Oljeministeren deler ut årets oljelisenser i TFO 2018: Setter tildelingsrekord med 83 lisenser

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg annonserte tirsdag hvem som blir tilbudt lisenser i den årlige lisensrunden på norsk sokkel. Aldri før har staten tildelt så mange lisenser i en lisensrunde.

DELER UT: Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg snakket både om oljelisenser og fremtiden for norsk sokkel med klimautfordringen da han inntok talerstolen på Oljeindustripolitisk seminar.
Publisert:

SANDEFJORD (E24): I forbindelse med lisensrunden TFO 2018 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) tilbyr nå staten 83 lisenser til 33 av de 38 oljeselskapene som har søkt.

Det annonserte olje- og energiministeren på Oljeindustripolitisk seminar tirsdag.

– Dette er det største antallet utvinningstillatelser som noen gang er tilbudt i en tildelingsrunde på norsk sokkel. Og vi passerer også tildeling nummer 1.000 med god margin, sier olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fra talerstolen.

At det settes rekord 53 år etter at den første konsesjonsrunden ble avholdt, mener oljeministeren er et tegn på at næringen har stor tro på fremtidig aktivitet i Norge.

Noen selskaper har imidlertid ikke fått tilbud om lisenser etter at de søkte. Disse er: RN Nordic Oil, Skagen 44, Tyr Exploration og VNG.

Siden søknadene kom inn har også Point Resources og Eni slått seg sammen til Vår Energi, som er tilbudt lisenser.

Lisensene som tilbys ligger i åpnede og det som kalles modne områder at norsk sokkel, og fordeler seg slik: 37 Nordsjøen, 32 i Norskehavet og 14 i Barentshavet.

– Det er svært gledelig at interessen er så stor i alle våre tre provinser, og særlig økningen i Barentshavet siden i fjor, fortsetter han.

Det har blitt som en tradisjon å regne at olje- og energiministeren annonserer resultatene av den årlige lisensrunden på norsk sokkel under oljekonferansen Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord i januar.

Det ble det også i år da olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) inntok talerstolen på konferansen.

Mens næringen har respondert med positive reaksjoner og oljeministeren er strålende fornøyd, har reaksjonene ikke latt vente på seg fra miljøbevegelsen. Natur og Ungdom kaller tildelingen det siste tilskuddet til klimakatastrofen.

– Oljeindustrien får nok en gang det de peker på. Det siste klimaet trenger er at oljeindustrien får 83 nye tillatelser til å lete etter olje. Vi trenger en klimapolitikk som kutter utslippene, istedenfor å stadig lete mer etter oljen som skaper klimaendringene, sier SVs Lars Haltbrekken i en uttalelse.

Rett før resultatene ble sluppet sprakk for øvrig nyheten om at Riksrevisjonen slakter arbeidet til Petroleumstilsynet i sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel. E24 følger denne saken.

Les også

Kritikken av Petroleumstilsynet: – Kanskje den mest dramatiske rapporten vi noensinne har fått

Les mer: Riksrevisjonen slakter Petroleumstilsynet: – Avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, og reagerer ikke når det er behov

Mindre selskaper tilbys operatørskap

Oljeselskapene tilbys både lisensandeler og operatørskap i de forskjellige blokkene de har søkt på.

At store og etablerte aktører som Equinor, Shell, ConocoPhillips og Total tilbys operatørskap er ikke veldig overraskende, men det er også nyere og mindre aktører som tilbys operatørskap i denne runden.

På listen over dem som tilbys operatørskap finner vi blant annet nyfusjonerte Vår Energi (tidligere Point Resources og Eni), Spirit (tidligere Centrica og Bayerngas), Petrolia, Okea, Faroe og DNO (som nå har gjort comeback på norsk sokkel).

– Vi er veldig fornøyd med resultatene av TFO 2018, som er helt på linje med vår strategi om å styrke vår posisjon som det største uavhengige olje- og gasselskapet på norsk sokkel, sier Kristin F. Kragseth, konsernsjef i Vår Energi i en uttalelse.


– Tilgang på nytt, attraktivt areal er en bærebjelke i regjeringens politikk. Den danner grunnlaget for at ulike typer selskaper skal kunne bidra med å gjøre de funnene vi trenger, sier oljeministeren og fortsetter:
– Jeg har i dag tildelt en rekke mellomstore selskaper og flere nye selskaper andeler. Det økte mangfoldet av selskaper er viktig for å sikre arbeidsplasser og statlige inntekter fremover, fortsetter olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

To lisensordninger

TFO er en forkortning for Tildeling i forhåndsdefinerte områder, og er lisensrundene der lisenser deler ut i modne områder på norsk sokkel på årlig basis. Til sammenligning er konsesjonsrundene ordningen der det åpnes opp helt nytt areal.

Den siste konsesjonsrunden som er blitt avholdt er den 24. konsesjonsrunden, og der ble resultatene klare i juni i fjor.

I oljenæringen og fra store deler av det politiske Norge mener man TFO-ordningen er viktig fordi den gir forutsigbar og jevn tilgang til leteareal, mens flere i miljøbevegelsen er kritisk til ordningen og måten den forvaltes.

For ett år siden var det Freibergs forgjenger Terje Søviknes som annonserte resultatene for lisensrunden TFO2017. Den gang kom det inn et rekordhøyt antall søknader fra hele 39 selskaper, og Søviknes kunne annonsere at 56 lisenser ble tildelt.

Den nåværende lisensrunden, TFO 2018, ble annonsert i januar i fjor og deretter utlyst i mai. Lisensrunden ble presentert med nye blokker i både Barentshavet og Norskehavet som oljeselskapene kunne søke på.

I september var søkerlisten klar og den viste at 38 selskaper hadde søkt om lisenser i TFO 2018.

Les også

– En betydelig økning i volumene

Les også

Aker Solutions vant kontrakt på Jotun

Les også

Lundin jekker opp reservene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om