Russland-sanksjoner

Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

Den amerikanske Kongressen vedtar sanksjoner mot selskaper som bistår i byggingen av den omdiskuterte gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Kværner er leverandør til prosjektet, men tror ikke de blir rammet.

Fra venstre: Finansdirektør Idar Eikrem, konsernsjef Karl-Petter Løken og kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Kværner i samtaler med analytikere. Arkivbilde.

Håkon Mosvold Larsen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi følger med på utviklingen hele tiden og dette er et tema som er mye omtalt. Men vi har ikke sett at det har kommet ny informasjon som påvirker oppdraget som vi har, sier kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Kværner til E24.

Selskapet avholdt torsdag en kapitalmarkedsdag i Oslo der ledelsen kom med oppdateringer rundt resultatene og strategien fremover.

Aksjemarkedet svarte med å sende aksjen ned 15,79 prosent. Aksjen hadde siden selskapet ble skilt ut fra Aker Kværner i 2011 aldri falt så mye på en enkeltdag.

Rett før Kværners kapitalmarkedsdag kom nyheten om at Representantenes hus i Kongressen har vedtatt nye sanksjoner mot selskap som bidrar til Nord Stream 2-prosjektet.

Vedtaket ilegger sanksjoner på fartøy som bistår i Nord Stream 2 og TurkStream, deres eiere og eventuelle finansieringspartnere. Dermed ser det ikke ut til at Kværners arbeid er omfattet foreløpig.

Sanksjonspakken har blitt lagt inn som en del av forsvarsbudsjettet, som vanligvis blir vedtatt uten større problemer.

Med sanksjonspakken gjør amerikanske politikere i begge partiene alvor av truslene om å ta nye grep for å ramme Russland. De som det amerikanske utenriksdepartementet finner at omfattes av sanksjonene får en begrenset tidsperiode på seg til å trekke seg ut av prosjektet. De som ikke gjør det vil bli rammet av tiltak som at de ikke får innreise til USA og andre sanksjoner.

Nord Stream 2-rørledningen, som skal gå fra Russland til Tyskland, bygges ut av et sveitsisk selskap som eies av det russiske statlige gasselskapet Gazprom. Prosjektet har havnet midt i den geopolitiske skuddlinjen mellom USA og Russland etter sistnevntes invasjon av Ukraina.

Tidligere i høst ga danske myndigheter til slutt sin tillatelse til at rørledningen kan føres gjennom dansk farvann.

Snart ferdig med oppdraget

Kværner meldte i desember 2017 at de gjennom sitt russiske datterselskap hadde vunnet en kontrakt på drøye 600 millioner kroner for leveranser til Nord Stream 2.

Selskapet opplyser at deres arbeid hovedsakelig handler om installasjon av rør og ventiler på den såkalte PIG-slusen som ligger nær Narva-bukten i Leningrad på russisk side.

Slusen brukes til å sende og motta vedlikeholds-piggene (Pipeline Intervention Gauge), som sendes gjennom rørledningen for å rense eller vedlikeholde den.

– Har dere vurdert å trekke dere ut av prosjektet eller vil dere ferdigstille det?

– Ved nyttår er vi ferdig med konstruksjonsdelen av prosjektet. Da gjenstår noen avsluttende arbeider. Vårt arbeid er på PIG-slusen, som ikke er en del av selve rørledningen men på et anlegg i tilknytning til den, sier Andersen.

Les også

Kværner presenterer vekststrategi: Men neste år blir det full brems

Politisk betent

Mens Tyskland har stått i spissen for å få til rørledningen, og selskaper som Shell, Wintershall, Engie, OMV og Kværner har bistått, så har motstanden vært stor andre steder.

Kritikerne, inkludert president Donald Trump og andre sentrale amerikanske politikere, mener rørledningen ikke trengs og at den kun hjelper Russland med å øke markedsandelen på gass i Europa.

I tillegg lager den en ny transportrute rundt Ukraina, slik at Russland blir mindre avhengig av å sende gass gjennom landet de invaderte.

Tidligere generalsekretær i Nato og dansk statsminister, Anders Fogh Rasmussen, har engasjert seg som en av kritikerne mot Nord Stream 2. Han har vært rådgiver for ukrainske myndigheter i deres konflikt med Russland og gasstransporten Russland har gjennom landet.

Fogh Rasmussen var i Norge i juni der han deltok i et debattmøte om Ukrainas gasskonflikt med Russland. I et intervju med E24 var han klar på at saken får stor oppmerksomhet i USA:

– Det er en stor sak i Washington, og både Republikanere og Demokrater står bak initiativet om å utforme sanksjoner (mot Nord Stream 2, journ.anm.), sa Rasmussen til E24.

– Jeg håper vi europeere selv kan ta en beslutning og at vi ikke behøver amerikanske sanksjoner mot europeiske selskap for å bli tvunget til å ta en beslutning, fortsatte Rasmussen som vil ha rørledningen stanset.

– Russerne trenger europeiske leverandørbedrifter for å få til prosjektet?

– Ja, det tror jeg. Hvis Nord Stream 2 blir gjennomført vil Europa bli mer og mer avhengig av importert russisk gass, sa Rasmussen, som mener det sikkerhetspolitisk ikke henger på greit at Nato-landet Tyskland ønsker rørledningen.

– Vi har innført sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina. Da kan man ikke bare komme i etterkant og støtte et slikt prosjekt som privat selskap. Hvis amerikanske sanksjoner kan få selskapene til å skjønne det er det bra, men jeg håper jo at de skjønner dette selv.

Les også

Trump vurderer sanksjoner for å stoppe russisk gassledning til Europa

Les også

Fra Norge til Danmark, Polen, Baltikum og Finland: Her kommer de nye gassrørene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland-sanksjoner
 2. Kværner
 3. Nord Stream 2
 4. Russland
 5. Ukraina
 6. Gass
 7. Tyskland

Flere artikler

 1. Senatet stiller seg bak sanksjoner mot Nord Stream 2-selskaper

 2. Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

 3. Kværner risikerer sanksjoner fra USA for gassrør-kontrakt i Russland

 4. «Kjetting-Jan» i storpolitisk skvis: Dropper leveranse til russisk gassledning

 5. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer