Samarbeidsavtalen er klar: Vil ikke åpne noen nye oljeområder

KrF og Venstre jubler over gjennomslaget i oljepolitikken når ingen nye områder kommer til å bli åpnet de neste fire årene. Høyre sier at produksjonsmålene for norsk sokkel ligger fast.

FLERTALLET TAPTE: Til tross for at tre av fire stortingsrepresentanter i det nye Stortinget stilte til valg for oljeboring, skal Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen, Iskanten, Skagerak og Mørefeltene skjermes fra oljevirksomhet de neste fire årene.

Kart: Google maps, IBCAO, SIO NOAA, US Navy, NGA GEBCO, US Geological Survey, Landsat
  • Eric B. Utheim
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag kveld presenterte kommende statsminister Erna Solberg og de tre andre borgerlige partilederne avtalen som ligger til grunn for en ny regjering.

- Vi har fått til mer fra første dag enn SV har fått til på åtte år, utbrøt KrF-leder Knut Arild Hareide under pressekonferansen på Stortinget.

KrF og Venstre har nemlig fått gjennomslag for at det ikke skal åpnes for noe oljevirksomhet utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen, Jan Mayen, Iskanten, Skagerak og på Mørefeltene.

- Områdene som er nevnt i avtalen er de som ikke er åpnet på norsk sokkel. Så da er det ikke flere områder å åpne, sier KrFs miljøpolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad, til E24.

- Det er utrolig bra at vi har fått inn Jan Mayen på listen, et område hvor det allerede er utført en konsekvensutredning, legger han til.

LO og flere andre aktører deler imidlertid ikke sentrumpartienes begeistring.

- Vi er svært skuffet over at det er satt bom for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er svært beklagelig at denne landsdelen ikke får samme mulighet som resten av landet til å kartlegge og ta i bruk sine naturressurser, sier LO-leder Gerd Kristiansen i en pressemelding.

Åpnet er åpnet

Skjermingen av Lofoten og de andre områdene har vært et stort tap for Høyre og Frp, noe Frp-leder Siv Jensen også innrømmet under pressekonferansen mandag kveld.

Høyres energipolitiske talskvinne, Siri A. Meling, understreker at skjermingen skal vare i fire år, og at ingen områder som er åpnet vil bli stengt igjen.

- Avtalen gjelder for kommende fireårsperiode og for de områdene som er nevnt i avtalen, og det er viktig å understreke, sier Meling til E24.

- Stortinget behandlet og åpnet Barentshavet sørøst før sommeren, og det ligger fast, legger hun til.

Dette bekrefter også KrF.

- I stortingsperioden som nå ligger bak oss ble Barentshavet sørøst åpnet, men nye områder vil ikke bli åpnet, sier Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Petro Arctic skuffet og overrasket over olje-nei

- Forutsigbarheten er viktig for oss, for det er snakk om store og langsiktige investeringer, sier han videre.

Bransjeforeningen Norsk olje og gass har advart mot at skjerming av disse områdene vil kunne øke fallet i norsk oljeproduksjon etter 2025. Høyre står på at målene om nivået på norsk oljeproduksjon fortsatt står fast.

- Når vi behandlet petroleumsmeldingen, la et samlet Storting til grunn at man fortsette å ha et høyt produksjonsvolum. Det gjør man med nye områder, som med Barentshavet sørøst, pluss økt utvinning i eksisterende felt, sier Siri Meling.

- Målet om et høyt produksjonsvolum ligger fast, men nå må det skje på andre måter enn ved å åpne nye områder, legger hun til.

- Er det aktuelt med tiltak og endringer i rammevilkårene for å få til en enda høyere utvinning i eksisterende områder?

- Ja, vi har presentert mange tiltak for økt utvinning. Det har vi gjort sammen med de andre borgerlige partiene, så det er vi mye enige om på det feltet, sier Meling.

Usikker beliggenhet

Selv om de fleste områdene som er nevnt i avtalen er klart definerte, er beliggenheten til den såkalte Iskanten mer diffus.

Derfor er det foreløpig uklart akkurat hvor skillelinjen (den fireårige vernelinjen) vil gå.

- Når vi behandlet konsekvensutredningen og åpningen av Barentshavet sørøst, var det en debatt om definisjonen av iskanten. Høyre ønsket å få en faglig vurdering på hvordan vi bør betrakte iskanten, siden den er bevegelig. Bakgrunnen for ikke å ville bore der, er at det er et stort biologisk mangfold langs kanten. Så er det litt ulike syn på hvor iskanten er å betrakte, sier Meling i Høyre.

- Blir dere enige om definisjonen?

- Vi må se nærmere på definisjonen, men vi blir nok enige om et faglig grunnlag for det.

LES OGSÅ: Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse

KrF sier seg enig med Høyre i at det trengs en faglig definisjon.

- Ja, vi må ha en faglig definisjon, og jeg mener at den ligger i forvaltningsplanen. Den er tydelig på hvor isen faktisk har gått de siste årene, sier Ropstad.

Skal forhandle om oljeskatten

Et annet aspekt ved oljepolitikken til den nye regjeringen som ikke er sikkert er endringen i oljeskatten.

I våres foreslo den rødgrønne regjeringen å skjerpe oljeskatten, både for å dempe presset i bransjen og for å stimulere til bedre ressursbruk ved å nedjustere de romslige fradragsordningene noe.

Oljebransjen var selv svært kritiske til innskjerpelsen, og mente en slik endring satte spørsmålstegn ved forutsigbarheten til det norske oljeskattesystemet.

- Vil dere reversere innskjerpingen?

- Jeg skal ikke forskuttere regjeringsforhandlingene. Hva som skjer med den innskjerpingen vil være opp til forhandlingsresultatet, sier Siri Meling i Høyre.

Ny oljevernbase

I den nye avtalen mellom de fire partiene er man også blitt enige om å etablere en oljevernbase i Lofoten.

Oljebransjen har trukket frem dette som en av de positive effektene av en oljeutbygging utenfor Lofoten. KrF er glade for at dette nå kommer på plass uansett.

- Beredskapen er viktig uansett om det skulle bli oljeaktivitet eller ikke, også med tanke på skipsfarten.

Frps nestleder, Ketil Solvik Olsen, ønsket ikke å kommentere denne saken.

Les også

Børsen tar olje-nei med fatningSolberg: Høyre og Frp starter regjeringsforhandlingerNHO: – Avtalen et gjennomslag for næringslivet

Publisert:

Flere artikler

  1. -  Vi er overrasketog svært skuffet

  2. Upstream: Regjeringen vil gjenåpne områder utenfor Lofoten

  3. Betalt innhold

    Lover oljevernberedskapssenter

  4. Høyre og Frp starter regjeringsforhandlinger

  5. Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja