Jarand Rystad: - De lave prisene kan ikke vare lenge

Rystad Energi mener det er umulig at oljeprisen vil holde seg på lave nivåer i årevis. Thina Saltvedt mener det pågår en oljekrig.

DET MÅ SNU: Det sier Jarand Rystad om oljeprisen.
 • Jostein Nissen-Meyer
 • John Thomas Aarø
Publisert:

– De lave prisene kan ikke vedvare lenge. Fem år fra nå tror jeg oljeprisen er vesentlig høyere enn i dag, sier Jarand Rystad i Rystad Energy til E24.

Forklaringen er enkel: Lave priser vil føre til lavere produksjon og mindre igangsetting av nye prosjekter, noe som på sikt vil føre til at etterspørselen innhenter tilbudet – med det driver prisene oppover.

Se vår livegrafikk:Disse norske oljefeltene er i fare grunnet lav oljepris

TROR PÅ HØYERE PRIS: På sikt skal oljeprisen vesentlig opp fra dagens nivåer. Det mener Jarand Rystad i oljeanalysebyrået Rystad Energy.

– Det er jo en syklisk bransje og man vil selvsagt få nedturer igjen, men det fundamentale tilsier at oljeprisen på sikt skal opp.

I et scenario der oljeprisen holder seg på i snitt 70 dollar, så vil dette, ifølge Rystad, medføre overtilbud av olje i år og 2016.

Fra 2017 og utover vil være et undertilbud av olje – da det investeres og utvikles for lite nye prosjekter på denne prisen.

– Derfor er ikke en pris på i snitt 70 dollar fatet bærekraftig over lengre tid, om vi skal møte oljeetterspørselen.

Les også

Tror på lav oljepris i ti år

Ikke overrasket over priskollapsen

Prisen på Brentoljen har falt ikke mindre enn 55 prosent siden begynnelsen av september.

SITTER PÅ NØKKELEN? Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi.

– Jeg er egentlig ikke overrasket over fallet man har sett i oljeprisen det siste halve året, sier Rystad og peker på tre sjokkeffekter:

 • Den voldsomme produktiviteten innen amerikanske skiferolje
 • Etterspørselssituasjonen
 • Den geopolitiske situasjonen

– Vi skjønte den geopolitiske situasjonen og etterspørselssituasjonen i august-september og vi hadde allerede skjønt skiferoljesituasjonen. Dette var oppskriften på en priskollaps. Det bare måtte skje, sier Rystad.

– Oljekrig pågår

Energiminister i OPEC-landet De forente arabiske emirater, Suhail al-Mazrouei, uttalte mandag at landet vil øke produksjonskapasiteten, selv om oljeprisene fortsatt viser seg å være ustabile.

Han sa at de tar sikte på å produsere 3,5 millioner fat i 2017. Forrige måned produserte landet til sammenligning 2,7 millioner.

VIL KUTTE: Energiminister Suhail al-Mazrouei i De forente arabiske emirater.

Med andre ord: Skal det bli mindre olje i markedet, vil ikke kuttene komme i de tunge Opec-landene.

– De skviser ut den dyrere oljen, rett og slett, sier sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til E24.

Emiratenes oljeminister uttalte tirsdag at markedsreglene tilsier at «de som produserer den dyreste oljen skal være de første til å trekke eller redusere produksjonen», melder Reuters.

Energiministeren i Saudi-Arabia, Ali al-Naimi, ga senest i desember klar beskjed til markedet om at produksjonen ikke kuttes om så prisen faller til 20 dollar.

Saltvedt sier at OPEC nå viser at dette ikke var tomme trusler.

– Nå gjør de som de har sagt de vil gjøre, sier Saltvedt.

– Er det en oljekrig vi er vitne til?

– Ja, det er det.

Les også

– De eneste som kan gjøre noe, er Opec

Vil straffe Russland og Iran

– Vi har en historisk høy oljeproduksjon i USA, konkluderer Jarand Rystad.

– Man har undervurdert hvor mye USA har klart å produsere. Dette er det største sjokket vi har hatt i oljeindustrien på over 30 år.

OLJEKRIG: Thina Saltvedt i Nordea mener det pågår en krig om oljeprisen.

Rystad peker på at brønnene på skiferoljefeltene produserer mer enn man hadde ventet, samtidig som boreriggene klarer å bore flere brønner enn man trodde.

Det andre sjokket for oljeprisen er etterspørselen, for ett år siden trodde man på en etterspørselsvekst på 1,25 millioner fat per dag i 2014. Det ble imidlertid en klar skuffelse med en vekst på bare 0,65 millioner fat per dag.

– Man fikk flere negative overraskelser på etterspørselssiden fra flere europeiske land og Japan.

Det siste punktet er den geopolitiske situasjonen.

– For å si det litt enkelt; Vesten er interessert i å straffe Russland og Iran – sistnevnte har de vært interessert i å straffe lenge og Saudi-Arabia har også full støtte fra Vesten i å straffe Iran.

– Det er derfor med en viss tilfredshet at USA og Saudi-Arabia ser oljeprisen kollapse – fordi det smerter så mye både i Russland og Iran.

– Dette bruker man bevisst som et våpen. USA sier: Se på oss – nå er også vi blitt en energistormakt – vi kan påvirke oljeprisen fundamentalt. Om dere ikke oppfører dere internasjonalt kan vi være med på å ødelegge for dere. Kanskje dere skal være litt mykere på forhandlingsbordet neste gang, resonnerer Rystad.

Et ytterligere moment som gjør at Saudi-Arabia ikke er veldig interessert i å redusere sin produksjon for å støtte prisen er at de ønsker å presse den amerikanske skiferoljeproduksjonen.

– De kommer til å finne ut hvor elastisk og fleksibel produksjonen er. Produksjonen vil gå ned, deretter vil lavere produksjon føre til prisoppgang og økt produksjon av skiferolje, så det vil ikke være en varig effekt.

Rystad Energy er et olje- og gasskonsulentselskap som ble etablert av Jarand Rystad for ti år siden og leverer tjenester til en rekke aktører innen olje- og gassektoren, og har samarbeid med blant annet EIA og IEA.

Les også

Disse norske oljefeltene står i fare på grunn av lav oljepris

Les også

Saudiarabisk prins: – Oljeprisen skal enda lenger ned

Les også

Johan Sverdrup-plan kommer fredag den 13.

Les også

Helge Lund tror på nytt oljehopp

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Uansvarlig oljeproduksjon utenfor OPEC

 2. Betalt innhold

  – Uansvarlig produksjon utenfor OPEC

 3. Iran om Opec: – De vil angre på at de tok den avgjørelsen

 4. Oljeanalytiker: Kan bli priskrig om olje i Midtøsten

 5. – De eneste som kan gjøre noe, er Opec