Statkraft avlyser vindkraftinvesteringer på 11 mrd.

Prosjekter på Fosen og Snillfjord berørt. Statsrådene Tord Lien (Frp) og Monica Mæland (H) er skuffet og overrasket.

STOPPER MILLIARDUTBYGGING: Her fra Valsneset i Bjugn kommune på Fosen.

Vidar Ruud
 • Terje Normann
 • NTB
Publisert:,

Statkraft skriver i en pressemelding torsdag morgen at de har besluttet ikke å investere i planlagte vindkraftprosjekter på Fosen og Snillfjord i Midt-Norge.

Prosjektene var planlagt i en størrelse på 1.000 megawatt, og total utviklingskostnad var beregnet til 11 milliarder kroner.

Lavere kraftpris og lavere pris på el-sertifikater oppgis som årsak til at Statkraft ikke går videre med denne utbyggingen.

— Statraft beklager at prosjektene ikke kan realiseres. Myndighetene har bidratt ved å legge til rette for vindkraftutbygging, for eksempel gjennom å forbedre reglene for avskrivninge. Dessverre er markedsutviklingen slik at det ikke kan forsvares kommersielt å investere i disse prosjektene, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen i meldingen.

Skuffet regjering

Statsrådene Tord Lien (Frp) og Monica Mæland (H) er skuffet og overrasket over at Statkraft likevel ikke vil investere i vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord i Trøndelag. Mæland ber om redegjørelse.

– Lavere priser på kraft- og elsertifikater i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme, opplyste Statkraft i en pressemelding torsdag formiddag.

Vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord i Midt-Norge var beregnet til cirka 11 milliarder kroner. Prosjektene eies av Statkraft, Agder Energi, TrønderEnergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

– Statkraft beklager at prosjektene ikke lar seg realisere. Myndighetene har bidratt med å legge forholdene til rette for utbygging av vindkraft, blant annet ved å forbedre avskrivningsreglene. Dessverre gjør markedsutviklingen at det likevel ikke er kommersielt forsvarlig å investere i disse prosjektene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

– Vi har hatt løpende kontakt med selskapet og fått informasjon om at prosjektet er i rute. Jeg har nå bedt om en redegjørelse fra styret om bakgrunnen for beslutningen og deres vurderinger i saken, sier Mæland.

Må svare

Hun mener styret i Statkraft må svare for beslutningen.

– Vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord var en sentral del av Statkrafts strategiplan fram mot 2018. Det var derfor også en viktig del av grunnlaget for selskapets henvendelse om kapital i fjor. Jeg registrerer at styret i Statkraft nå har besluttet å stanse planleggingen av vindkraft i Midt-Norge. Det er en beslutning som styret har ansvar for, sier Mæland.

– Jeg er både skuffet og overrasket. Vindkraft er en viktig del av satsingen på fornybar energi i Norge. Regjeringen har lagt til rette for slik satsing gjennom et bredt sett av virkemidler, blant annet bedre avskrivningsregler for vindkraft og harmonisering av regelverket i Norge og Sverige, sier Lien.

Skuffelse lokalt

På lokalt plan er det også misnøye med Statkraft-styrets beslutning.

– En svart dag for Norges fornybarsatsing, sier Sør-Trøndelags fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) til Adresseavisen.

Ifølge avisen går Trøndelag trolig glipp av investeringer for over 15 milliarder kroner.

– At Statkraft ikke går videre med Norges største vindkraftprosjekt på Fosen viser at det ikke er nok å ha en politikk for å bygge ut fornybar energi. Det blir verken fornybarutbygging eller grønt skifte hvis ikke den nye strømmen tas i bruk for å fase ut den fossile halvparten av Norges energibruk, sier Zero-leder Marius Holm.

Også i Bellona henger man med hodet over beslutningen. Men i Naturvernforbundet er det vill jubel.

– Vi er veldig glade, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Regjeringen overrasket over Statkrafts vindkraft-nei

 2. Senterpartiet: – Betal tilbake milliardene, Statkraft!

 3. Betalt innhold

  Presset mot Statkraft øker etter stans i vindkraftprosjekt

 4. Annonsørinnhold

 5. Statkraft åpner likevel for vindkraftprosjekt

 6. Ekspert: - Vanskelig å se for seg en fremtid for norsk vindkraft nå