NHH-professor om kraftskatt-forslag: – Redd dette er bensin på bålet

Både kraftkommuner og næringen er negativ til forslaget fra kraftskattutvalget. NHH-professor sier at det blir problemer om det ikke kommer sterkere signaler om fordelingen av skatteinntekter.

Striden om kraftskatten
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– De anslår at det vil være en betydelig reduksjon i de samlede skattene, men sier ikke hvem som skal få mindre. Det er vanskelig å se hvordan denne rapporten skal stå alene, uten at det kommer en ny rapport, sier professor Øivind Anti Nilsen ved Norges Handelshøgskole (NHH).

Mandag presenterte kraftskattutvalget forslag til store endringer i beskatningen av vannkraft.

Forslaget har vakt reaksjoner blant ordførere i vannkraftkommunene, som blant annet sier at forslaget er historieløst og et dramatisk angrep på Distrikts-Norge.

– Spørsmålet blir nå hvorfor man skal være vertskap for kraftanlegg som føre med seg store naturinngrep. Det er i kjernen av vindkraftdiskusjonen også nå, sier Nilsen.

Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner sier også at ingen kommuner vil stille seg positiv til vindkraftutbygging etter dette.

Les også

Tror ikke forslag om endret vannkraft-skatt vil bli gjennomført

Fordelingen

Han forteller at kraftskattutvalget har levert ut fra mandatet de har fått.

– De sier ikke noe om fordelingen av inntekter mellom kommuner, fylkeskommuner og stat, og for mange kommuner er det nettopp hvem som får skatteinntektene som er viktigst. Her vet de ikke hva de har å forholde seg til, sier Nilsen, og legger til at mandatet ikke sier at utvalget skulle si noe om fordelingen.

– De kunne likevel ha gitt en indikasjon om hvordan man skal forholde seg til dette, legger han til.

Han synes det skattemessige prinsippet om at kraftskatten skal være næringsnøytral, er fornuftig.

Næringsnøytral

Vindkraftkommunene var skuffet over hvor lite utvalget hadde skrevet om skattleggingen av vindkraften, men professoren trekker frem at de skriver at de anbefaler at det gjøres en vurdering av om det bør innføres grunnrenteskatt og naturressursskatt for vindkraftverk.

Les også

Norske vindkraftkommuner kritisk til kraftutvalgets forslag

Det er slik også vannkraftverkene skattlegges.

– Fagøkonomisk er jeg enig i at skattene skal utformes så nøytralt som mulig, slik at ikke én næring har fordeler. Jeg er bare redd for at dette dokumentet er som å helle bensin på bålet i diskusjonen om kraftutbyggingen, der kommuner allerede sier «nok er nok», slik skattelovgivningen er i dag, sier Nilsen.

Han sier at det i seg selv er en god nyhet for vindkraftkommunene om vann- og vindkraft skal likestilles skattemessig.

– Slik det er i dag, er det veldig lite som tilfaller vindkraftkommunene, sier Nilsen.

Problemer

Han mener at kommunene må få mer, om de endringene det er gitt politiske signaler om skal gjennomføres.

– Om dette blir innført, og det ikke er gitt signaler om hvordan fordelingen skal være, samtidig som det samlede skattetrykket skal ned, så blir det problemer, sier Nilsen.

Daglig leder i Landssammenslutningen for norske vindkraftkommuner (LNVK) sier til E24 at det med innstillingen fra utvalget er vanskelig for lokalpolitikere å gå med på utbygging i det hele tatt.

– Rent teknisk er sikkert både rapporten og den nasjonale rammen for vindkraft god, men det er ikke slik du får med deg folket. De føler de ikke blir tatt på alvor, eller tatt med i vurderingen, sier Thomas Bjørdal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Striden om kraftskatten
  2. Vindkraft
  3. Vannkraft
  4. skatt

Flere artikler

  1. Norske vindkraftkommuner kritisk til kraftutvalgets forslag

  2. Utvalgsleder om kraftkritikken: – Vi vet det er et følsomt tema

  3. KrF vil la kommuner beholde kraftmilliarder

  4. Over 170 ordførere ber rikspolitikerne skrote vannkraftforslag

  5. Kraftkommuner ruster til kamp for å beholde milliardinntekter