22 nye funn på norsk sokkel i fjor

De store oljefunnene som ble gjort i fjor, bekrefter Oljedirektoratets tro på at det fortsatt finnes betydelige mengder olje og gass som ikke er påvist ennå på norsk sokkel.

TRAFF BLINK: Boreriggen Polar Pioneer fant olje på Skrugard-prospektet. Foto: STATOIL
 • NTB
Publisert:

Slik konkluderte oljedirektør Bente Nyland da hun mandag holdt sin oppsummering av sokkelåret 2011. Hun brukte både begrepene «Helt konge» og «Annus hurrabilis» – overraskelsens år – da hun karakteriserte fjoråret.

Oljedirektøren slo fast at trenden i oppfatningen av oljenasjonen Norge snudde i fjor, men understreker at de store funnene som ble gjort ikke øker norsk oljeproduksjon. De vil være med å bremse fallet.

22 funn

Halvparten av letebrønnene som ble boret i fjor, førte til funn. Det ble gjort 22 nye funn på norsk sokkel i fjor. Oljedirektøren viet størst oppmerksomhet til de to tvillingfunnene Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen og Skrugard/Havis i Barentshavet.

– Aldous/Avaldsnes er ett av de fem største funnene på norsk sokkel noen gang og ble verdens største oljefunn i fjor, sier Nyland.

Hun la fram direktoratets nye anslag på Aldous/Avaldsnes som lyder på 1.800 millioner fat oljeekvivalenter, men understreker samtidig at usikkerheten er stor.

– Dette er ikke fasiten, men basert på den kunnskapen man har her og nå. Vi vurderer at det er 1.800 millioner utvinnbare fat olje til stede på Aldous/Avaldsnes. Men det er en betydelig usikkerhet som går fra 900 millioner til 2.500 millioner fat oljeekvivalenter. Det skal bores 56 avgrensningsbrønner på dette store funnet. Ved årsskiftet har vi forhåpentlig klart å få et mer sikkert anslag, sier Nyland.

Optimisme

Oljedirektøren viste også til at tvillingfunnene Skrugard/Havis i Barentshavet har ført til ny optimisme i nord. I tillegg viste hun til gassfunnet Nordvarg, som Elf gjorde i Barentshavet i fjor. I forrige uke kom nominasjonene til 22. konsesjonsrunde.

– Det blir spennende å se hva de nye funnene gjør med interessen for Barentshavet. Da får vi se om også industrien deler Oljedirektoratets oppfatning av at det finnes interessante muligheter også i dette havområdet, sier Nyland.

Les også:

 • Avaldsnes rommer trolig mindre olje enn anslått
 • Ber Borten Moe holde igjen
 • Oljeeventyret varer til 2060
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  22 nye funn på norsk sokkel i fjor

 2. Betalt innhold

  – Ett ord som går igjen – det er boom

 3. Avaldsnes-funnet er trolig mindre

 4. Betalt innhold

  Slik blir Statoils milliardutbygging i nord

 5. Betalt innhold

  Statoil: Europa trenger 50 Snøhvitfelt på 20 år