Sjeføkonomens dystre spådom: – Full krise i Norge i 2019

Arbeidsledigheten kommer til å øke jevnt de neste årene. 2019 vil være kriseåret for oljeservice og ledigheten i Norge vil nå 150.000 uten nye funn, frykter sjeføkonom.

DYSTRE SPÅDOMMER: Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen tror norsk ledighet kan komme opp i 150.000 i 2019. I bakgrunnens er vi Oseberg-feltet.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Siden i fjor har oljeprisen stupt 50,93 prosent, og arbeidsledigheten har steget til 4,5 prosent ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mange av dem som jobber i oljebransjen har allerede merket at det er færre jobber, og at kostnadskuttene i selskapene er store.

Dette vil bare bli verre mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Ifølge hans beregninger vil 150.000 nordmenn stå uten jobb innen 2019.

– Fremover er det ikke mye håp for Norge. I 2019 vil Johan Sverdrup være ferdigstilt, og da vil det ikke finnes flere jobber for oljeserviceselskapene. Vi vil få en full krise, sier han til E24.

Les også

E24s regionale mini-nettverk: Langt mellom ekspansjonsplanene

Andreassen mener det kun er et spørsmål om tid før den norske økonomien stopper opp dersom vi ikke ser et kraftig skift oppover i oljeprisen.

– Politikerne virker ikke som de vet hva som bør gjøres. Sentralbanken må bare gjøre det den kan ved å sette renten i null om nødvendig. Nå handler det bare om å redde jobber, sier sjeføkonomen.

Omstilling

VIL IKKE SVARTMALE: Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Fredag avsluttet oljeprisen ned 1,45 prosent til 48,18 dollar per fat. For en måned siden så det ut til at en oljepris opp mot 60 dollar var mulig, men så stupte prisen på nordsjøolje nok en gang til finanskrisenivåer.

– Det er ingenting vi kan gjøre med dette. Vi skal gjennom en hard reise med omstilling i årene som kommer, sier Andreassen.

Han mener at det er på tide å diskutere oljeboring flere steder for å stimulere til nye oljeinvesteringer i Norge.

Les også

Oljedirektør advarer oljebransjen mot «nærsynthet»

– Jeg mener Lofoten bør åpnes for boring, rett og slett fordi det nå handler om å redde arbeidsplassene til familiene i bransjen, sier Andreassen.

Han legger til at flere av de andre råvarelandene allerede har negativ økonomisk vekst, eller resesjon. Ved utgangen av andre kvartal ble det klart at råvarelandet Canada er i resesjon, og at landets økonomi krympet med 0,1 prosent i årets andre kvartal.

SLUTT: Etter utbyggingen av Johan Sverdrup vil det ikke komme flere jobber for oljeserviceselskapene, mener sjeføkonom. Da blir det full krise i Norge.

Vil ikke svartmale

Mens Andreassen mener nordmenn flest nå bør forberede seg på dårligere tider, er sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mer usikker på om Norge vil få en såkalt hard landing.

– Så langt frem i tid er det vanskelig å være skråsikker på noe som helst. Det er en sjanse for at oljeprisen vil ha steget noe innen 2019, og selv om de nok går tunge tider i møte har verftene vist at de er omstillingsdyktige. Så jeg vil ikke komme med noen dommedagsspådom nå, sier han til E24.

TROR PÅ FALL: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom Eika Gruppen.
Les også

Nå skal Lundin ut på rigg-shopping igjen: Varsler større letetokt i Barentshavet

Sjeføkonomen understreker imidlertid at han også mener Norge skal gjennom en omstilling de neste årene.

– Vi tror arbeidsledigheten vil nå en topp på fem prosent i årsskiftet 2016 og 2017, så det stemmer at ledigheten skal opp, men det er ikke slik at oljeinvesteringene vil falle brått. Dette vil skje gradvis over tid, slik at vi har mulighet til å tilpasse oss den nye situasjonen, sier Juel.

(saken fortsetter under bildet.)

GIGAFELT: Johan Sverdrups boligplattform. Feltet vil stå for 25 prosent av all norsk oljeutvinning når det når toppproduksjon.

Rammer noen hardere enn andre

Ifølge Juel må oljeprisen opp til 70 dollar per fat igjen for at den norske industrien skal kunne leve komfortabelt, men han vil ikke gjette på om eller når dette vil skje.

Les også

Oljelagrene tømmes

– Hvordan det vil gå med den norske økonomien er svært avhengig av oljeprisen, så vel som at forbrukerne ikke blir så redde at all konsumvekst stuper. Vi kom oss gjennom det kraftige oljeprisfallet på 80-tallet, og vi vil klare det igjen. Vi har en stat med god økonomi som vil kunne reparere noe av skaden oljeprisen vil gjøre, sier Juel.

Les også

Oljeprisen faller til finanskrisenivå

Andreassen er enig i at norsk forbrukervekst vil bli viktig, men han tror ikke dette vil være nok til å forhindre økonomisk krise om fire år.

– Vi må rett og slett forsøke å trygge jobber, og ifølge mine beregninger er vi nødt til å forberede oss på at noen vil bli rammet svært hardt, sier sjeføkonomen til E24.

Les også

SSB: Tror på lavere oljeinvesteringer – lenger

Les også

Teknas president om kuttene i oljebransjen: – Vi har kun sett starten

Les også

Molde-ordfører: – Skulle ønske korreksjonen ikke kom så voldsomt hardt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – De gylne årene er forbi

  2. – Vi er blitt vesentlig fattigere enn vi var

  3. – Det blir verre

  4. Sjeføkonom varsler full krise i oljebransjen i 2020

  5. Ytterligere 100 mister jobben