– Anders Opedal kuttet seg til storulykke

– Equinor-direktør Anders Opedal er direkte ansvarlig for kostnadskuttene som førte til storulykken på Melkøya-anlegget, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

Som kuttsjef i Statoil fram til 2016 var Anders Opedal ansvarlig for omfattende kostnadskutt. Her er han på Troll A-plattformen i april i år.
 • Tor Gunnar Tollaksen (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Melkøya-brannen kan spores direkte tilbake til kostnadskuttene som Anders Opedal er ansvarlig for: Mangel på vedlikehold, bemanning, manglende risikoforståelse. Dette bekrefter alt vi har hevdet og skrev i vår egen granskingsrapport i november i fjor, sier Bellona-leder Fredric Hauge til Aftenbladet.

I november i fjor leverte Bellona en rapport som viste disse forholdene som viktigste bakenforliggende årsaken til storulykken på Melkøya. Bellona slo fast at manglende vedlikehold var hovedårsaken til brannen. Torsdag bekrefter Petroleumstilsynets granskingsrapport flere av Bellonas funn fra november i fjor.

Equinor er ikke enig i Bellona-Hauges virkelighetsbeskrivelse. Se hva oljeselskapet svarer nederst i saken.

Les også

Frykter Opedal-kutt rammer sikkerheten til oljearbeidere

Kuttsjef i Statoil

Equinor-sjef Anders Opedal var kuttsjef i Statoil (Equinor) fram til 2016. Ptils rapport viser i klartekst at det var endringer i vedlikehold som førte til storbrannen på Melkøya. Brannen oppsto som selvantenning i et forfilter hvor det hadde samlet seg innsekter (biomasse) som tok fyr.

– Opedal var ansvarlig for at bemannings- og kompetansekutt og at vedlikeholdsrutiner ble endret fra kalenderbasert vedlikehold til «nødvendig» vedlikehold. Equinor har ikke byttet filter siden mai 2015. Troverdigheten til Anders Opedal er lik null, og jeg tror det blir vanskelig for Equinor-styret å fortsette med han som konsernsjef etter dette, når hans ansvar er så tydelig, sier Hauge.

– Equinor pleier å hevde selv at dette kostnadskutt ikke har sammenheng med sikkerhet?

– Det kan de ikke lenger si etter Melkøya-rapporten. Anders Opedals troverdighet er lik null nå. Opedal har tidligere nektet for at det er sammenheng mellom kostnadskutt, men var ansvarlig i sin tidligere stilling til å sette i gang de innstrammingene som rammer vedlikehold, kompetanse og risikoforståelse; de bakenforliggende årsakene til storulykken på Melkøya. Dette er konsekvenser av beslutninger han tok på vedlikeholdsinsparing som en del av spareprogrammet Step i 2015, sier Fredric Hauge.

Troverdigheten til Anders Opedal er lik null, og jeg tror det blir vanskelig for Equinor-styret å fortsette med han som konsernsjef etter dette (Frederic Hauge)
Bellona-leder Frederic Hauge.

– Tillitsvalgte har hatt rett

Satt på spissen mener forbundsleder Hilde-Marit Rysst at Anders Opedal har kuttet seg til en storulykke. Petroleumstilsynets gransking avdekker funn som tillitsvalgte har ropt varsko om i lange tider.

– Her mener jeg Ptils rapport støtter opp over det våre ansatte og medlemmer har sagt lenge. Utfordring med bemanning og kompetanse. Vi mener at det er blitt sånn fordi kostnadskuttene har vært for store. Det er blitt gjort kutt som har vært av sikkerhetsmessig betydning, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe.

Som regel sier hun at tillitsvalgte som er uroet for at kostnadskutt kan svekke sikkerheten, alltid blir møtt med at kutt ikke skal ramme sikkerheten, men Melkøya er enda et eksempel på at det motsatte er tilfellet.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe.

– Positivt overraskende

Her ser vi i klartekst betydningen av å gå fra jevnt, regelmessig vedlikehold til vedlikehold når det trengs. Hadde det vært jevnt vedlikehold, ville dette forfilteret som selvantente, vært byttet ut, men nå var det ikke skiftet siden 2015.

– Er du overrasket?

– Ja, jeg syns det er overraskende, men positivt overraskende at en slik liten ting kan bidra aktivt til en så stor hendelse kan skje. Dette viser hvor rett gjengen som har skoa på har når de sier at det er alvorlig når det kuttes i bemanning, kompetanse og vedlikehold. Dette viser og støtter opp om det vi alltid har sagt at vedlikehold har betydning. Vi må være opptatt av planlagt og korrektivt vedlikehold, sier Rysst.

Rysst mener også at det er positivt at Ptil ser at bemanningen på Melkøya-anlegget har vært for liten, noe også Safe har påpekt. 

– Rapporten viser at Equinor har problemer med bemanning og kompetanse og bekrefter at kostnadskutt og vedlikehold får følgekonsekvenser som vi nødvendigvis ikke ser med en gang, men først senere. Nå er det helt nødvendig at ansatte blir tatt med på lag hvordan disse forholdene kan forbedres, sier Rysst.

Les også

Hammerfest-ordfører kaller Equinor inn på teppet etter Melkøya-rapport

Equinor avviser direkte sammenheng

Konserndirektør Irene Rummelhoff i Equinor har ansvaret for selskapets landanlegg, inkludert Melkøya og Tjeldbergodden som begge ble rammet av brann i fjor.

– Har Equinor kuttet seg til en storulykke?

– Det er ingenting i denne rapporten som tyder på at det er en direkte sammenheng mellom kutt i vedlikehold og brannårsaken, hvis det er det som er antydningen, sier Rummelhoff til E24.

– Avviser Equinor at kostnadskutt og lav bemanning har gått ut over sikkerheten i dette tilfellet?

– I dette tilfellet ser vi ikke noen sammenheng mellom kutt i vedlikehold og brannårsaken, sier konserndirektøren.

Rummelhoff mener også at Bellona tok feil om brannårsaken på Melkøya i sin rapport fra i fjor. I denne rapporten pekte Bellona blant annet på lekkasjer og manglende utskifting av filtre og manglende tetting av flenser som årsaker til at brannen ble så omfattende.

– Når det gjelder den direkte brannårsaken så var vi tidlig ute og sa at Frederic Hauge hadde feil, og det bekrefter jo Ptil-rapporten nå. Ut over det så har jeg ikke veldig lyst til å kommentere på hans påstander, sier Rummelhoff.

Les også

Avviser at vedlikeholdskutt førte til brann: – Ikke noen sammenheng

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Bellona
 3. Anders Opedal
 4. Frederic Hauge
 5. Oljepris

Flere artikler

 1. Insekter satte fyr på Melkøya-anlegget: Equinor-sjef Opedal tar kritikken fra tillitsvalgte på alvor

 2. Bellona-Hauge utfordrer Equinor til offentlig gjennomgang etter brannrapporter

 3. Equinor-sjef innrømmer at kostnadskutt kan ha svekket sikkerheten

 4. Alvorlige brudd på Equinor-anlegg under brann

 5. Equinor-topp etter intern branngransking: – Helt uakseptabelt