Strømprisene

Omstridt NVE-forslag utsettes til 2020: – Et omfattende arbeid

NVE utsetter forslaget om endringer i nettleien til 2020. Den såkalte «effekttariffen» skal gjøre det dyrere å bruke mye strøm i de travleste tidene på døgnet, og spare fellesskapet for store utgifter.

UTSETTER FORSLAG: NVEs omstridte forslag om endringer i nettleien blir ikke lagt frem før jul som ventet, men trolig tidlig neste år. Det sa NVE-sjef Kjetil Lund på et møte hos Energi Norge torsdag.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

NVE-direktør Kjetil Lund opplyste om utsettelsen på et møte hos Energi Norge torsdag. Direktoratets forslag om endringer i nettleien var opprinnelig ventet i løpet av året.

– Det er et omfattende arbeid. Vi legger det frem rett utpå nyåret i stedet for nå før jul, sier Lund til E24.

Først en rask forklaring: Strømprisen du betaler består av tre deler som er omtrent like store: nettleien, diverse avgifter og selve kraftprisen. Forslaget NVE skal legge frem tidlig i 2020 gjelder måten nettleien beregnes på.

NVE ønsker å innføre en «effekttariff» i nettleien – en ekstra avgift på dem som bruker mye strøm på én gang. Håpet er at en slik tariff skal få brukerne av nettet til å flytte noe av forbruket sitt – som lading av elbiler – til mindre travle tider på døgnet.

Da kan nettet utnyttes mer effektivt, og nettselskapene slipper å bygge ut unødvendig mye nett. Det vil samfunnet spare penger på.

– Effekttariffer gir oss incentiver til å bruke det kraftnettet vi allerede har på en mer effektiv måte ved å investere i teknologi og ta grep som sprer forbruket utover døgnet og uken, sier Lund.

Et slikt system vil også føre til at alle brukerne av nettet er med på å dele den felles regningen for nettet – også de som har kuttet forbruket sitt mye ved å investere i solceller eller energieffektivisering.

– I dag er det slik at man langt på vei kan komme unna denne fellesregningen ved å investere i solkraft eller energieffektivisering. Vi ønsker det velkommen, og det bør bli mer av det. Men man bør likevel ikke slippe å betale fellesregningen, for da blir den bare delt på resten av samfunnet, sier Lund.

Forslaget fra NVE har møtt mye kritikk allerede før det er lagt frem. Hvis nettleien ikke påvirkes så mye av mengden strøm du bruker, vil det bli mindre lønnsomt for folk å effektivisere energibruken eller installere solceller, frykter kritikerne.

Les også

Rapport om strømpris-endringer: Flere må betale 2.000 mer i året

Ønsker å slippe milliardinvesteringer

Norge skal kutte fossile utslipp for å nå klimamålene, og det skal blant annet skje gjennom elektrifisering. Alle nye biler skal være elektriske fra 2025, mange ferger går på strøm, og oljebransjen skifter gasskraft med strøm fra land.

Men for nettselskapene gir dette en ny hodepine. På møtet hos Energi Norge sa administrerende direktør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi Nett at selskapet må gjøre milliardinvesteringer hvis det lokale nettet ikke blir brukt på en smart måte, for eksempel ved at folk lader elbiler om natten.

– Det vi har regnet på er at hvis du bruker nettet optimalt dumt, så vil vi måtte investere opp mot to milliarder i Drammen i nytt nett. Så vil ikke det skje, men det er for å tegne et bilde av at dette driver kostnadene, sier Wetterhus.

Glitre er det niende største nettselskapet i Norge med 95.000 kunder i kommunene Kongsberg, Nedre Eiker, Drammen, Lier, Jevnaker, Lunner og Gran.

Administrerende direktør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi Nett.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
Les også

Advarer mot nettleie-planer: Frykter brems i solceller og energisparing

Håper effekttariff hjelper

Wetterhus tror at NVEs planlagte effekttariff kan bidra til at kapasiteten i strømnettet brukes mer fornuftig, slik at kundene sprer forbruket ut over døgnet. Da kan selskaper som Glitre Energi Nett slippe unna med å bygge ut mindre kapasitet i nettet.

Hvis det koster litt mer å bruke mye strøm på én gang, vil folk kanskje skaffe seg utstyr som gjør at de unngår effekttopper, som kan oppstå hvis alle lader elbilen i de «travleste» timene i elnettet, for eksempel mellom klokken 18 og 19.

– Det er intensjonen bak å legge om tariffen. Så kan man heller kalle det «smart nettleie» eller «grønn nettleie», for jeg tror det underliggende budskapet er lett å skjønne, sier Wetterhus.

Les også

Nytt datasystem samler kraftbransjen: Slik påvirkes din strømregning

– Må ha en rimelig fordeling

I dag er det stor forskjell i nettleien på en stor enebolig med forbruk på 20.000 kilowattimer og en mindre bolig som bruker 5.000 kilowattimer, selv om begge skulle legge beslag på like mye kapasitet i nettet – altså at de bruker samme mengde watt samtidig.

Det er ikke antallet kilowattimer du bruker, men belastningen du legger på nettet i de travleste periodene som avgjør om det må bygges ut større kapasitet. NVE-sjefen mener størrelsen på nettleien bør avspeile dette, men sier at det kan bli ulike modeller for nettleien for ulike steder i landet.

– Hvordan skal dere unngå uheldige virkninger for enkelte – dette handler om fordeling?

– Det er nettopp det det gjør. Vi må ha et regelverk som gir en rimelig fordeling av vår felles nettleie. Det er en urimelighet i dagens system, og vi mener det vil bli mer rimelig å legge vekt på kapasitet. Det kan være flere modeller for dette, som vi vil komme tilbake til i forslaget, sier Lund.

– Det betyr også at de som klarer å redusere strømforbruket ikke nødvendigvis får noen fordel av det når det gjelder nettleien?

– Du vil fremdeles få en fordel på nettleien. Særlig hvis du reduserer behovet for kapasitet, for eksempel gjennom energieffektivisering. I tillegg vil du bruke mindre strøm, og det er en økonomisk fordel, sier Lund.

 Men det er rimelig at du er med på å betale for den felles infrastrukturen, som du fortsatt vil bruke. Alternativet er at alle andre må betale for deg. Det kan være en god forretningsmodell for enkelte selskaper eller husholdninger, men det er ikke en god forretningsmodell for samfunnet. Som samfunn kan vi ikke leve av å velte regningen over på hverandre, sier NVE-sjefen.

Les også

Omkamp om «kundefiendtlig» strømpris-endring

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. NVE
 3. Elektrifisering
 4. Solceller
 5. Infrastruktur

Flere artikler

 1. NVE justerer omstridt forslag: Slik blir den nye nettleien

 2. Vil utnytte nettet bedre: Senker nettleien om natten

 3. NVE foreslår nytt system for nettleie

 4. Annonsørinnhold

 5. Advarer mot nettleie-planer: Frykter brems i solceller og energisparing

 6. Rapport om strømpris-endringer: Flere må betale 2.000 mer i året