Salgssvikt for Otovo i årets første halvår

Solcelleselskapet noterer seg et brutto driftsresultat på over 40 millioner kroner i minus. Salget stupte med nærmere en fjerdedel i det norske markedet.

Administrerende direktør i solcelleselskapet Otovo, Andreas Thorsheim.
Publisert:

Våren viste seg å bli nokså krevende for Otovo, som hadde en målsetting om solid vekst fra fjoråret.

Solcelleselskapet, som er registrert på Oslo Børs’ unotertliste, offentliggjorde mandag nye regnskapstall og en oppdatering på veien fremover.

Tallene viser blant annet inntektene endte på 77,4 millioner kroner i første halvår i 2020 – en nedgang på 9,6 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Det er særlig det norske markedet som trekker ned, med en nedgang på 24,6 prosent fra 49,8 til 37,5 millioner kroner i årets første seks måneder sammenlignet med fjoråret.

Det aller meste av inntektene kommer fra Norge og Sverige, men Otovo har også etablert seg i Frankrike og Spania. Foreløpig er inntektene fra de to søreuropeiske landene uvesentlige.

Solid kontantbeholdning

Brutto driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på negative 30,8 millioner kroner i årets første seks måneder, noe som er en marginal økning i tapene fra 29,4 millioner i fjor.

Bruttomarginen, altså differansen mellom innkjøps- og utsalgspris, endte på 16,4 prosent – en oppgang fra 13,4 prosent fra 2019-tallene i samme periode.

Les på E24+

Stavanger-gründere har solgt elbil-ladere for over 100 millioner i år

Otovo skriver i rapporten at de sitter med 153 millioner kroner i kontanter ved utgangen av juni. Selskapet mener selv at de vil sitte på mellom 65 og 75 millioner kroner i kontanter etter oppstarten av leasingselskapet European Distributed Energy Assets (EDEA), som vil koste dem 25 millioner kroner.

Solcelleselskapet selv mener fremtiden ser lys ut. Økt fokus på klima, gjennom blant annet EUs grønne pakke og bedre regulering, kan bane vei for bedre muligheter for selskapet fremover.

Les på E24+

Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

Startet leasing

Otovo varslet i juni at de lanserte leasing, altså en form for leie, av solceller. Planen er å selge solcelleanlegg for et milliardbeløp innen tre år.

I Norge vil et abonnement for solceller på taket koste fra 299 kroner i måneden med bindingstid på 20 år. Det er mulig å kjøpe seg ut tidligere, og når 20 år har gått, beholder kunden solcellene.

En «ledende nordisk bank» skal være med på en gjeldsfinansiering av leasingselskapet. De første 25 millioner kronene med egenkapitalfinansiering kommer fra Otovo, men i tillegg vil 30 millioner kroner komme fra Otovo-aksjonærer rundt august til september.

Les også

Nysnø får USA-partner: – Norge langt framme i skoene

Flere kjente aksjonærer

Selskapet prises til litt over 897 millioner kroner i gråmarkedet. En rekke kjente navn står oppført på aksjonærlistene, men ifølge selskapet selv eier grunnleggerne fortsatt mer enn 20 prosent av aksjene.

På listen finner vi blant annet det svenske familieselskapet Axel Johnson, statlige Nysnø Klimainvesteringer og KLP. Agder Energi og Akershus Energi er også på listen, sammen med Obos.

Publisert:
Gå til e24.no