Akastor blir en verktøykasse for kjøp og salg

FORNEBU (E24): Mens et selskap skal drive jevnt og trutt og vokse på egenhånd, skal et annet selskap være langt mer aggressivt. Der skal man satse på kjøp og salg.

KLAR FOR KJØP OG SALG: Arbeidende styreformann Øyvind Eriksen i Aker Solutions forteller at det nye selskapet Akastor skal bruke kjøp, salg og fusjoner aktivt. I bakgrunnen er kommunikasjonssjef Bunny Nooryani og finansdirektør Leif Borge i Aker Solutions avbildet.

Håkon Mosvold Larsen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Aker Solutions annonserte onsdag morgen at de ønsker å splitte selskapet opp i to selskaper.

Det som blir det nye Aker Solutions skal hovedsaklig fokusere på undervannsvirksomhet (subsea). Det andre selskapet skal inneholde boreteknologi, offshore-fartøyene og oljefeltvirksomheten.

Dette selskapet skal hete Akastor og det har også en helt annen strategi enn Aker Solutions. Begge selskapene skal noteres på Oslo Børs i løpet av høsten, hvis alt går som planlagt.

Nye Aker Solutions vil ha omtrent dobbelt omsetning sammenlignet med Akastor (14,7 mot 29,2 milliarder), viser tall fra selskapet ved utgangen av første kvartal.

EBITDA-marginen (driftsmarginen) til Akastor er noe høyere (8 mot 10 prosent).

Mens virksomheten i Aker Solutions skal fokusere på felles synergier og å vokse organisk, skal Akastor være et investeringssselskap.

- Nye Aker Solutions skal konsentrere seg om daglig drift og organisk vekst. Kjøp, salg og fusjoner av virksomheter vil være en del av verktøykassen til Akastor som vil bli brukt fra første stund.

Det sier arbeidende styreleder Øyvind Eriksen til E24.

Under presentasjonen av kvartalstall og den nye selskapsstrukturen onsdag understreket han flere ganger at virksomhetene i Akastor skal opptre uavhengig av hverandre, og at selskapet skal ha en transaksjonsfrihet.

Les også

Disse lederskiftene skjer i Aker Solutions

- Betyr det at Aker ser på dette mer som en finansiell investering mer enn en strategisk investering?

- Nei, det gjør det ikke. Vi har eid private equity og investeringsselskaper tidligere. Dette er en driftsmodell som vi har erfart skaper store verdier, og vi ønsker å være en langsiktig eier.

Vil slippe virksomhetene fri

En av de store argumentene til Aker Solutions har vært at man skal klare å rendyrke virksomhetene og øke verdiene for aksjonærene gjennom transaksjonen.

- Virksomhetene skal utvikles uavhengig av hverandre for å maksimere resultatene.

Les også

Sterkere kvartal fra Aker Solutions

For Akastor sin del pekte Øyvind Eriksen spesielt på den store borevirksomheten.

- Begrunnelsen for strukturen er at virksomhetene vil gjøre det bedre, sa Eriksen, og la til at det har vært strukturelle, organisatoriske og finansielle begrensninger som har holdt igjen virksomhetene fra å nå sitt fulle potensial.

- Virksomhetene skal ikke lenger bli tvunget med på prosjekter som ikke er skreddersydd deres strategi og kompetanse, sa Eriksen og sa at dette spesielt gjelder borevirksomheten i Akastor.

- Borevirksomheten vår er nummer to i bransjen, men den begynner først nå å vise sine marginmuligheter, sa Eriksen under presentasjonen.

Sikrer kompetanse

Da den store kontrakten på hele 14 milliarder med Total i Angola ble annonsert for få uker siden, spurte E24 Øyvind Eriksen om man nå nærmer seg en oppsplitting av selskapet.

Da svarte Eriksen at den viktige faktoren er fordelen undervannsdivisjonen (subsea) har i samspillet med ingeniør- og prosjektstyringsavdelingene i selskapet.

- Det gir oss et konkurransefortrinn som setter oss i stand til å vinne nye kontrakter, sa Eriksen til E24.

Øyvind Eriksen forsikrer om at dette konkurransefortrinnet er sikret i det nye Aker Solutions.

- Det blir med i det nye Aker Solutions og vil bli rapportert som Field Design. Det består av dagens MMO- og Engineering. Det er fortsatt en del av ressursene som er tilgjengelige for vår subsea-virksomhet.

- Påvirker ikke Baker Hughes

For få uker siden annonserte Aker Solutions en ny allianse for undervannsvirksomhet med giganten Baker Hughes.

- Var alliansen en del av deres arbeid for å skape et nytt Aker Solutions?

- Avtalen med Baker Hughes var en del av vår strategi om å utvikle en sterk subsea-virksomhet. Delingen i dag er også begrunnet med det samme, sier Øyvind Eriksen.

Styrelederen i Aker Solutions understreker at denne delingen av selskapet han leder ikke påvirker samarbeidet.

- Så alle virksomhetene som skal jobbe med Baker Hughes blir med i det nye Aker Solutions?

- Ja, og det er først og fremst det vi vil rapportere innenfor subsea-virksomhet i det nye Aker Solutions.

Les også:

Mæland kan stoppe Røkkes Aker-delingRøkkes Aker Solutions splittes i toSlik mottas nyheten om Aker Solutions

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Røkkes Aker Solutions splittes i to

  2. Flytter geologene til «verktøykassen» i Akastor

  3. Credit Suisse jekker opp Aker Solutions

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker Solutions og Baker Hughes inngår allianse

  6. Dette skipet skaper nytt hodebry