Aibel og Keppel får milliardkontrakt i havvind

Aibel og Keppel skal levere en havvindplattform til over seks milliarder kroner i tysk del av Nordsjøen. – Vi er svært fornøyde, sier konsernsjef Mads Andersen i Aibel til E24.

STORKONTRAKT: Aibel og Keppel skal levere en havvindplattform til tysk del av Nordsjøen. For Aibel alene er verdien av kontrakten på over 2,5 milliarder kroner. Selskapet ser store muligheter i kommende havvindprosjekter som ligger langt fra land og trenger omformerplattformer for strøm.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Konsortiet bestående av Aibel og Keppel Fels i Singapore får en milliardkontrakt for levering av en havvindplattform på tysk sokkel i Nordsjøen, ifølge en pressemelding.

Kontrakten er fra den europeiske nettoperatøren TenneT, og omfatter levering av en HVDC-plattform og landbasert omformerstasjon.

Aibel skal stå for prosjektering, ingeniørtjenester og innkjøp, mens Keppel sitt verft i Singapore skal bygge omformerplattformen.

– Det er kjempeviktig. Vi har hatt en langsiktig strategi om å øke vår tilstedeværelse i det europeiske havvindmarkedet. Vi har levert en stor plattform tidligere, men det begynner å bli noen år siden. Vi er veldig glad for å få TenneTs tillit igjen, sier Aibels konsernsjef Mads Andersen til E24.

– Hvor fornøyd er du?

– Jeg er kjempefornøyd. Vi har jobbet lenge opp mot TenneT etter at vi fikk kontrakten på Dolwin Beta, i håp om å vinne nye kontrakter. Vi er svært fornøyde med å ha fått det til, sier han.

Også eierne av Aibel er fornøyde. Blant dem er det svenske spesialfondet Ratos, som i en pressemelding trekker frem at dette er en av Aibels største kontrakter så langt.

– Det er veldig tilfredsstillende at Aibel har fått denne store og viktige kontrakten, et bevis på at selskapet styrker sin posisjon som leverandør i havvindindustrien, sier konsernsjef Jonas Wiström i Ratos.

Aibel får også gratulasjoner fra olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp), som mener kontrakten viser Norges posisjon i verden når det gjelder havvind.

– Gratulerer til Aibel og Keppel med kontrakten. Det er gledelig at norsk leverandørindustri er konkurransedyktig både på pris og kompetanse, sier Freiberg.

Les mer: Oljefondet vil se på havvind i Nord-Europa

Les også

Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen

Samlet verdi på 6,1 mrd.

Kontrakten har ifølge Aibel en «betydelig størrelse», en definisjon som betyr at verdien til Aibel er over 2,5 milliarder kroner.

På sin side melder Keppel at deres andel av kontrakten er verdt 560 millioner Singapore dollar, hvilket tilsvarer nærmere 3,6 milliarder kroner.

Samlet har dermed kontrakten en verdi på over 6,1 milliarder kroner.

– Dette er et stort og komplekst prosjekt, og det er en installasjon som skal stå lenge i havet. Oppetid, altså at anlegget virker hele tiden, er ekstremt viktig. Dette er ting vi har god erfaring med fra Nordsjøen, sier Andersen.

Plattformen skal installeres i Dolwin-klyngen på tysk sokkel i Nordsjøen, hvor tre andre plattformer allerede er i drift. Den skal kunne ta mot kraft fra tre vindparker på til sammen 900 megawatt, og omforme den for å sende strømmen til land.

Levering av plattformen er planlagt i tredje kvartal 2024.

Les mer: Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

Les også

Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge

Ser muligheter i havvind

Andersen sier at Aibel håper på flere kontrakter innen havvind, noe som kan gi selskapet flere ben å stå på når det blir færre større offshorekontrakter i Norge.

– Det vi ser er at det ser ut til å være mange prosjekter i planleggingsfasen. Flere av disse er så langt fra land at man vil trenge disse plattformene til å omforme strømmen og sende den til land, sier Andersen.

– Det er flere prosjekter under utvikling både offshore Tyskland og Nederland, og særlig på britisk sokkel, sier han.

– Hva kan du si om størrelsen på slike havvindprosjekter?

– Dette er et av de områdene vi ser på med spenning, siden det er varslet færre nye, større utbygginger på norsk sokkel etter Sverdrup og Castberg. Vi vil nok se noen utbygginger i Barentshavet, men vi ser også på forretningsmuligheter innen havvind, sier Aibels konsernsjef.

Les mer: Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen

Les også

Oljefondet vil se på havvind i Nord-Europa

Aibel-konsept

Aibel og ABB sto 2015 for leveringen av havvindplattformen Dolwin beta, til samme klynge på tysk sokkel.

Den nye plattformen, Dolwin epsilon, skal også bruke Aibel-konseptet som innebærer at plattformen er ankret til havbunnen kun ved hjelp av tyngdekraften.

Konseptet er utviklet gjennom Aibels erfaring med flytende plattformer i olje og gass.

Aibel er eid med 50 prosent av Johan H. Andresens Ferd, mens det svenske spesialfondet Ratos eier 32 prosent.

Les mer: Oljefondet vil se på havvind i Nord-Europa

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Giek-garanti bidro til tysk storkontrakt for Aibel: Håper å sikre mer jobb innen havvind

 2. Betalt innhold

  Milliardkontrakt for havvindplattform til Aibel

 3. Giek-garantier bidrar til havvind-suksess: Aibel har kontrakter for åtte milliarder

 4. Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig

 5. Betalt innhold

  Aibel får milliardkontrakt med Equinor og SSE på Doggerbank