Iran om Opec: – De vil angre på at de tok den avgjørelsen

Irans president mener Saudi Arabia og Kuwait vil angre på oljekrigen med USA. 

MÅ SLUTTE: Irans president Hassan Rouhani ber OPEC-leder Saudi Arabia stenge oljekranene noe for å stabilisere prisene, men nekter for at landet har problemer med dagens situasjon.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

I løpet av det siste året har oljeprisen falt med 56 prosent, og flere oljeproduserende land har den siste tiden måttet se at marginene for oljeproduksjon blir stadig mindre. Likevel gjorde Saudi-Arabia det klart i desember at oljesamarbeidet Opec vil produseres akkurat like mye olje som før.

Årsaken er at Opec ønsker å senke prisene ned til et nivå hvor amerikanske skiferoljeprodusenter må se seg nødt til å senke produksjonen, skriver Bloomberg.

Avgjørelsen om å holde kranene åpne falt ikke i god jord hos flere av de små medlemslandene, som ikke kan leve med dagens pris på 45,88 dollar per fat.

Følg utviklingen i oljeprisen i E24s aksjelive!

– De vil angre på at de tok denne avgjørelsen, sier Irans president Hassan Rouhani onsdag.

Ifølge Bloomberg er presidenten klar på at Iran er lagt ifra alene om å ha store problemer med dagens situasjon.

– Om vi lider, kan du være sikker på at andre oljeproduserende land som Saudi-Arabia og Kuwait også gjør det, sier Rouhani.

Lar seg ikke presse

Lave priser er ikke Irans oljeproduksjons eneste problem. Landet har lenge slitt med strenge amerikanske sanksjoner som følge av at de nekter å avslutte sitt atomprogram.

Iran produserte 2,77 millioner fat olje om dagen i desember. Dette er en stor nedgang fra 2011 da den daglige produksjonen lå på 3,58 millioner fat, skriver Bloomberg.

Til tross for dette avviser Rouhani at Iran vil være det landet som sliter mest med dagens situasjon.

– Vi har nylig vedtatt vår minst oljeavhengige budsjett noensinne, hvor vi venter at kun en tredjedel av statens inntekter vil komme fra oljeproduksjon i løpet av neste iranske kalenderår, sier Rouhani.

Straffer Iran

Torsdag kommer en ny rapport om markedssituasjonen fra Opec, men det er tvilsomt at oljesamarbeidet vil gjøre noen endringer i strategien.

Energiministeren i Saudi-Arabia, Ali al-Naimi, ga senest i desember klar beskjed til markedet om at produksjonen ikke kuttes om så prisen faller til 20 dollar.

Oljegründer Jarand Rystad i Rystad Energi tror både Vesten og Saudi-Arabia er interesserte i å straffe Iran og Russland. Han tror dette kan være en av årsakene til at OPEC har valgt den strategien de har.

– For å si det litt enkelt; Vesten er interessert i å straffe Russland og Iran – sistnevnte har de vært interessert i å straffe lenge og Saudi-Arabia har også full støtte fra Vesten i å straffe Iran.

– Det er derfor med en viss tilfredshet at USA og Saudi-Arabia ser oljeprisen kollapse, fordi det smerter så mye både i Russland og Iran, sier Rystad til E24.

– Dette bruker man bevisst som et våpen. USA sier: Se på oss – nå er også vi blitt en energistormakt – vi kan påvirke oljeprisen fundamentalt. Om dere ikke oppfører dere internasjonalt kan vi være med på å ødelegge for dere. Kanskje dere skal være litt mykere på forhandlingsbordet neste gang, resonnerer han.

Les også

– De lave prisene kan ikke vedvare lenge

Les også

Disse norske oljefeltene står i fare på grunn av lav oljepris

Les også

- Utsiktene ser bedre ut enn de har gjort på ganske lenge

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Slik skal Iran og Venezuela sikre høyere oljepris i 2015

  2. Saudi-Arabia klar til å pumpe opp mer olje

  3. Betalt innhold

    Saudi-Arabia klar til å produsere mer olje

  4. Derfor vil ikke Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen

  5. Antydet samarbeid – da gjorde oljeprisen et byks