Strømprisene

Kjøper ren strøm direkte fra utbyggerne: Kraftig vekst i sol- og vindkontrakter

Mange selskaper kjøper bærekraftig strøm direkte fra utbyggerne av sol- og vindkraft på langsiktige kontrakter (PPA). Markedet steg med hele 44 prosent i fjor og er tredoblet siden 2017.

LANGSIKTIGE KONTRAKTER: Dette er Solarias solanlegg Santiz i spanske Salamanca, med en kapasitet på 50 megawatt. Her kjøper Statkraft strømmen fra prosjektet på langsiktig kontrakt, og selger den videre til industrikunder.

Solaria
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Globalt inngikk mer enn 100 selskaper i 23 ulike land langsiktige kontrakter (PPA-er) for leveranser av vind- og solkraft i fjor, ifølge en rapport fra Bloomberg NEF (BNEF).

Det er en økning på 44 prosent fra året før og en tredobling fra 2017, ifølge BNEFs analytikere. Slike kontrakter kan bidra til å utløse utbygginger av sol- og vindkraft ved å gjøre det lettere å finansiere slike kapitaltunge prosjekter.

Samtidig sikrer kjøperne seg bærekraftig strøm til gunstige priser, mens eierne av kraftverkene sikrer seg langsiktig avkastning på sine investeringer.

Totalt ble det i fjor inngått PPA-kontrakter for en produksjonskapasitet på 19.500 megawatt, eller rundt 10 prosent av all ny fornybar kapasitet. Prosjektene som er omfattet av slike kontrakter vil koste mellom 20 og 30 milliarder dollar å bygge ut, ifølge BNEF.

– Selskaper har kjøpt over 50 gigawatt ren energi siden 2008. Det er mer enn hele kraftkapasiteten i Vietnam og Polen. Disse kjøperne endrer kraftmarkedene og forretningsmodellene for kraftselskaper globalt, sier bærekraftanalytiker Jonas Rooze i Bloomberg NEF ifølge en melding.

Les også

Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

Kjøper mer utenom børs

I Norge handles det meste av strømmen på kraftbørsen Nord Pool, men selskaper som ønsker å sikre seg mot brå prissvingninger kan sikre seg kraft på langsiktige kontrakter via kraftbørsen Nasdaq OMX.

De siste årene har derimot nye aktører vist interesse for å inngå langsiktige kraftkontrakter direkte mellom kjøper og selger, utenom kraftbørsene.

Les også

Vindkraftens nye venner er Goldman og Google: Gigantenes grønne skift

Slike langsiktige kontrakter inngås typisk mellom en aktør som ønsker å binde seg til å kjøpe kraft over lang tid, og en utbygger av vind- eller solkraft som ønsker å sikre finansiering av kraftverk som er dyre å bygge ut men billige i drift, ofte med eiere som ønsker langsiktig og trygg avkastning, som ulike pensjonsfond.

Såkalte «power purchase agreements» (PPA) har vært vanlige mellom vannkraftbransjen og norsk industri, men nå sprer fenomenet seg til flere land, og til utbyggere av sol- og vindkraft. Blant de største kjøperne av slike kraftkontrakter er globale teknologiselskaper som Google og Facebook, som bruker mye kraft til datasentre.

KRAFTIG ØKNING: Stadig flere selskaper ønsker å sikre seg sol- og vindkraft på langsiktige kontrakter, ifølge Bloomberg NEF.

Bloomberg New Energy Finance
Les også

Facebook kjøper norsk vindkraft

Øker kraftig i Norge

Det har vært inngått en rekke slike langsiktige kraftkontrakter i Norge de siste årene, blant annet fordi det bygges flere datasentre og mer vindkraft, og fordi selskapr viser økte interesse for å levere bærekraftige produkter produsert med fornybar energi.

Det påpeker Copenhagen Economics i en ny rapport som er laget for Reguleringsmyndigheten for energi (RME), en del av Norges vassdrags- og energidirektorat.

– For RME er det viktig å forstå trender og utviklingen i kraftmarkedet slik at vi kan basere reguleringen på et bredest mulig kunnskapsgrunnlag. Denne rapporten gir oss nyttig innsikt i markedet for prissikringsmuligheter i Norden, og hvordan markedet har endret seg de siste årene, sier Vivi Mathiesen, seksjonssjef i RME, ifølge en melding.

Les også

Rekordvekst for vindturbiner

Ifølge Bloomberg NEF var det et rekordår for PPA-er innen ny fornybar energi i Europa i 2019, og det ble gjort kontrakter knyttet til kraftverk på totalt 2.600 megawatt. Rundt halvparten av disse kontraktene ble inngått i de nordiske landene, men det ble også inngått slike kontrakter i Spania, Polen, Frankrike og Italia.

NORDISKE KONTRAKTER: Det har blitt inngått en rekke kontrakter om langsiktig kjøp av kraft i Norden de siste årene, særlig innen vindkraft.

Copenhagen Economics

Disse kjøper PPA-er

Blant aktørene som har kjøpt slike PPA-kontrakter i Norge er Norsk Hydro, Alcoa, Facebook, Google og Elkem, og denne måneden kom også nyheten om at manganprodusenten Eramet har sikret seg kraft på langsiktig kontrakt fra vindparkene Tysvær og Buheii, som eies av Maquarie-selskapet Green Investment Group.

Norske aktører som Statkraft selger også strøm gjennom langsiktige, bilaterale avtaler (PPA) i utlandet. Denne uken inngikk Statkraft en avtale om å levere ren energi fra sol-, vind- og vannkraft til Daimlers bilfabrikker i Tyskland, noe som bidrar til videre drift av tyske vindparker etter at en subsidieordning opphører fra 1. januar 2021.

I helgen skrev E24 at Norsk Hydro har vært Europas nest største innkjøper av ny fornybar kraft på slike langsiktige kontrakter (PPA) fra 2007 til i dag, ifølge tall fra Bloomberg New Energy Finance.

Les også

Alcoa får sin tredje GIEK-garanti for vindkraft: Vindboom i industrien

– Endrer kraftmarkedene

Den største kjøperen av langsiktige kraftkontrakter globalt i 2019 var Google, fulgt av Facebook, Amazon og Microsoft, ifølge BNEF.

Et økende antall oljeselskaper sikrer seg også kraft på langsiktig kontrakt, og i fjor inngikk både Occidental, Chevron og Energy Transfer Partners slike avtaler med solkraftbransjen. I 2018 sikret også Exxon seg to PPA-er innen solkraft.

– Porteføljene av ren energi i noen av de største globale selskapene er på størrelse med de største kraftselskapene i verden. Disse selskapene møter økt press fra investorer om å avkarbonisere, sier bærekraftanalytiker Kyle Harrison i BNEF.

Les også

Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Vindkraft
 3. Kraftproduksjon
 4. Strøm
 5. Strømpriser
 6. Facebook
 7. Bloomberg New Energy Finance

Flere artikler

 1. Hydro har sikret seg sol- og vindkraft for flere tiår

 2. Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

 3. Statkraft bygger vindkraftverk til 4,2 mrd. i Brasil

 4. Statnett venter høyere strømforbruk

 5. Fersk kraftrapport fra IEA: Største forbruksfall på over 50 år