Equinors fornybarsatsing

Equinor og Ørsted skal lede havvind-koalisjon

Equinor og Ørsted skal lede en koalisjon av aktører som ønsker økt utbygging av fornybar energi til havs, inkludert havvind. – Nødvendig å avkarbonisere verdens energibruk så raskt som mulig, sier Ørsted-direktør.

MER HAVVIND: Norske Equinor og danske Ørsted skal lede en koalisjon som skal kjempe for økt bruk av havvind. Dette er det britiske vindprosjektet Thanet, som eies av Vattenfall og bruker turbiner fra danske Vestas.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Koalisjonen skal særlig jobbe for økt bruk av havvind, men også for økt bruk av flytende solenergi, tidevannskraft og bølgekraft, som kan bidra til reduksjon av skadelige virkninger av klimaendringer, opplyser Equinor i en melding mandag.

Equinor peker på at disse kraftformene kan dekke nærmere 10 prosent av de årlige klimakuttene som trengs innen 2050, og viser til høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi.

Les også

Fred. Olsen etterlyser norsk vindkraft-miljø

– Dersom vi mener alvor med å bekjempe klimakrisen, er det nødvendig å avkarbonisere verdens energibruk så raskt som mulig gjennom teknologier som havvind. Koalisjonen skal arbeide for økt utnyttelse av mulighetene vi har innen havbasert fornybar energi for å nå målene i Parisavtalen, sier Benj Sykes, direktør i Ørsted.

Ifølge høynivåpanelet ventes verden å bruke mellom 42.000 og 47.000 terawattimer (TWh) strøm i 2050, og det er potensial for at havvind kan utgjøre mellom 650 og 3.500 TWh av dette. Hvis dette erstatter kullkraft, vil det kutte mellom 0,65 og 3,5 milliarder tonn CO2-utslipp årlig, ifølge panelet.

Andre former for havenergi kan potensielt levere mellom 110 og 1.900 TWh årlig i 2050, og kutte mellom 0,11 og 1,9 milliarder tonn CO2, påpeker panelet.

Les også

Europa har plass til 11 millioner vindturbiner: – Potensialet er absurd stort

Shell, Vestas og SiemensGamesa

Koalisjonen ble etablert etter at høynivåpanelet bad om økt satsing på havenergi. Den består av industriselskaper, sivilsamfunn, mellomstatlige organisasjoner, og ledes av Ørsted og Equinor, som begge er blant verdens største utbyggere av havvind. Vindorganisasjonen Global Wind Energy Council og FNs Global Compact er også med som partnere.

Les også

Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

Blant de andre deltakerne i koalisjonen er turbinleverandører som danske Vestas og Spania-baserte SiemensGamesa. De to aktørene har totalt installert turbiner med en kapasitet på henholdsvis mer enn 100 gigawatt og 99 gigawatt.

I koalisjonen er også oljegiganten Shell, leverandørselskapene CWind og Global Marine Group, japanske JERA, fornybarutbyggeren Mainstream Renewable Power, den europeiske nettoperatøren TenneT samt The Crown Estate, som forvalter det britiske kongehusets eiendommer.

Les også

Danmark vurderer å bygge energiøy for 400 milliarder

Presenterer mål i juni

Nå skal koalisjonen lage en visjon for 2050, og fremheve hvordan industrien selv, i tillegg til finansbransjen og myndigheter kan bidra til at det blir bygget ut mer havvind slik at klimamålene kan nås.

Resultatene av dette arbeidet skal kunngjøres allerede i juni, på FNs havkonferanse i Lisboa.

Les også

Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

– Samarbeid mellom nasjoner og selskaper er nødvendig for økt bærekraftig bruk av havbasert fornybar energi, sier Stephen Bull, direktør for vind- og lavkarbonenergi i Equinor.

Miljøstiftelsen Zero er bekymret for at mange raskt voksende land baserer veksten sin på kull, og håper at Equinor og norske myndigheter nå vil gjøre mer for å bygge ut havvind og fortrenge kullkraft i disse landene.

– Regjeringen har lovet en internasjonal satsning på å fase ut kull i vekstøkonomier. Å bidra til at myndighetene i disse landene kan lage gode rammebetingelser for utvikling av havvind, bør være en naturlig del av en slik satsing, sier fagansvarlig finans Per Kristian Sbertoli i Zero.

STADIG STØRRE: Større havvindturbiner gjør at man får mer kapasitet med færre turbiner, noe som kutter kostnadene ved utbyggingen. Havvind har blitt stadig mer konkurransedyktig mot andre energiformer.

Investeringer på 9.000 mrd. kroner

Havvind har blitt stadig mer konkurransedyktig i takt med at kostnadene har falt, og i kommende år skal enkelte prosjekter bygges ut uten subsidier, blant annet fra Vattenfall i Nederland og Ørsted (tidligere Dong Energy) i Tyskland. Mange prosjekter krever fortsatt subsidier for å være lønnsomme, men kostnadene fortsetter å falle i takt med utviklingen av industrien.

Equinors direktør for vind- og lavkarbonenergi Stephen Bull

Så langt er det bygget ut havvind for mange hundre milliarder kroner i land som Storbritannia og Tyskland, og både USA og Asia satser nå tungt på havvind. Det internasjonale energibyrået IEA mener havvindmarkedet kan bli femten ganger større enn i dag innen 2040 og gi investeringer på 1.000 milliarder dollar (9.100 milliarder kroner), ifølge IEA.

Equinor har tidligere satt seg et mål om å senke kostnaden for flytende vindkraft til 40-60 euro per megawattime innen 2030, noe som tilsvarer rundt 39-59 øre per kilowattime. Til sammenligning er vindkraft på land i Norge lønnsomt ved en kraftpris på rundt 30 øre kilowattimen, ifølge bransjekilder.

Noen av verdens største aktører innen havvind, ifølge IEA.
Les også

Repsol setter mål om nullutslipp i 2050: – Equinor må endre sine planer

Les også

Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

Les også

Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors fornybarsatsing
 2. Fornybar energi
 3. Havvind
 4. Ørsted
 5. Equinor
 6. Siemens Gamesa
 7. Vestas

Flere artikler

 1. Equinor og Ørsted med ambisiøse havvindplaner: Vil 47-doble dagens kapasitet

 2. Norske selskaper kjemper om skotske vindlisenser: – Det bør være nok til alle

 3. Equinor-sjefen har ingen planer om å splitte selskapet: – Det skal vi absolutt ikke

 4. Equinor scorer på havvind i Polen: – Snart samme treffprosent som Lewandowski

 5. Vindtopp ber Norge skynde seg: – Vil trenge nye kraftkilder