Oljepengene

Støre åpner for raskere grønt skifte i Oljefondet

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å gå fortere frem med Oljefondets investeringer i fornybar energi. Statsminister Erna Solberg frykter at fondet skal bli oppfattet som et politisk verktøy.

GRØNN DEBATT: Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre snakker med media etter Zero-konferansen, hvor temaet blant annet var hvordan Oljefondet skal bidra til det grønne skiftet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De to toppolitikerne møttes til debatt på Zero-konferansen i Oslo tirsdag, og snakket blant annet om hvilken rolle Norges pengebinge på 10.000 milliarder kroner skal spille i global klimapolitikk.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre påpekte at Norge har stor påvirkningskraft gjennom fondets investeringer, og åpnet for at fondet kanskje kan bidra enda mer til det globale grønne skiftet.

– Fondet er veldig godt forvaltet i dag, og det har trygge rammer som vi skal holde fast ved. Men vi kan være åpne på å si at måten vi bruker 10.000 milliarder kroner på har politisk betydning, sier Støre til E24.

Les også

Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

– Riktig vei å gå

Ap-lederen påpeker at Stortinget har gjort en rekke valg knyttet til Oljefondet, som å bestemme at fondet ikke skal eie selskaper som bryter internasjonale konvensjoner, eller driver med tobakk og kull.

– Nå skjer det et stort skifte i retning av fornybar energi, og da er det viktig å si at når Oljefondet nå ser i den retningen, og får åpning for å gå i den retningen både på infrastruktur og andre investeringer, så er det riktig vei å gå, sier Støre.

Han er åpen for å øke fondets andel som skal brukes til direkte eierskap i fornybar energi og infrastruktur. Andelen er så langt begrenset til én prosent av fondets verdi, som tilsvarer rundt 100 milliarder kroner.

– Jeg håper jo det, basert på erfaringer fra investeringer og tryggheten rundt de investeringene, at vi kan øke den andelen i årene som kommer, men det må være basert på de erfaringene man gjør seg, sier Støre.

Les også

Oljefondet ligger an til tidenes beste år

Nytt signal

Zero-leder Marius Holm tolker Støres utsagn som nye signaler.

– Jeg oppfatter at Arbeiderpartiet nå er åpne for å plassere mer av den norske formuen i fornybar, og se på hvordan den strategisk kan spille en rolle i å fase ut kull rundt omkring i verden, sier Holm til E24.

Holm mener fondet særlig kan bidra til det grønne skiftet ved å øke antallet land hvor det skal investere. Planen er å begynne med direkte investeringer i fornybar energi som havvind i rike OECD-land som for eksempel Storbritannia.

– Det viktigste først er ikke å øke prosenten, for de må jo komme i gang. Det viktige er å bredde ut mandatet noe, så man ikke bare investerer i OECD-land, men også i vekstøkonomiene, sier Holm.

– Dette er land hvor veksten er på tosifret antall prosent og energiforbruket øker mye. Jeg tror dette er ganske lite risikable investeringer hvis man sprer dem på flere land, sier Holm.

Les på E24+

Disse kan ta over styringen av Oljefondet

Solberg reagerer

Statsminister Erna Solberg (H) reagerte på Støres utsagn om Oljefondet under debatten på Zerokonferansen, og antydet at Ap ønsker å bruke fondet som et politisk instrument til å bidra til verdens klimamål.

– Han er ute og kjører på en linje som jeg mener er dum, fordi det kommer til å skape problemer for oss på alle andre beslutninger, sier Solberg til E24.

Solberg understreker at fondet er i ferd med å investere mer i fornybar infrastruktur, men sier slike grep må tas av økonomiske hensyn, og ikke fordi Norge ønsker å nå visse politiske mål.

– Så bruker vi Oljefondet litt mer på fornybart, fordi fornybart blir mer lønnsomt, og vi har økt mandatene for fornybar fremover. Men det er et økonomisk argument, sier Solberg.

– Hovedhensynet til fondet skal alltid være én ting, og det er å sikre fremtidige pensjoner og fremtidig velferd for det norske samfunnet, sier Solberg.

Les også

Finanskomiteen støtter Sivs forslag: Skjerper kullkravene til Oljefondet

Støttes av Zero

Støre antyder at fondet kan bidra mer til det grønne skiftet enn det har gjort så langt. Han mener at andre land forstår at Norge ikke bruker fondet som et politisk redskap for å fremme Norges egne interesser, eller norske selskapers interesser.

– Det forstår verden nå, sier Støre.

– Men så skal vi også være åpne på at 10.000 milliarder kroner som skal sikre våre barns pensjoner, de skal også sikre en verden de barna kan vokse opp og leve i, sier Arbeiderpartiets leder.

Zero-lederen er fornøyd med at Arbeiderpartiet åpner for å bruke fondet mer aktivt i det grønne skiftet, og mener at dette også er det mest lønnsomme fondet kan gjøre med pengene.

– Det er ikke å politisere Oljefondet. Dette handler ikke om å ivareta norske interesser, men det handler om å investere fornuftig i den fremtiden som hele den siviliserte verden er enige om at vi skal skape, og som sannsynligvis vil være det mest lønnsomme for Norge, sier Holm.

Les også

Oljefondet storeier i 11 av selskapene med størst klimautslipp: – Det er uforståelig

Solberg vil gjøre andre tiltak

Statsministeren påpeker at fondet tar hensyn til klimaspørsmål, blant annet gjennom dialog med selskapene det eier, og gjennom å måle hvor store CO2-utslipp det bidrar til.

Men hun mener at klimapolitiske grep først og fremst må tas på andre områder, mens Oljefondet må konsentrere seg om å investere i de markedene der det kan få best avkastning.

– Det er veldig viktig at det ikke blir et politisk prioriteringsspørsmål, men faktisk en vurdering av utviklingen i disse markedene, sier Solberg.

– Så har vi andre områder hvor vi skal jobbe med politikken, som Norfund og garantiordninger og grønne obligasjoner, sier statsministeren.

Åpner for mer fornybar energi

Støre er fornøyd med at Oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad har tatt på seg en ny rolle med å bygge opp fornybarinvesteringenei fondet, med base i London.

– Jeg ser at den sittende lederen, Yngve Slyngstad, skal jobbe spesielt med det. Det mener jeg er løfterikt, med all hans kunnskap, sier Støre.

– Jeg regner med det kommer til å gi resultater i form av at Oljefondet kommer til å ligge langt fremme i å bruke disse mulighetene, som kommer til å bli veldig store i årene som kommer. Jeg er opptatt av at vi kommer inn tidlig, og ikke er bakpå, sier Støre.

Les også

Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Erna Solberg
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Fornybar energi
 6. Zero
 7. Yngve Slyngstad

Flere artikler

 1. Oljefondet kjøper havvindparkandel for 13,9 milliarder kroner

 2. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

 3. Skal bruke milliarder på vind og sol: – Vil skje i løpet av 2020

 4. Ti år med eiendomskjøp i Oljefondet: – Avkastningen har vært bedre enn ventet

 5. Håper på krav om nullutslipp for Oljefondet i 2050