Billigere strøm i mars: Vinden blåste prisene nedover

Strømprisen falt med drøye fem øre kilowattimen fra februar til mars. En viktig årsak er rekordhøy produksjon av vindkraft i Tyskland, ifølge krafthandlerne i Entelios.

MER VIND: Strømprisen falt i mars, og noe av årsaken var kraftig vind i Tyskland, ifølge krafthandlerne i Agder Energi-eide Entelios. Prisen ble lavere enn i mars i fjor, men var fortsatt mye høyere enn snittet for de siste fem årene. Dette er vindkraftverket på Smøla i Norge.

Foto: Olav Haaverstad, NVE
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Dermed ble strømprisen lavere i snitt i mars 2019 enn samme måned året før, noe de færreste hadde trodd etter de høye prisene i januar og februar.

– Sammen med prisfall på kull og gass, så kom vinden inn over Tyskland og blåste prisprognosene rett av banen, skriver Entelios i en priskommentar.

Strømprisen i det nordiske systemet var i snitt på 40,86 euro per megawattime i mars, noe som tilsvarer drøye 39 øre kilowattimen. Det er rundt fem øre mindre per kilowattime fra måneden før og rundt tre øre mindre enn i samme periode i fjor.

– Men tro ikke at prisene er lave, selv om de har falt: Årets mars-pris er faktisk hele 40 prosent høyere enn snittprisen for mars de siste fem årene, skriver Entelios.

De siste årene har de norske strømprisen i snitt ligget på under 30 øre kilowattimen, mens den i fjor steg til 42 øre kilowattimen. Noe av årsaken var en svært tørr sommer som ga mindre vann i magasinene, og høyere CO2-kvotepriser og kullpriser i Europa.

Dyre CO2-kvoter

Prisene på utslippskvoter for CO2 i Europa ser også ut til å holde seg på langt høyere nivåer enn i tidligere år. Dette kan bidra til at prisene også i Norge og Norden holder seg høyere enn i tidligere år.

Les mer: Venter fortsatt høy strømpris: Kan få flere pristopper

Utslippskvotene er en del av EUs ETS-system, hvor bedrifter som slipper ut CO2 må sikre seg utslippskvoter. Systemet skal etter hvert strammes til slik at utslippene går enda mer ned, og det kan bidra til å holde prisene oppe over tid.

Det er særlig i Tyskland at vinden har hjulpet til. Ifølge Entelios har tysk vindkraft nå kapasitet til å produsere mer kraft enn hele Norges produksjon.

– Det er aldri før blitt produsert så mye vindkraft i Tyskland på én måned, skriver selskapet.

Det milde været har også bidratt til å senke kraftprisene, påpeker selskapet. Kraftflyten ut av landet har også blitt bremset av relativt lave priser utenfor Norden, og det har gjort at mer vann blir liggende i magasinene.

Les mer: Mer vindkraft demper prisene: Spår lavere strømpriser etter 2030

Ulik pris mellom landsdelene

Norge er delt opp i flere prisområder hvor prisene kan variere. I det siste har Midt-Norge og Nord-Norge hatt lavere priser enn resten av landet.

I Sør-Norge og på Sørvestlandet falt kraftprisen i snitt til rundt 41 øre kilowattimen i mars, fra 55 øre i januar og 45 øre i februar, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

På Nordvestlandet og i Midt-Norge og Nord-Norge falt prisen fra 51 øre kilowattimen i januar til 44 øre i februar og drøye 40 øre i mars.

Les mer: Ny vindpark kan alene levere fire prosent av norsk strøm: Håper på norske eiere

Entelios eies av Agder Energi, og har 120 ansatte i blant annet Oslo, Arendal, Stockholm, Berlin og München. Selskapet handler med fornybar energi på vegne av kunder.

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Strømpriser
  3. Energi

Flere artikler

  1. Varme senket strømprisen i februar: – Unormalt stort fall

  2. Strømprisen kuttet med to tredjedeler: På billigsalg i helgen

  3. Årets laveste priser – igjen: Mildvær gir billigere strøm

  4. Annonsørinnhold

  5. Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

  6. Halvert fra fredag til lørdag: Nå stuper strømprisen