Kan bli verste måned på to år: Nedtur for olje og gass

Olje- og gassaksjene faller til tross for sterkere resultater, og august kan bli den verste måneden for USAs energiaksjer på to år. Noe av årsaken er svak oljepris.

FALLENDE KURSER: Oljeaksjene i USA har falt nær 6 prosent så langt i august, og står trolig overfor sin verste måned på to år, ifølge Wall Street Journal. Årsaken ligger trolig i forventninger om vedvarende lave oljepriser. Her setter Mody Torres (t.v.) og Josh Anderson i Select Energy Services sammen rør på et Hess-anlegg i Nord-Dakota.

Foto: Andrew Cullen Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det var åpenbart hvilke aksjer som hadde gjort det dårligst i Oljefondet i andre kvartal – nemlig olje og gass.

Fondets aksjer i olje- og gasselskaper falt med hele 6,1 prosent i andre kvartal, mens aksjene i sektorer som helse og finans steg, ifølge fondets kvartalsrapport.

Nå ser nedturen i energiaksjene ut til å fortsette. August kan bli den verste måneden for amerikanske energiaksjer siden slutten av 2015.

Det skriver Wall Street Journal, som peker på at olje- og gassaksjene på S&P 500-indeksen har falt med 5,7 prosent i august og totalt 17 prosent så langt i år.

S&P 500 Energy-indeksen inkluderer 32 selskaper i olje- og gassbransjen, som Exxon Mobil, ConocoPhillips, Baker Hughes, Schlumberger, Chesapeake Energy og Marathon.

De store oljeaksjene i Europa ser ut til å gå noe bedre enn de amerikanske, men også her har aksjekursene falt gjennom året.

BP-aksjen er ned drøyt 2,4 prosent i august og 12,6 prosent siden nyttår, mens Shell-aksjen er opp rundt 0,6 prosent i august, men ned 7,7 prosent siden nyttår.

Svakere oljepris

Som eier av et bredt utvalg av aksjer i de fleste sektorer gir det norske Oljefondet en god pekepinn på hva som skjer i aksjemarkedene globalt. Olje- og gassaksjer står for 5 prosent av fondets verdi.

Også i første kvartal i år var det olje og gass som gjorde det dårligst av fondets aksjer, med et fall på 4,4 prosent.

I fjor var derimot olje og gass den sektoren som leverte den desidert beste aksjeavkastningen til fondet, med en oppgang på hele 29,1 prosent.

Fondet forklarte oljebransjens nedtur i andre kvartal med svakere oljepriser.

– Oljeprisene fortsatte å falle gjennom kvartalet, til tross for oljekartellet OPEC sin innsats for å kontrollere tilbudet av olje, og holde prisen stabil rundt 50 dollar fatet, skrev Oljefondet i kvartalsrapporten.

Les også

Norske analytikere kutter oljeprisanslagene: Dette tror de om 2018

Har falt i Europa

Nordsjøoljen Brent startet året på 56,85 dollar fatet, men handles mandag til 52 dollar fatet, mens amerikanske WTI startet året på 54 dollar fatet og mandag handles til 47 dollar fatet.

I juli og august har oljeprisen tatt seg noe opp, men den er fortsatt lavere enn den var i starten av året, og mange analytikere har nedjustert sine prisforventninger den siste tiden.

Årsaken er blant annet at USA, Nigeria og Libya pumper mer olje, mens det har tatt tid å tømme oljelagrene.

Flere norske oljeanalytikere venter nå en oljepris på mellom 55 og 60 dollar fatet neste år. En gruppe internasjonale analytikere i snitt har kuttet sine anslag med drøyt tre dollar fatet til 54,51 dollar fatet i 2018, ifølge Reuters.

Dermed hjelper det tilsynelatende ikke så mye på utsiktene at mange av de dominerende oljeselskapene leverte sterke resultater i andre kvartal.

Les også

Krevende for Opec å øke oljeprisen: – Må sette tak i flere år

«Lave oljepriser for alltid»

Shell leverte langt bedre omsetning enn ventet i andre kvartal, men samtidig sa toppsjef Ben van Beurden at selskapet forberedte seg på oljepriser som holder seg lave for alltid. Også Exxon Mobil leverte resultatfremgang.

Les mer: Shell forbereder seg på «lave oljepriser for alltid»

BP snudde minus til pluss i andre kvartal, til tross for lavere oljepriser og store utgifter knyttet til oljeutslippet ved Deepwater Horizon-utblåsningen i 2010.

Også det britiske selskapet forbereder seg på en lavere oljepris, på mellom 45 og 55 dollar fatet de neste fem årene, ifølge Wall Street Journal.

Les også

Harvey løfter bensinprisen

Faller i Norden

Blant nordiske oljeselskaper har aksjene også falt den siste tiden, til tross for solide resultater i andre kvartal.

 • Aker BP-aksjen har falt 4,4 prosent i august og er ned 9,3 prosent siden nyttår
 • Statoil-aksjen har falt 1,7 prosent i august og er ned nær 8 prosent siden nyttår
 • Lundin Petroleum er ned 2,8 prosent i august og 9 prosent siden nyttår

Les mer om tallene for andre kvartal:

Lundin fortsetter fremgangen

Sterk vekst for Aker BP

Kraftig byks for Statoil

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Aksjer
 3. Equinor
 4. ExxonMobil
 5. Royal Dutch Shell
 6. Det norske oljeselskap
 7. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljefondet vil ut av de siste års taperinvesteringer

 2. Oljefondet gikk i pluss

 3. Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet vil ut av olje

 6. Derfor vil Oljefondet selge oljeaksjene