Equinor fant olje ved Norne-feltet

Equinor har funnet mer olje i nærheten av Norne-feltet, men estimatene for nøyaktig hvor mye olje det er snakk om spenner seg vidt.

Produksjonsskipet (FPSO) på Norne-feltet til Equinor i Norskehavet
 • Marius Lorentzen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Equinor har funnet olje- og gass sørvest for Norne-feltet i Norskehavet, ifølge en melding fra Oljedirektoratet mandag morgen.

Equinor bekrefter i en egen melding at det er gjort funn i det de kaller Snadd Outer og Black Vulture i lisens PL159B. Lisenspartnerne er DNO og Ineos.

Foreløpig beregning av størrelsen på funnet i Lysingformasjonen er mellom 0,3 og 2 millioner standard kubikkmeter (Sm 3) utvinnbare oljeekvivalenter og mellom 0,1 og 8 millioner standard kubikkmeter utvinnbare oljeekvivalenter i Langeformasjonen.

Omregnet til fat snakker man om mellom 2,52 og 62,9 millioner fat olje i de to formasjonene, men det er stor usikkerhet i dette estimatet som følge av at boringen av Langeformasjonen ble avbrutt etter tekniske problemer, opplyser Oljedirektoratet.

– Det er veldig bra at begge målene slo til. Det var selvsagt dette vi håpet på, og det er ikke gitt at vi finner både olje og gass i samme brønn. Volumestimatene er vide, og på grunn av operasjonelle utfordringer fikk vi ikke boret et sidesteg. Vi vurderer både tidspunkt og sted for en videre avgrensning som vil gi et mer presist volumanslag, sier Equinors letedirektør for norsk og britisk kontinentalsokkel Nick Ashton, i en uttalelse.

Denne nyheten kom også mandag: Oljeskuffelse i Barentshavet: Korpfjell tørr på andre forsøk

Mulig satellitt til Norne-feltet

De to nye funnene som er gjort kommer etter flere andre funn i Norskehavet. Equinor sier at de og partnerne nå skal vurdere hva de skal gjøre med den nye oljen:

– En mulig løsning vi vil se på er å koble funnet til Norne-skipet. Snadd Outer Outer/Black Vulture ligger nær Norne-feltet med all dens infrastruktur, og å utnytte denne er i tråd med Equinors strategi om å bruke eksisterende løsninger, sier Nick Ashton i Equinor.

Mens leteaktiviteten i Barentshavet de siste par årene har vært relativt skuffende, peker Equinor på at de i Norskehavet har vært operatør eller partner i totalt 11 funn fordelt over åtte brønner. De største har vært:

 • Carmen og Osprey med til sammen 10 til 39 millioner fat oljeekvivalenter (i 2017)
 • Hades og Iris, Balderbrå og Cape Vulture med til sammen 134 til 435 millioner fat (i 2018)
 • Og så langt i år har man gjennom funn i Ragnfrid Nord, Jasper og Snadd Outer Outer/Black Vulture påvist mellom 12 og 101 millioner fat oljeekvivalenter.

– Cape Vulture-funnet har allerede mer enn doblet de gjenværende oljeressursene som kan produseres gjennom Norne-feltet, og det er et klart mål for oss å øke reservene rundt Norne-feltet ytterligere, sier Nick Ashton i Equinor.

Det var boreriggen Transocean Spitsbergen som boret Snadd Outer/Black Vulture. Denne skal nå videre til Nordsjøen og lisens PL502 der den skal bore Klatt-prospektet for Equinor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nytt olje- og gassfunn i Norskehavet

 2. Dobbelt så mye olje funnet på norsk sokkel

 3. Betalt innhold

  Olje- og gassfunn vest for Stavanger

 4. ConocoPhillips fant gass i Norskehavet

 5. Betalt innhold

  Equinor med oljefunn i Barentshavet