Tror markedsuroen kan sende oljen under 60 dollar

Oljeprisen tynges av mindre risikovillighet blant investorene, men det fundamentale ser fortsatt bra ut. – Det seiler det opp til årets kjøpsmulighet, mener analytiker.

FULLERE: Oljelagerøkning i USA er blant faktorene som tynger oljeprisen.

Foto: Nick Oxford Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

I takt med fallende aksjemarkeder verden over har også de globale råvareprisene kommet under press. Spotprisen på nordsjøolje har falt nærmere syv dollar fra årshøyeste og rundt 5,5 dollar den siste uken.

Prisen er fredag ettermiddag nærmere 64 enn 65 dollar.

– Det er et kraftig fall. Nedsalget i olje ble utløst av nedsalget i aksjer og mindre risikovillighet, og så har det kommet noe «bearish» statistikk som viser økende lagerbeholdninger og endringer i produksjonsprognosene fra USA, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB til E24.

Onsdag viste tall fra amerikanske myndigheter en større oppbygging i landes oljelagre, til tross for en økning i raffineriproduksjonen. Økningen var på 1,9 millioner fat i uken frem til 2. februar.

Dagen før hadde Energy Information Administration justert opp produksjonsestimatene for den amerikanske skiferoljen til 11 millioner fat per dag i år – et nivå som i tidligere prognoser ikke ville nås før sent i 2019.

Les også

Oljeprisen droppet to dollar etter lagertall

Venter videre fall

Schieldrop minner også om at det har vært rekordhøye spekulative kjøpsposisjoner i oljen, totalt over 90 milliarder dollar.

– Man trengte bare noe som initierte et nedsalg. Og da det kom var det uunngåelig med reposisjonering i markedet, der noen av de spekulative pengene tas av bordet. Vi visste ikke når det ville komme, men alle visste at det kom til å komme, sier han.

Analytikeren tror ikke at nedsalget i aksjer er over enda, og dermed anser han det som sannsynlig at også oljeprisen vil fortsette å falle, til tross for at man foreløpig ikke har sett noe virkelig kaotisk salgspanikk.

– Jeg tror vi skal mer ned, sier han, og skisserer et nivå rundt 60 dollar eller litt i underkant, avhengig av hvordan utslagene blir i aksjemarkedet.

Kjøpsmulighet

På sikt ser det imidlertid bra ut, mener Schieldrop.

– De fundamentale forholdene i oljemarkedet ser bra ut. Opec og deres samarbeidspartnere fortsetter med kuttene, og om de gjør det resten av året blir det videre lagertrekk og støtte til oljeprisen. Vi tror også at dollaren vil svekke seg senere i år, og dersom vi får lavere lagere og svakere dollar, borger det for høyere oljepris.

Gitt at disse forutsetningene slår til, mener Schieldrop at nedgangen kan åpne for gunstige investeringer.

– Man får sånne nedsalg kanskje én gang i året, og sånn sett kan dette være oppløpet til årets kjøpsmulighet i oljemarkedet. Vi er ikke der ennå, og skal nok videre ned. Men så lenge verden ser bra ut rent makroøkonomisk og etterspørselsmessig, Opec holder seg til strategien og vi kanskje får en svakere dollar, seiler det opp til årets kjøpsmulighet i olje, sier Schieldrop.

Les også

– Markedet var helt eksepsjonelt

Les også

Fra rekordtegning til rekorduttak: Dette forsterker aksjefallet

Les også

Tre ting å passe på i 2018

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Iran-uro gir høyeste oljepris på to år

  2. Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

  3. Årsverste for oljeprisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

  6. Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen