Brå svingninger i oljeprisen etter Opec+-enighet

Oljeprisen vendte hardt nedover torsdag ettermiddag etter meldinger om at oljekartellet Opec går videre med planlagte produksjonsøkninger i januar.

 • Svein Olav Sæter
 • Ine Brunborg
Publisert:

Oljeprisen (Brent spot) var rundt 18-tiden torsdag opp 1,5 prosent for dagen, etter å ha falt med hele 2,5 prosent tidligere på ettermiddag. Ett fat nordsjøolje koster nå 68,5 dollar. Det dro med seg Hovedindeksen på Oslo Børs som falt med nesten én prosent.

Prisfallet kom etter at Reuters meldte at medlemmene i oljekartellet Opec+ har blitt enige om å gå videre med den planlagte produksjonsøkningen for januar. Litt etter ryktene bekreftet også Opec at de vil øke produksjonen i januar, i en pressemelding.

Produksjonsøkningen er på 400.000 oljefat om dagen.

Totalt vil Opec+ produsere 40.494.000 fat olje om dagen i januar. Saudi-Arabia og Russland står for rundt halvparten av denne produksjonen.

Oljeprisen lå på over 80 dollar i forrige uke, før nyheten om den nye omikron-varianten av coronaviruset bidro til kraftige fall i verdensmarkedet. Siden har prisen vendt nedover, og på fredag alene var nedgangen på mer enn 11 prosent.

Les også

Børsfallet tiltar etter Opec-nytt: Hovedindeksen er ned 1,6 prosent

Opec står overfor et dilemma

– Dette var ikke beslutningen markedet ønsket å høre. Analysene fra «bullish» investorer, tradere, bankmenn og analytikere har den siste uken vært at det rasjonelle nå hadde vært å utsette januar-økningen, sier Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto.

Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto

Opecs avgjørelse var påvirket av tre faktorer som utviklet seg forrige uke: omikron-varianten av coronaviruset, flere overføringer fra strategiske petroleumslager i USA, Kina, India, Japan og Sør-Korea, i tillegg til internasjonale forhandlinger mellom Vesten og Iran.

– Opec står overfor et dilemma, hvor hvis omikron-varianten ikke er noen stor greie, så kan de ende opp med å skape et ekstremt stramt oljemarked neste år. Det stramme markedet ville resultert i høyere oljepris, som ville blitt møtt med en sterkere respons fra sentralbanker og andre produsenter, og kan gjøre oljeprisen mer ustabil i 2022. Det Opec gjør nå er å prøve å skape mer stabilitet, sier Wiggen.

Paretos vurdering av dagens Opec-manøver er at det ser dystrere ut for oljeprisen det korte løp, men at den fremdeles vil gå oppover.

– Vi forventer at oljeprisen styrker seg hvis omikron er en ikke-begivenhet. Oljelagrene holder et lavt nivå, langt nedenfor femårssnittet, og vi går inn i 2022 med et veldig stramt oljemarked. Vi forventer derfor at oljeprisen kan gå godt opp på 80-tallet, høyere enn det vi så i år, med 90-tallet innen rekkevidde sier Wiggen.

Flere faktorer kan føre til lavere oljepris fremover

Oppdagelsen av omikron-varianten i et laboratorium i Sør-Afrika sendte oljeprisen verden over kraftig ned forrige uke. Utslagene fra frykten for den nye varianten sendte oljeprisen ned under 70 dollar fatet forrige uke for første gang siden 24. august.

Samtidig har energikrisen og høye oljepriser gjort at president Joe Biden i USA har autorisert å sende ut 50 millioner fat olje fra USAs strategiske petroleumslager. Denne oljen treffer markedet i januar, samtidig som Opec nå har besluttet å øke oljeproduksjonen med 400.000 fat olje om dagen.

En tredje faktor som kan påvirke oljeprisen fremover er forhandlingene Iran har med flere land i Vesten, deriblant USA. Hvis restriksjonene på handel med Iran løftes av Vesten, kan det bety 1–1,5 millioner flere fat olje i markedet ifølge Wiggen.

Les på E24+

Dette kan bli en utbyttemaskin

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Oljepris
 3. Oljeprisen
 4. Nordsjøolje
 5. Russland

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia skrur opp oljeprisene igjen: – Sender et signal til Kina

 2. Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell

 3. Betalt innhold

  Se analytikernes dramatiske spådommer: Kan få oljepris på 200–300 dollar

 4. Børsen endte turbulent dag med tydelig fall

 5. Fredriksens tankgigant melder om frakttrøbbel for russisk olje