Kritisk til Jensens oljeaksje-grep: – Meningsløst

Greenpeace mener det er meningsløst at Oljefondet skal beholde aksjene i oljegiganter som Exxon, både av klimahensyn og av hensyn til Norges sårbarhet for lavere oljepris.

KRITISK TIL OLJEGREP: Greenpeace mener det er meningsløst at Oljefondet fortsatt skal eie aksjer i globale oljegiganter, både av finansielle hensyn og klimahensyn. Her er Jensen under pressekonferansen om Oljefondets olje- og gassaksjer i forrige uke.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Regjeringen har foreslått at Oljefondet skal selge aksjene sine i selskaper innen oljeleting og -utvikling, men beholde aksjene i oljegiganter som Exxon, Shell og BP.

Les mer: Regjeringen mener Oljefondet bør selge noen av oljeaksjene

Greenpeace mener det å bare selge en liten andel av oljeaksjene i liten grad vil redusere Norges sårbarhet for en eventuell varig nedgang i oljeprisen.

Miljøorganisasjonen stiller også spørsmål ved finansministerens argument om at Oljefondet bør eie de store, integrerte oljeselskapene med variert virksomhet fordi de bidrar til den globale energiomstillingen.

– Alt tyder på at nesten hele veksten innen børsnotert infrastruktur for fornybar energi de neste ti årene vil drives frem av selskaper som ikkehar fornybar energi som sin hovedvirksomhet, sa finansminister Siv Jensen (Frp) på en pressekonferanse sist uke.

– Det er en vekst fondet bør ha mulighet til å ta del i, sa Jensen.

Greenpeace syns ikke Jensens argument holder, siden de store selskapene i lang tid vil fortsette å ha det aller meste av sin aktivitet i fossil energi.

– Det virker helt meningsløst å beholde de store oljeselskapene i porteføljen. Det er ingenting som tyder på at de er de store vinnerne i fornybarsatsingen fremover, i hvert fall ikke de nærmeste årene, sier Greenpeace-talsmann Martin Norman til E24.

Oljefondet hadde 150 aksjer i oljeselskaper som vil måtte selges når Stortinget har banket gjennom regjeringens forslag. Dette inkluderer 17 milliardposter, inkludert eierskap på over fire milliarder i amerikanske EOG Resources og indiske Reliance.

Les mer: Disse milliardpostene må Oljefondet selge

– Mindre enn to prosent

Oljeanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets sier at flere av oljegigantene satser på fornybar energi, men for de fleste utgjør dette en svært liten andel av investeringene.

– I gjennomsnitt er det mindre enn to prosent av de store oljeselskapenes samlede investeringer som går til fornybar energi, sier Bruaset til E24.

– Ser du på danske Ørsted, så har de avviklet all fossilvirksomhet på få år og satser nær 100 prosent fornybart. Det er ikke en realistisk ambisjon for selskaper som Equinor i dag, men det viser at noen organisasjoner har allerede demonstrert en enorm omstillingsevne, sier han.

Ifølge Bruaset har store, internasjonale oljeselskaper en forretningsmodell som gjør at de i større grad kan ta grep for endre energimiksen i produksjonen i fornybar retning enn oppstrømsselskapene.

– Men historisk har det vært stor korrelasjon mellom oljepris og verdiskaping i disse selskapene, og det vil det nok være i overskuelig fremtid også, sier han.

Legger om miksen

Store, europeiske oljeselskaper som Shell, Total, BP og Equinor har satset mye mer på fornybar energi de siste årene, mens amerikanske oljeselskaper har vært lite interessert i å satse i den retningen. I USA er det særlig kraftselskapene som omstiller til fornybar energi.

Tidligere omstillinger i oljebransjen, som BPs Beyond Petroleum-kampanje og tidligere Statoils satsing på landbasert vindkraft i Norge, ble etter hvert avsluttet. Dagens teknologiutvikling tilsier likevel at bransjen tar dette mer på alvor denne gangen enn i tidligere runder, ifølge analytikerne i Wood Mackenzie.

Les mer: – Energiomstilling er det heteste temaet i industrien nå

Les også

Regjeringen vil åpne for unotert fornybar infrastruktur i Oljefondet

– Alt mulig på en gang

Greenpeace mener at regjeringen blander argumenter, og at grepet som ble kunngjort i forrige uke hverken gjør Norge noe særlig mindre sårbart for fallende oljepris, eller bidrar til den omstillingen som trengs i energibransjen globalt.

– De snakker om alt mulig på en gang. Styret i Norges Bank har gitt råd om å diversifisere Norge ved å selge oljeaksjer, og Siv Jensen sier at hun følger det rådet ved å selge seg ut av 20 prosent av den sektoren, sier Norman.

– Og så sier hun at oljeselskapene vil være med på veksten i fornybar, men ifølge hennes egen rapport fra McKinsey så skal det meste av veksten skje i unoterte selskaper og kraftbransjen, sier Norman.

Han mener at Oljefondet heller enn å vente på at selskaper som Exxon og Shell skal satse bør få ta direkte eierskap i infrastruktur for fornybar energi, som for eksempel havvindparker.

– Regjeringen burde ha latt Oljefondet gå inn i unotert infrastruktur for lenge siden, det har Norges Bank bedt om i over ti år, sier han.

Les mer: Oljefondets infrastruktur-planer: Vind og sol i USA og Europa

Les også

Oljefondets infrastruktur-planer: Vind og sol i USA og Europa

Beholder Exxon

Bruaset mener det er interessant at Oljefondet må kvitte seg med aksjene i svenske Lundin Petroleum, men ikke amerikanske Exxon. Lundin er aktivt på norsk sokkel og har Johan Sverdrup-feltet som en sentral eiendel, med svært lave utslipp per produserte fat.

– Samtidig er Exxon på ja-listen, selv om selskapet i forrige uke sa at det ville femdoble sin amerikanske skiferproduksjon innen 2024. Produksjon i USA har rundt tre ganger så høye utslipp per fat som norsk sokkel, sier Bruaset.

– Hvordan oppfatter markedet det at Oljefondet skal selge disse aksjene?

– Det er diskusjon om dette grepet gir mening og om det har den effekten man håper på, men at det skjer et slikt tematisk skifte i Oljefondet overrasker meg ikke, sier Bruaset.

– Oljefondet er for mange et referansepunkt innen forsvarlig forvaltning, det har vi sett i diskusjonene om alt fra våpen til kull. De blir et benchmark som legges merke til internasjonalt, på grunn av fondets størrelse. Det er ikke utenkelig at dette kan åpne diskusjonen blant andre institusjoner, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Finanskomiteen støtter Sivs forslag: Skjerper kullkravene til Oljefondet

  2. Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

  3. Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Lundin-sjef om Oljefondets ventede nedsalg: – Gjør meg opprørt

  6. Regjeringens melding om Oljefondet: Dette vil Siv gjøre