Equinors nye Tokyo-kontor satser på havvind: – Et nøkkelland

Japan blir Equinors første landkontor med fornybar energi i sentrum. Landets havvindmarked kan bli betydelig, tror landansvarlig Karsten Stoltenberg.

NYE MULIGHETER: Equinor har etablert kontor i Japan, og tror dette kan bli et nøkkelmarked for havvind. Det kan gi store muligheter for selskapets flytende havvindkonsept, Hywind. Dette bildet er fra juni 2017, da de fem turbinene på Hywind Skottland ble installert.

Foto: Ørjan Richardsen, Woldcam
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Dette er Equinors første kontor som drives av enheten for nye energiløsninger, sier Karsten Stoltenberg til E24.

Han er Equinors landsjef i Japan, hvor regjeringen har planer om å øke andelen fornybar energi i kraftproduksjonen fra dagens 15 prosent til 23 prosent innen 2030.

En god del av den nye kapasiteten kan bli bygget ut i form av havvind.

– Kontoret vil representere selskapet i sin helhet, men årsaken til at kontoret åpner nå er vår interesse i den pågående åpningen av Japans havvindmarked, sier Stoltenberg.

– Selskapet er også interessert i Japans hydrogenstrategi, vi ser jo på flere området hvor man kombinerer hydrogenproduksjon med fangst og lagring av karbon, sier han.

Japan ønsker å bygge ut mer fornybar energi, men er tett befolket og har begrenset plass til vindkraft på land. Equinor tror derfor at Japan kan bli et svært viktig marked for havvind, selv om det så langt har gått sakte.

– Vi ser på Japan på mellomlang og lang sikt som et nøkkelland for havvind, sier Stoltenberg.

Ifølge Equinors nettsider sitter Japan på verdens sjette største havområder, og landets vindkraftforening har anslått potensialet for havvind til 600.000 megawatt.

Det er så langt installert 18.800 megawatt havvind globalt, men BVG Associates venter at dette vil stige til 120.000 megawatt i 2030. I Japan er det ifølge Equinor så langt bare installert rundt 50 megawatt havvind.

På dypt vann

Selv om Japan er omgitt av hav, så er det få grunne områder som passer for bunnfaste vindturbiner. Dette kan gi muligheter for Equinors modne teknologi for flytende vindturbiner, Hywind-konseptet som nå testes ut med fem turbiner på seks megawatt hver i Skottland.

– Hvis vi har rett, vil markedet for flytende havvind kunne bli betydelig i Japan. Flere ulike teknologier trengs , og vi har en god teknologi med Hywind-løsningen, sier Stoltenberg.

– Vi er ferdige med å utvikle teknologien og kan begynne å oppskalere den. Det gir muligheter, legger han til.

Equinor ønsker å samarbeide med japanske partnere som vet hvordan man driver virksomhet i landet, og kan hjelpe selskapet å bygge en solid leverandørkjede. Stoltenberg vil ikke si hvem.

– Vi jobber bredt med flere, sier han.

– Grunnen til at vi har satt opp dette kontoret er for å ha en kortere avstand til partnerne våre og myndighetene, og jobbe tettere med de mulighetene vi har i Japan. Det er den viktigste motivasjonen, at vi kommer nærmere og kan skape ytterligere momentum, sier han.

– En slags manifestasjon

Det er ikke noe nytt at Equinor satser på havvind (se faktaboks). Men Tokyo-kontoret er selskapets første landkontor som først og fremst har havvind og lavkarbonløsninger som satsingsområde, i stedet for olje og gass.

Det kan tyde på at selskapets vindsatsing har nådd et nytt stadium.

– Vi har jo jobbet med havvind i Japan en god stund. Åpningen av dette kontoret er – som selskapets navneendring – en slags manifestasjon på det vi allerede har gjort en god stund, nemlig å søke nye muligheter også innen fornybar energi, sier Stoltenberg.

– Dette er en del av samme plan som den økende aktiviteten vår i Europa og mulighetene vi søker med lisensen vår utenfor New York, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

VIKTIG MARKED: Japan kan bli et nøkkelland for havvind, og et viktig marked for Equinor, tror selskapets landansvarlige i Japan, Karsten Stoltenberg.

Foto: Øyvind Hagen, Equinor

Hywind leverer godt

I fjor satte Equinor i drift verdens første flytende havvindpark, Hywind i Skottland, og turbinene har levert godt over forventningene.

Anlegget taklet ilddåpen med stormen Caroline og åtte meter høye bølger, og leverte for fullt i 65 prosent av tiden i de første tre månedene i drift.

Irene Rummelhoff, som leder selskapets enhet for nye energiløsninger, sa tidligere i år til E24 at «Hywind 3» bør opp i enda større skala.

– Vi håper at den neste parken kan være på over 100 megawatt, sa hun.

– Har manglet lisensregime

Stoltenberg sier at det er stor interesse i Japan for å komme ordentlig i gang med havvind, etter at landet har hatt flere demoprosjekter.

Les også

Statoil satser på flytende vindparker: Vil selge til California, Hawaii og Japan

Landet har justert opp sine ambisjoner innen fornybar energi, og ser samtidig at kostnadene faller. I mange land er fornybar energi nå konkurransedyktig med tradisjonelle energiformer.

– Det har økt farten på utviklingen, særlig de siste 12 månedene, sier han.

- Japan har hatt en god ordning med feed-in-tariffer. Men det som har manglet for havvind er et lisensregime, for landet har ingen tradisjon for virksomhet offshore, sier han.

Han sier at den japanske regjeringen nå er i sluttfasen med å sette opp et slikt regime. Dette ble lagt frem i mars og skal nå godkjennes av parlamentet.

Les også

Medvind for havvind - veksten doblet på ett år

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Japan
 3. Fornybar energi
 4. Vindkraft
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor utreder milliard-vindprosjekt

 2. Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess

 3. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år

 4. Annonsørinnhold

 5. Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

 6. I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte