IEA mener Russland bruker gassressurser som våpen: Gir Europa ti råd for dype kutt

Det internasjonale enersgibyrået legger frem en plan med ti grep som kan kutte importen av russisk gass med en tredjedel innen ett år.

IEA-sjef Fatih Birol på et bilde fra 2019.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Det internasjonale energibyrået (IEA) mener Europa kan kutte importen av russisk gass med en tredjedel innen et år, hvis EU gjennomfører en rekke tiltak.

IEA legger frem torsdag frem en plan med ti forslag for å redusere gassimporten.

– Ingen har noen illusjoner lenger. Russlands bruk av sine gassressurser som er økonomisk og politisk våpen viser hvordan Europa må agere raskt for å møte betydelig usikkerhet om russiske gassleveranser neste vinter, sier IEA-sjef Fatih Birol.

Vil kutte i russisk gass

Spørsmålet om energisikkerhet har kommet høyt på dagsorden i Europa etter at Russland invaderte Ukraina, en krig som har sendt råvarepriser rett i været og blitt møtt med kraftige sanksjoner.

I dag er de europeiske landene helt avhengige av gass fra Russland, som i 2021 stod for rundt 45 prosent av EUs gassimport.

Les også

Her skal Scholz’ nye gassterminal bygges

Energibyrået mener en rekke forskjellige grep kan tas de neste månedene. Det omfatter blant annet at Europa vender seg mot andre gassleverandører.

Totalt kan grepene kutte importen av russisk gass med over 50 milliarder kubikkmeter, mener IEA. I fjor var importen på 155 milliarder kubikkmeter.

Dette er tiltakene:

 1. Droppe nye gasskontrakter med Russland. I år utløper kontrakter med Gazprom som tilsvarer 12 prosent av selskapets leveranser til EU, ifølge IEA.
 2. Erstatte russiske gassleveranser med gass fra alternative kilder. IEA mener EU har muligheten til å øke blant annet import av LNG, altså flytende gass fraktet med skip.
 3. Innføre minimumskrav til gasslagre. IEAs analyse viser at Europa trenger en fyllingsgrad på minst 90 prosent i gasslagrene før 1. oktober.
 4. Øke satsingen på nye vind- og solprosjekter. Ifølge IEA kan Europa øke produksjonen med 20 terawattimer det neste året.
 5. Maksimere kraftproduksjonen fra bioenergi og atomkraft. IEA mener kraft fra bioenergi kan økes med inntil 50 terawattimer i år, og anbefaler samtidig at planlagt nedstengning av atomkraft utsettes.
 6. Innføre støttetiltak for å hjelpe forbrukerne med høye energiregninger. IEA mener EU bør vurdere en midlertidig skatt på selskaper som tjener ekstra på høye energipriser for å finansiere dette.
 7. Enda raskere overgang fra bruken av gass og andre fossile energikilder til oppvarming, til bruk av varmepumper.
 8. Forbedre energieffektivitet i bygg og industri.
 9. En midlertidig temperatursenking i termostater i bygg med 1 grad.
 10. Øke innsatsen for å diversifisere og avkarbonisere kraftsystemet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gass
 2. Russland
 3. Det internasjonale energibyrået (IEA)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flytende gass, lagerfylling og fornybar energi: Slik kan Europa kutte avhengigheten av russisk gass

 2. Vil kutte avhengigheten av russisk gass: Dette er EUs energiplan

 3. IEA: Russisk gass-stans kan slå tilbake på Russland

 4. Slik vil IEA kutte verdens oljeforbruk

 5. Stoltenberg: Russland manipulerer kraftmarkedet