Equinor

Equinor gikk på lisens-nederlag i Brasil: Bød 2,8 milliarder – vant ingenting

Brasil seiler opp som Equinors store satsingsområde. Selskapet har allerede investert milliardbeløp i oljefelt og solenergi i landet, men i den 16. lisensrunden gikk selskapet på et slående nederlag.

Margareth Øvrum, konserndirektør for Brasil i Equinor

Kjetil Malkenes Hovland / E24
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Vi la inn bud på tre blokker og ble slått ut i alle tre. Dette viste seg å være en runde med stor konkurranse og betydelige bud. Budene våre reflekterer det vi mener ligger av muligheter i blokkene, men andre vant frem, sier Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjonale virksomhet til E24 torsdag ettermiddag.

Totalt utgjorde Equinors andel av de tre budene de deltok i 2,8 milliarder kroner, basert på dagens valutakurs, ifølge E24s beregninger. Equinor og partnerne bød tilsammen 12 milliarder kroner i de tre budene.

Den 16. lisensrunden på brasiliansk sokkel ble torsdag gjennomført med direkte overføring på YouTube. Under den lange seansen måtte oljeselskapene gå opp på en scene, én etter én, for å legge budkonvoluttene sine i en glassbolle.

Deretter ble de forskjellige budene lest opp før vinnerne i de enkelte blokkene ble annonsert.

Equinor var med på bud i tre blokker (C-M-541, C-M-661 og C-M-713). I alle tre var de minoritetspartner, med henholdsvis Petrobras og BP som majoritetspartner.

I den mest ettertraktede blokken som utløste de høyeste budene, C-M-541, var det Total, QPI og malaysiske Petronas som stakk av med seieren. Selv om de bød marginalt mindre penger enn Equinor og Petrobras, så vant de takket være andre faktorer som brønnforpliktelser.

Hør mer om Equinors Brasil-satsing i E24-podden: Sol, litt strand og enorme ressurser

Het oljeregion

Brasil er en av de mest ettertraktede globale regionene for oljebransjen om dagen, i tillegg til blant annet Guyana og Mellom-Amerika.

Equinor har allerede investert rundt 10 milliarder dollar i Brasil og planlegger å investere ytterligere 15 milliarder frem mot 2030 i en rekke prosjekter, inkludert oljefelt og solcellefarmer.

I den 16. runden i Brasil deltok stort sett det som kryper og går av store internasjonale oljeselskap, inkludert Equinor, ExxonMobil, BP, Chevron, Repsol, Wintershall, Shell, Total, Petronas, Petrobras og QPI.

Totalt ble 36 blokker i 5 forskjellige geologiske basseng tilbudt. Totalt var det snakk om arealer på 29 millioner kvadratkilometer. Det kom inn flere bud i både Campos- og Santos-bassengene, men i Camamu-Almada-, Jacuipe- og Pernambuco - Paraiba-bassengene kom det ingen bud.

– Jeg hadde høye forventninger i forkant av lisensrunden, men forventningene mine ble overgått. Denne lisensrunden har satt rekord i bonuser på totalt 8,9 milliarder real (19,8 milliarder kroner, journ.anm.), sa energiminister Bento Costa Lima Leita på en pressekonferanse etter at resultatene var klare.

– Dette viser at politikken vår fungerer som vi ønsker, la han til.

Les også

Margareth Øvrum leder Equinors massive Brasil-satsing: – Har ikke tid til caipirinha og strandliv

Bare interessert i Campos-bassenget

Equinor er til stede i flere av Brasils oljeregioner, men i denne runden var det kun Campos-bassenget som selskapet var interessert i.

Det er også her Equinors «sukkertoppen»-funn ligger (kalt Pao de Acucar på brasiliansk og tidligere kjent som BM-C-33). I Campos-bassenget ligger også Peregrino-feltet som Equinor nå bygger videre ut og Roncador-feltet som Equinor har kjøpt seg inn i.

Det enorme Carcará-funnet som det norske selskapet nå planlegger å bygge ut ligger i Santos-bassenget.

Selv om de ikke sikret seg noen flere lisenser nå, så peker selskapet på at de har flere lisenser å jobbe med fremover:

– Vi har en spennende leteportefølje, så dette ville vært en tilleggsmulighet, sier Erik Haaland om torsdagens lisensrunde.

– Vi har i dag fem «high impact»-brønner i programmet vårt som vi planlegger å bore de neste to til tre årene, hovedsakelig som partner, sier Haaland videre, med referanse til brønner med høy risiko men også mulighet for å gjøre store funn.

– Når er neste sjanse for dere?

– Det skal gjennomføres to lisensrunder til i år. Den 6. pre-saltrunden i tillegg til rettighetsoverføringen, sier Haaland.

Overføringsrunden («transfer of rights») er lisensrunden der brasilianske myndigheter auksjonerer bort lisenser der det statlige oljeselskapet Petrobras har gjort funn tidligere.

KRITISERER EQUINOR: Greenpeace Norge-sjef Frode Pleym mener Equinor burde latt være å by på olje- og gasslisenser i den 16. lisensrunden i Brasil, for å sende et signal til den omstridte presidenten Jair Bolsonaro.

JONNE SIPPOLA

Greenpeace ber Equinor styre unna

Den norske avdelingen av miljøorganisasjonen Greenpeace er kritisk til Equinors deltagelse i auksjonen av nye olje- og gasslisenser i Brasil, som de mener legitimerer president Jair Bolsonaros politikk.

Presidenten har fått kritikk etter omfattende branner i Amazonas. Han omtales som skeptisk til den vitenskapelige konsensusen om global oppvarming, men har ikke trukket landet fra Parisavtalen selv om han skal ha truet med dette før han ble president.

– Vi er veldig skeptiske til det Equinor gjør i Brasil gjennom å by på nye lisenser, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge til E24.

– Grunnen er veldig enkel: Bolsonaro forstår kun ett språk, og det er penger. Han er en farlig mann for verdens klima, og ved å by på disse oljelisensene i Brasil er Equinor med på å legitimere politikken hans, legger Greenpeace-lederen til.

– Burde de la være å by?

– Ja, de burde la være å by, for å sende et tydelig signal. Equinor vil bore i den sårbare Australbukta selv om andre selskaper har trukket seg ut, de er meget aggressive helt nord i Barentshavet og de byr aggressivt i Brasil. Vi er midt i en klimakrise, og Equinor bidrar ikke til den nødvendige omstillingen, sier Pleym.

Equinor ønsker ikke å kommentere Greenpeaces kritikk.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor borer brønn i Brasil – kan være større enn Sverdrup

 2. Betalt innhold

  Equinor om rustproblemene i Brasil: «Forventet kostnad er 1 milliard»

 3. Betalt innhold

  Børsprofil: Denne gangen er det bra at Aker Solutions er på dypt vann

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Aibel tildelt stor intensjonsavtale av Equinor-leverandør

 6. Betalt innhold

  Equinor har betalt 420 millioner kroner til et forskningssenter i Angola som aldri er bygget