KrF: - Et forsvarsverk for Statoil

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i KrF er kritisk til Oljedirektoratets kildebruk i rapporten om elektrifisering av Utsirahøyden.

KRITISK TIL RAPPORT: Stortingsrepresentant for KrF Kjell Ingolf Ropstad mener rapporten fra Oljedirektoratet er et forsvarsverk for Statoil. Her foran Statoils hovedkvarter på Fornebu.
Publisert:

- Dette blir som bukken og havresekken, sier Kjell Ingold Ropstad (KrF) etter at Oljedirektoratet mandag leverte en rapport der det konkluderes med at det er mulig å drive hele Utsirahøyden med kraft fra land fra 2022, og at det vil forsinke fremdriften i utbyggingen dersom politikerne stiller krav om at elektrifiseringen skal tre ikraft i 2019.

Ropstad sier at rapporten som direktoratet leverte til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mandag ettermiddag ikke sto til forventningene.

- Det vi etterlyste var en objektiv og kritisk rapport som kunne se på spørsmålene utenfra. Vi er kjent med Statoils synspunkter. Derfor er det overraskende at Oljedirektoratet kun har sendt spørsmål til Statoil.

Ropstad legger til at ABB, et av selskapene Statoil har tegnet kontrakt med i forbindelse med utbyggingen, også har hatt et muntlig møte med direktoratet.

I rapporten konkluderes det med at det lar seg gjøre å forsyne alle de fire feltene på Utsirahøyden med kraft fra land innen 2022.

1 million tonn CO2

Johan Sverdrup-feltet skal driftes med kraft fra land allerede fra oppstarten i 2019, men rapporten konkluderer også med at et krav om elektrifisering av de tre mindre feltene, Gina Krogh, Ivar Aasen og Edvard Grieg, fra samme tidspunkt vil innebære en «betydelig risiko for forsinkelse av første byggetrinn».

Les også

Mer olje på Ivar Aasen

- Edvard Grieg begynner produksjonen allerede neste år. Frem til 2022 vil det slippes ut over 1 million tonn CO2 fra feltene som ikke blir elektrifisert fra starten. Jeg etterlyser en mer iver etter å få det til. Dette er en forsvarsrapport for Statoil, snarere enn en optimistisk, offensiv rapport, mener Ropstad.

Planene for utbyggingen av Utsirahøyden skal legges frem for departement og Stortinget på nyåret.

- Selskapene har stor påvirkningskraft

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero sier at det viktigste med rapporten er at den viser at Oljedirektoratet bekrefter at det er mulig å elektrifisere hele Ustirahøyden.

- Det man hadde håpet på var at det også var mulig å gjøre det for hele feltet fra dag én. Jeg har ikke sett bakgrunnen for at de konkluderer slik de gjør ennå. Det er ikke uventet at de konkluderer på denne måten, selskapene har stor påvirkningskraft i denne saken.

Les også

Statoil bekrefter: Venter til neste Sverdrup-fase med full elektrifisering

Miljøorganisasjonen ønsket at samtlige felt skulle bygges ut uten gassturbiner. Bortsett fra Johan Sverdrup, vil de andre feltene bytte ut gassturbinene med kraft fra land i 2022.

- En uavhengig rapport

Direktør for teknologi og miljø i Oljedirektoratet, Arne Holhjem, fnyser av påstanden om at dette er et forsvarsverk for Statoil. Han sier at det ikke er korrekt at de kun har snakket med Statoil, og nevner ABB, Statnett og Petroleumstilsynet i tillegg til direktoratets interne kompetanse.

- Dette er en uavhengig rapport basert på de innspillene vi har fått fra andre aktører, og et uavhengig arbeid gjennomført av Oljedirektoratet.

Les også:

KrF vil ha Utsira-kompensasjonBellona i stuss over Utsira-gledeStatoil fornøyd med Utsira-enighet

Publisert:
Gå til e24.no