Norges Banks rentemøter

Norges Bank venter kraftig fall i oljeinvesteringene

Norges Bank venter at oljeinvesteringene skal falle med ni prosent i 2020. I mars ventet banken oppgang i årets investeringer.

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i Norges Banks oppdaterte utsikter for økonomien, som ble lagt frem samtidig med rentebeslutningen torsdag.

Banken kuttet overraskende renten til null, for første gang i historien. Med dette grepet håper Norges Bank å motvirke en kraftig nedgang i norsk økonomi. Banken tror nullrenten vil vedvare i flere år.

Les også

Norges Bank venter nullrente ut 2023

Norges Bank venter nå at oljeinvesteringene skal falle med ni prosent i år, mens den tidligere forventet en svak oppgang i årets investeringer.

Banken venter videre nedgang på 14 prosent i petroleumsinvesteringene i 2021 og et videre fall på 3,5 prosent i 2022.

– Petroleumsinvesteringene vil avta markert de nærmeste årene. Oljeselskapene har kuttet i sine investeringsplaner som følge av fallet i oljeprisen, skriver Norges Bank.

NY SMELL: Norges Bank venter at investeringene i olje og gass vil falle kraftig i 2020 og 2021, etter coronakrisen. Det blir den andre kraftige nedturen i investeringer på få år. Forrige nedtur i oljeprisen ga en solid nedgang i investeringene på norsk sokkel i 2015 og 2016.
Les også

Norges Bank venter fall i boligprisene

Kutter i planene

Svakere priser og usikkerhet om fremtiden gjør at fremdriften stanser opp nye og pågående prosjekter, ifølge sentralbanken.

– Oljeselskapene har derfor kuttet betydelig i sine investeringsplaner, og vi anslår at investeringene på sokkelen vil falle langt mer enn vi anslo i marsrapporten, skriver banken.

Les også

Sjeføkonomer om Norges Bank: - Når gir de alt de har

Da Norges Bank sist la frem sine økonomiske utsikter den 12. mars ventet sentralbanken en oppgang i oljeinvesteringene på 0,5 prosent i år, fulgt av en nedgang på 12 prosent neste år.

Coronakrisen og nedstengninger av virksomhet i mange land har gått hardt ut over etterspørselen etter olje, og oljeprisen var på ett tidspunkt helt nede i 15 dollar fatet.

Lav pris demper aktiviteten

Oljeprisen har i det siste tatt seg opp igjen til rundt 30 dollar fatet, men i mellomtiden har oljeselskapene gått inn i fryktmodus og kuttet investeringene kraftig. Det vil få følger for aktiviteten, og kan gå ut over norske arbeidsplasser.

Les også

Oljebransjen er i kuttmodus: – Alvorlig og krevende

Shell kuttet nylig utbyttet for første gang siden andre verdenskrig, og i Norge har både Equinor og Aker BP kuttet utbyttet med to tredjedeler. Equinor har også avsluttet et milliardprogram for tilbakekjøp av aksjer.

Equinor leverte et halvert justert resultat på 2,05 milliarder dollar i første kvartal, og skrev ned verdier for 25 milliarder kroner grunnet utsikter til lavere priser.

Les også

Coronasmell for Equinor i første kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Oljeinvesteringer
 3. Equinor
 4. Norges Bank
 5. Oljeprisen

Flere artikler

 1. Norges Bank spår mildere nedtur for olje og gass i år: I 2023 og 2024 kommer oppturen

 2. Venter større fall i oljeinvesteringene i 2022

 3. Tror omstridt skattepakke demper oljenedturen

 4. Norges Bank om olje- og gassinvesteringer: Venter opptur fra neste år

 5. Olsen venter investeringsfall i oljen til 2023