Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

Norwea utfordrer de politiske vyene om å bygge flytende havvind i Nordsjøen. Det vil kreve støtte på tre til fire milliarder kroner i året, sier bransjeorganisasjonen.

STORE VISJONER: Norske politikere og bransjeaktører presser på for å etablere et norsk marked for havvind. Men det å bygge ut tre større prosjekter for flytende havvind i Nordsjøen vil kreve støtte mellom tre og fire milliarder kroner i året, anslår bransjeorganisasjonen Norwea. Dette er Equinors prosjekt Hywind Skottland, verdens hittil eneste flytende havvindpark.
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har en rekke aktører presentert visjoner om å bygge ut havvindprosjekter i Nordsjøen, noe som kan bidra til å utvikle leverandørindustri.

Bransjeorganisasjonen Norwea støtter visjonene om et norsk havvind-eventyr, men advarer aktører som blant andre Arbeiderpartiet mot å tro at man kan utvikle denne bransjen uten omfattende støtteordninger i starten.

Norweas regnestykker viser at det vil kreve tre til fire milliarder kroner i året i statsstøtte hvis man ønsker å bygge ut tre større prosjekter for flytende havvind i Nordsjøen, og bidra til å utvikle et hjemmemarked.

– Dette er en fantastisk mulighet for å bygge en norsk leverandørindustri til havvind. Men det vil koste noe å utvikle denne bransjen og gripe denne muligheten, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea til E24.

Les også

Omstridt vindprosjekt på Frøya: Ber staten gripe inn

Han påpeker at flere aktører har pekt på at havvind kan være et alternativ til videre utbygging av vindkraft på land, hvor teknologiutvikling og gode vindressurser gjør at mange prosjekter nå er lønnsomme uten subsidier.

Krever fortsatt subsidier

Samtidig er havvindprosjekter stort sett ikke lønnsomme uten subsidier, selv om aktører som danske Ørsted har levert nullbud på enkelte prosjekter med bunnfaste turbiner i Europa som skal stå klare på 2020-tallet.

Flytende havvind er så langt enda dyrere enn prosjekter med bunnfaste turbiner. Det finnes lite offentlig informasjon om hva det koster, da Equinors Hywind Skottland-prosjekt så langt er det eneste slike prosjektet i verden.

Flytende havvind er det mest aktuelle i Nordsjøen, fordi dybden gjør det vanskelig med bunnfaste turbiner.

Les også

Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge

Tre prosjekter på 500 megawatt

Norwea forutsetter at det trengs tre prosjekter på 500 megawatt hver for å bygge en norsk leverandørkjede for flytende havvind i Nordsjøen.

Bransjeorganisasjonen anslår at det i dag kreves en strømpris på rundt 1,60 kroner kilowattimen for å gjøre flytende havvind lønnsomt, men at man kanskje kan komme ned mot 1 krone kilowattimen om noen år.

Legger man til grunn en strømpris i Norden på rundt 40 øre kilowattimen og lager et auksjonssystem for flytende havvind, så vil dermed aktørene trenge statsstøtte anslått til 60 øre kilowattimen for å bygge ut flytende havvindparker, påpeker organisasjonen.

– Da ligger støttebehovet på mellom tre og fire milliarder kroner i året, sier Aasheim.

– Over 20 år?

– Ikke nødvendigvis. Men dersom du korter ned perioden vil aktørene nødvendigvis ønske en høyere auksjonspris, sier han.

– Regjeringen vil bare bygge ut lønnsomme prosjekter?

– Da blir det ikke bygget noe. Vi kan ikke lulle oss inn i at man bare kan bygge vindkraft til havs uten at dette vil koste noe. Vi jobber hardt for å få dette til, men da krever det politisk vilje og støtteordninger inntil virksomheten er lønnsom av seg selv, sier Aasheim.

Les også

Europeiske land vedtok prosjekter for 258 milliarder: Fjorårets investeringer vil gi rekordmye ny vindkraft

– Verdt å bruke penger på

Regjeringen, med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) i spissen, sier at de ikke vil gi subsidier for å få fart på utbyggingen av vindkraft. Det ble møtt med kritikk fra opposisjonen, som mener at regjeringen ikke ser potensialet i havvind.

Energipolitisk talsperson i Ap, Espen Barth Eide, sier at de mener dette er verdt å bruke penger på. Om det er verdt tre til fire milliarder kroner i året, vil han ikke svare på.

– Jeg kan hverken gå god for eller avvise Norweas tall, men vi skjønner at dette vil koste penger. Dette er noe jeg mener det er verdt å bruke penger på. Vi har bedt regjeringen om å utrede dette i to omganger, for å få konkrete tall og operasjonaliseringer, sier Eide.

Eide sier at premisset for debatten er at vi skal gjennom et krevende energiskifte, samtidig som kompetansen fra norsk sokkel må utnyttes på nye områder.

– Dette er helt åpenbart noe som ikke kan subsidieres i det lange løp, men da vi bygde opp oljeindustrien var en aktiv næringspolitikk sammen med ambisiøse næringslivsaktører viktig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft

Flere artikler

  1. Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg

  2. Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet

  3. Forslag til helgens landsmøte i Frp: Vil stanse vindkraft på land

  4. Frykter fastlåst politisk situasjon: Mener havvind kan løse flokene i det grønne skiftet

  5. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset