Billigere strøm i mars: Vinden blåste prisene nedover

Strømprisen falt med drøye fem øre kilowattimen fra februar til mars. En viktig årsak er rekordhøy produksjon av vindkraft i Tyskland, ifølge krafthandlerne i Entelios.

MER VIND: Strømprisen falt i mars, og noe av årsaken var kraftig vind i Tyskland, ifølge krafthandlerne i Agder Energi-eide Entelios. Prisen ble lavere enn i mars i fjor, men var fortsatt mye høyere enn snittet for de siste fem årene. Dette er vindkraftverket på Smøla i Norge.

Foto: Olav Haaverstad, NVE
Publisert:

Dermed ble strømprisen lavere i snitt i mars 2019 enn samme måned året før, noe de færreste hadde trodd etter de høye prisene i januar og februar.

– Sammen med prisfall på kull og gass, så kom vinden inn over Tyskland og blåste prisprognosene rett av banen, skriver Entelios i en priskommentar.

Strømprisen i det nordiske systemet var i snitt på 40,86 euro per megawattime i mars, noe som tilsvarer drøye 39 øre kilowattimen. Det er rundt fem øre mindre per kilowattime fra måneden før og rundt tre øre mindre enn i samme periode i fjor.

– Men tro ikke at prisene er lave, selv om de har falt: Årets mars-pris er faktisk hele 40 prosent høyere enn snittprisen for mars de siste fem årene, skriver Entelios.

De siste årene har de norske strømprisen i snitt ligget på under 30 øre kilowattimen, mens den i fjor steg til 42 øre kilowattimen. Noe av årsaken var en svært tørr sommer som ga mindre vann i magasinene, og høyere CO2-kvotepriser og kullpriser i Europa.

Dyre CO2-kvoter

Prisene på utslippskvoter for CO2 i Europa ser også ut til å holde seg på langt høyere nivåer enn i tidligere år. Dette kan bidra til at prisene også i Norge og Norden holder seg høyere enn i tidligere år.

Les mer: Venter fortsatt høy strømpris: Kan få flere pristopper

Utslippskvotene er en del av EUs ETS-system, hvor bedrifter som slipper ut CO2 må sikre seg utslippskvoter. Systemet skal etter hvert strammes til slik at utslippene går enda mer ned, og det kan bidra til å holde prisene oppe over tid.

Det er særlig i Tyskland at vinden har hjulpet til. Ifølge Entelios har tysk vindkraft nå kapasitet til å produsere mer kraft enn hele Norges produksjon.

– Det er aldri før blitt produsert så mye vindkraft i Tyskland på én måned, skriver selskapet.

Det milde været har også bidratt til å senke kraftprisene, påpeker selskapet. Kraftflyten ut av landet har også blitt bremset av relativt lave priser utenfor Norden, og det har gjort at mer vann blir liggende i magasinene.

Les mer: Mer vindkraft demper prisene: Spår lavere strømpriser etter 2030

Ulik pris mellom landsdelene

Norge er delt opp i flere prisområder hvor prisene kan variere. I det siste har Midt-Norge og Nord-Norge hatt lavere priser enn resten av landet.

I Sør-Norge og på Sørvestlandet falt kraftprisen i snitt til rundt 41 øre kilowattimen i mars, fra 55 øre i januar og 45 øre i februar, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

På Nordvestlandet og i Midt-Norge og Nord-Norge falt prisen fra 51 øre kilowattimen i januar til 44 øre i februar og drøye 40 øre i mars.

Les mer: Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Entelios eies av Agder Energi, og har 120 ansatte i blant annet Oslo, Arendal, Stockholm, Berlin og München. Selskapet handler med fornybar energi på vegne av kunder.

Her kan du lese mer om