Equinor investerer i ny plattform i Aserbajdsjan

Equinor og åtte andre partnere skal investere 51 milliarder kroner i en ny plattform i Det kaspiske hav.

Foto: Stuart Conway BP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Investeringen innebærer å bygge ytterligere en plattform i lisensområdet på oljefeltet Azeri Chirag Gunashli (ACG) i Det kaspiske hav, opplyser Equinor i en pressemelding.

Det er beregnet at investeringen vil ligge på 6 milliarder dollar, tilsvarende 51 milliarder kroner.

Investeringsbeslutningen kommer etter at myndighetene i Aserbajdsjan har godkjent å forlenge levetiden til feltet til 2049, heter det i meldingen.

Torgrim Reitan, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Equinor.

Foto: Ole Jørgen Bratland

– Equinor har skapt betydelige verdier i Aserbajdsjan gjennom mange år, og vi er glade for å nå denne milepælen. Sammen med operatøren BP ser vi fram til å bidra til sikker drift som vil gi kontantstrøm til Equinor i mange år, sier Torgrim Reitan, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt (DPI) i Equinor.

Det er forventet produksjonsstart i 2023.

«Hovedformålet med plattformen er å øke borekapasiteten for å trappe opp produksjonen, øke utvinningen og redusere risiko. I tillegg vil plattformen kunne åpne for fremtidige utbygginger på ACG-feltet,» skriver Equinor.

Les også

Analyse: Gigantenes datasentre vil koste danskene 400 millioner i året

Eier 7,27 prosent

Den nye plattformen skal integreres i dagens infrastruktur på feltet. Plattformen er utformet for å prosessere inntil 100.000 fat olje per dag, og det ventes at den vil produsere inntil 300 millioner fat i løpet av levetiden, opplyser selskapet.

ACG-feltet har åtte offshore-plattformer, hvorav seks er produksjonsplattformer og to er for prosessering, gasskompresjon, vanninjeksjon og hjelpesystemer.

Plattformene eksporterer olje og gass til Sangachal-terminalen i nærheten av Baku. Det ble samlet produsert i snitt 584.000 fat per dag i 2018 på feltet. Equinors egenproduksjon var på rundt 43.000 fat per dag.

Equinor har en andel av 7,27 prosent i oljefeltet.

De øvrige andelseierne på feltet er operatøren BP (30,37 prosent), SOCAR (25,0 prosent), Chevron, INPEX, ExxonMobil, TPAO, ITOCHU og ONGC Videsh Limited.

Les også

Oljeskuffelse i Barentshavet: Gjøkåsen Deep inneholdt bare litt gass

Analytiker: – En av årets største

Senioranalytiker Robert Morris i Wood Mackenzie uttaler at dette blir en av de største oppstrømsprosjektene hvor det tas en investeringsbeslutning i år.

– Produksjonen hos Azerbajdsjans elefant traff kanskje toppen i 2010, men med 3 milliarder fat igjen å produsere er feltet bare halvveis gjennom sin levetid, sier senioranalytiker Robert Morris i Wood Mackenzie i en uttalelse.

Samtidig understreker han at særlig BP og Aserbajdsjan er tett koblet sammen som følge av at oljeselskapet er opererer rundt 80 prosent av landets oljeproduksjon. Aserbajdsjan vil være oljeselskapets femte største marked når ACG-feltet kommer i drift, ifølge Morris.

Les også

I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

Vil se på andre muligheter i området

Equinor bekrefter at de i tillegg til beslutningen om investering på ACG-feltet vil man se på andre muligheter i Aserbajdsjan. Selskapet planlegger blant annet å bore en avgrensningsbrønn senere i år i Karabagh-lisensen hvor selskapet er partner med SOCAR.

– Equinor produserte 854.000 fat per dag utenfor Norge i fjerde kvartal 2018. Vi ønsker å vokse internasjonalt, ta på oss mer operatøransvar og søke nye vekstmuligheter, sier Reitan i en uttalelse.

– Aserbajdsjan er et viktig land for Equinor, og i løpet av de siste årene har vi klart å utvikle nye vekstmuligheter i regionen. Beslutningen om å installere en plattform til på ACG-feltet er i tråd med Equinors internasjonale strategi, fortsetter han.

Equinor har drevet virksomhet i Aserbajdsjan siden 1992.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan

 2. Vil avgjøre storinvestering i Storbritannia innen 2022

 3. Betalt innhold

  Disse kan klatre til topps i Equinor

 4. Fagforeningsleder spår Equinor-toppens avgang

 5. Analytiker om Opedals nye ledelse: – Spennende å se hva som kommer på salgslista