Fem faktorer som vil styre oljeprisen i mai

Opec blir viktig for oljeprisutviklingen i mai. Men det kan presidentvalget i Iran og spenningen rundt Nord-Korea også bli.

VIKTIG FAKTOR: Oljekaretellet Opec skal ha møte 25. mai for å diskutere forlengelse av de selvpålagte produksjonsbegrensningene.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Etter en måned med svakt fallende oljepriser går oljemarkedet nå inn i en spennende mai-måned.

Etter Opec før jul innførte produksjonsbegrensninger har oljeprisene utviklet relativt stabilt. Strømmen av gode nyheter for oljeprisen har stort sett oppveid negative nyhetene.

I april veide de negative nyhetene litt tyngre på markedet og brentolje fra Nordsjøen endte måneden totalt sett ned 3,4 prosent for måneden.

Analytiker Tamar Essner i Nasdaq Advisory Services forteller i et intervju om hvilke fem faktorer han tror kommer til å styre oljeprisen i mai.

Les også

IEA: Rekordlave globale oljefunn

1) Opec-møtet 25. mai

– Den aller viktige drivkraften for oljeprisene i mai vil bli Opec-møtet. Retorikk fra alle Opec-medlemmene, og Russland, rundt deres vilje til å forlenge kuttene vil bevege markedet i ukene som sommer, sier han.

På møtet 25. mai skal Opec ta stilling til om de skal forlenge produksjonskuttene som ble besluttet før jul. Opecs aller største oljeprodusent, Saudi-Arabia, har uttalt støtte til å forlenge produksjonskuttene.

2) Oljeselskapenes produksjonsprognoser

I løpet av mai vil amerikanske oljeselskaper kommer med sine kvartalsregnskaper, noe aktørene i oljemarkedet vil følge med på.

– Investorene vil se etter nye produksjonsprognoser for å se etter tegn på veksten i den amerikanske skiferoljeproduksjonen, sier Essner til Marketwatch.

Les også

Opec-sjefen: – Vår troverdighet står på spill

Økningen i den amerikanske skiferoljeproduksjonen frem til 2014 blir av mange brukt som forklaringen på at oljeprisene falt fra over 100 dollar våren 2014 til under 30 dollar på det aller laveste.

3) Riggtelling og oljelagre i USA

De ukentlige statistikkene over antallet aktive oljerigger og nivået i amerikanske kommersielle oljelagre vil fortsatt prege oljeprisen, mener Essner.

Siste uke rapporterte amerikanske energimyndigheter om et betydelig fall i råoljelagrene, men også om en kraftig økning i bensinlagrene. Lagerbeholdningene i USA er uansett på historisk høye nivåer.

Fredag kom den siste statistikken over antallet aktiver rigger fra Baker Hughes. Den viste en økning for 15. uke på rad. Flere aktive rigger indikerer en fremtidig produksjonsøkning.

Les også

Råoljelagrene falt med én millioner fat forrige uke -oljeprisen faller

4) Presidentvalg i Iran

Selv om den sittende presidenten Hassan Rouhani er ventet å vinne valget i Iran 19. mai, viser Essner til at det har vært flere overraskende valgutfall i det siste.

Og skulle en kandidat som står for en hardere linje i forhold til USA og resten av verden kan det skape en situasjon som gjør det aktuelt å gjeninnføre de økonomiske sanksjonene mot Iran, mener Essner.

Det vil være positivt for oljeprisen ettersom det er en mulighet for Irans muligheter til å eksportere olje blir begrenset.

5) Nord-Korea

Etter at Nord-Korea har gjennomført missiltester har det oppstått en svært spent situasjon hvor USA og resten av verden frykter at landet har, eller er i ferd med å, skaffet seg kjernefysiske våpen. Denne spenningen er ikke bra for økonomiene i nabolandene.

– Gitt nærheten til viktige forbrukssentra, kan dette være en prisdempende faktor i den forstand at økonomiene i Asia blir påvirket av at spenningene øker i regionen, sier Essner.

Les også

Opec kutter som lovet, men jekker opp anslagene for amerikansk skiferproduksjon

Les også

Analytiker har ingen tro på Opecs videre kutt-påstander

Les også

Irans oljeminister tror oljekuttavtalen forlenges

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
 3. Iran
 4. Nordsjøen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Vil føre til kraftig produksjonsvekst neste år

 2. Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

 3. – Vår troverdighet står på spill

 4. Annonsørinnhold

 5. Tyrkisk trussel gir næring til oljeprisoppgang

 6. Tror exit fra Iran-avtalen kan bety at olje-kuttene rakner