Riggtopp: – Alle hadde håpet at markedet var bedre

Riggtoppene på Pareto-konferansen erkjenner at comebacket etter kriseårene har tatt tid, men de er fortsatt optimister. Utfordringen er fortsatt for mye gjeld og overkapasitet, mener forvalter.

OPTIMIST: Dolphin Drilling-sjef Bjørnar Iversen skal bygge opp igjen riggselskapet som gikk over ende.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): – Det er litt schizofrent. Ratene går oppover, og det blir flere og flere kontrakter. Men verdiene blir mindre og mindre, sier Dolphin Drilling-sjef Bjørnar Iversen til E24.

Oljeleverandørenes markeder har bedret seg etter kriseårene, men selskapenes aksjekurser gått motsatt vei, og nærmest kollapset i det siste.

«Helt klart et tøft år», var konklusjonen fra Paretos ferske sjef Christian Jomaas under åpningen av meglerhusets oljekonferanse.

Mens store oljeselskaper som Aker BP og Equinor tjener gode penger med dagens oljepris og kostnader, er det fortsatt trange tider for mange underleverandører.

For riggaksjonærer har det gått fra vondt til verre etter oljeprissmellen på tampen av 2018.

Les på E24+

E24 (+): Mannen som skapte oljeindustrien

– Håpet at markedet var bedre

Riggselskapet Iversen nå leder gjenoppsto i juni med nye private eiere, etter at det «gamle» Dolphin Drilling måtte kaste inn håndkleet og begjære seg selv konkurs.

Under sin presentasjon på Pareto-konferansen peker Iversen på at riggbransjens comeback har tatt lengre tid enn antatt.

– Alle hadde håpet at markedet var bedre enn det er nå, sier han.

Forvalteren Alfred Berg har vært skeptisk til mange av selskapene innenfor oljeservice, delvis på grunn av høy gjeldsbyrde.

– Utfordringen er at det er for mye gjeld fortsatt, og overkapasitet, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød.

Les også

Les også: – Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

Investorene «sitter på gjerdet»

Overfor E24 peker Iversen blant annet på at investorer har trukket penger ut av den oljerettede offshorebransjen, mens fornybar energi har tiltrukket seg mye kapital.

– Men inntjeningen i oljeselskapene øker, inntjeningen i boreselskapene øker, kontraktene blir lengre og bedre. Men det henger ikke helt sammen enda. Men på et punkt så vil det dette markedet justere seg, slik jeg ser det. Da skal vi være med på det, sier han.

Riggtoppen tror også at rundene med oljeprisfall har skremt investorene.

– De sitter fremdeles på gjerdet og ser på markedet, som bygger seg litt bedre og litt bedre. Før eller siden hopper folk ned igjen når avkastningen begynner å bli god, sier han.

Les også

Les også: Tror ikke oljen ender som kull

Langvarig nedtur

Boregiganten Seadrill, som kontrolleres av John Fredriksen, var ut av konkursbeskyttelse i fjor sommer.

Seadrill-sjef Anton Dibowitz melder at inntjeningen er opp i alle de forskjellige riggsegmentene. Men 21 av 55 rigger var fortsatt i opplag ved utgangen av andre kvartal, hvis man teller med hele Seadrill-gruppen.

– Dette har vært en av de lengste og dypeste nedturene i vår industris historie. Folk forventet i fjerde kvartal i fjor at bedringen ville komme litt raskere, men det har ikke skjedd. Vi må bare håndtere det, sier Dibowitz.

– Jeg kan ikke kontrollere handelskrig, geopolitikk, brexit – hvordan det skal påvirke økonomisk vekst. Men det jeg kan gjøre er å styre min virksomhet. Så lenge vi gjør vår del tror jeg det kommer tilbake, sier han.

Seadrill-sjef Anton Dibowitz har tro på at markedet kommer tilbake for boreselskapene.

Ole Berg-Rusten, NTB

Ifølge Rystad Energy gikk ratene, altså riggenes inntjening, opp i første halvår sammenlignet med første halvår i fjor.

Oppgangen har kommet i viktige markeder i Mexicogulfen, Nordsjøen, Sør-Amerika, Vest-Afrika, Sørøst-Asia og Australia, både for flyterigger og oppjekkbare rigger.

I en fersk rapport heller imidlertid analysefirmaet kaldt vann i årene på oljeoptimistene. Etter tre år med omsetningsvekst vil inntektene i global oljeservice krympe neste år fordi oljeselskapene holder tilbake på pengebruken, er prognosen til Rystad.

Les også

Les også: Rekordhøye grønne investeringer: – Det er helt enormt

Optimist

Mens riggmarkedet har vært nede for telling har Tor Olav Trøim og hans partnere satset på såkalte jack up-rigger, en riggtype som står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

– Alle de underliggende faktorene har gått rett vei siden vi startet selskapet, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ.

Som hos mange andre riggselskaper er imidlertid aksjeverdiene kraftig barbert. Det siste året er kursfallet på over 60 prosent.

Lundetræ peker på «en viss utålmodighet» etter å se at bedringen i riggmarkedet viser seg i regnskapene.

– Det har tatt litt lengre tid, men når det kommer tror jeg du har et marked som har en helt annen prising, sier Lundetræ.

RIGGVEDDEMÅL: Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ har vært med å bygge opp Borr Drilling til en stor aktør.

Ole Berg-Rusten, NTB
Les også

Les også: BP-styreleder Helge Lund: – Arbeider med å redusere utslipp

Mer vedlikehold og mer aktivitet

Egil Haugsdal, sjef for utstyr- og tjenesteleverandøren Kongsberg Maritime i Kongsberg Gruppen, fortalte deltagere på Pareto-konferansen om at de nå merker en vekst i rigg- og offshoremarkedet.

Det er ikke snakk om noe nevneverdig vekst i nybygging av rigger og skip, men mest av alt en vekst i aktiviteten på fartøyene som eksisterer.

Dette merker Kongsberg ved at de har mye å gjøre innenfor vedlikehold, driftsstøtte og bistand til å gjennomgå fartøy som skal ut av opplag.

Disse ettermarkedstjenestene utgjorde rundt 60 prosent av omsetningen til Rolls-Royce Commercial Marine (som Kongsberg overtok i våres) og rundt halvparten i Kongsberg Maritime.

– Vi ser en tydelig vekst i ettermarkedet i begge divisjonene våre, sier Haugsdal til E24.

– Hvilke segmenter ser dere aktivitetsvekst i?

– Vi ser det i rigg, men aller mest i supply, sier Haugsdal.

– Det er mange skip som har vært ute av aktivitet og som det har vært underinvestert i. Nå har ikke eierne og operatørene noe valg, de må investere i dem, fortsetter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Pareto-konferansen
 2. Rigg
 3. Riggselskaper
 4. Kongsberg Gruppen
 5. Rystad Energy
 6. Dolphin Drilling
 7. Borr Drilling

Flere artikler

 1. Oljetoppene møtes på Paretokonferansen: – Har helt klart vært et tøft år

 2. Seadrill markant opp på positiv Oslo Børs

 3. – Vi kan forlenge livet til norsk sokkel. Også med så lav oljepris

 4. Annonsørinnhold

 5. Pareto Securities kutter rigg-kursmålene – John Fredriksens Seadrill barberes med over 200 kroner

 6. Analytiker spår fortsatt tøffe tider: – Riggmarkedet ser utfordrende ut