Oljekjempene

Oljegiganter vil bruke norsk kraft til å elektrifisere britiske oljefelt: – Uaktuelt

BP, Shell og Total vil elektrifisere flere av sine felt på britisk sokkel med kraft fra det norske nettet. – Hvorfor skal vi selge vår rene energi på billigsalg til engelsk sokkel for at deres klimaregnskap skal se bedre ut, spør tidligere olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

Oljeselskapet Totals Elgin-felt på britisk side av Nordsjøen er ett av oljefeltene som ønskes elektrifisert av norsk kraft.

JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Lars Taraldsen
Publisert:

Gigantselskapene BP, Shell og Total – som alle har betydelige oljefelt i den sentrale delen av Nordsjøen i britisk sektor – ønsker nå å elektrifisere plattformene sine. Da vil de bruke det norske kraftnettet.

Det kommer frem i et brev sendt fra BP til Olje- og energidepartementet.

Prosjektet vil koste mellom syv og ni milliarder kroner, ifølge BP. Og sentralt i dette står enten Kvinesdal eller Lista, der de ønsker seg en omformerstasjon.

I dokumentet som E24 har fått innsyn i, går det frem at selskapene ønsker å redusere utslipp fra følgende oljefelt: Eastern Trough Area Project (operert av BP), Shearwater (operert av Shell) og Elgin (operert av Total).

– Betydelige fordeler

Samtlige plattformer genererer i dag energi fra gassturbiner, noe som er forbundet med store utslipp.

BP opplyser til Olje- og energidepartementet at dette området er lokaliseringen til en rekke strategisk viktige oljeplattformer, som vil fortsette å være viktige knutepunkt mange år fremover.

Les også

Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft

– Elektrifisering av disse plattformene vil gi betydelige sosioøkonomiske fordeler ved å redusere utslippene, heter det i brevet, der de ber om et møte med departementet.

Videre står det at selskapene har vært i kontakt med oljemyndighetene i Storbritannia, som støtter dette arbeidet.

De har også hatt møter med Statnett om planene. BP omtaler møtene som «konstruktive».

Oljeselskapene anslår at de behøver mellom 100 og 200 megawatt.

Vedum: – OED må si nei

I forbindelse med prosjektet behøver de en HVDC-omformerstasjon på land sør i Norge, de trenger 300 kilometers HVDC undervannskabel, til en planlagt ny struktur, som igjen må ha en HVDC-omformerstasjon, for deretter å bli kablet videre til hver av plattformene.

– Vi ønsker å ha dette operativt høsten 2023. Dette sammenfaller med nedstengninger som noen av plattformene allerede har planlagt for tilkobling av feltutbygginger, heter det i brevet til Olje- og energidepartementet.

I en e-post til E24 skriver Olje- og energidepartementet at det foreløpig ikke er avholdt noe møte med BP.

Både mellomlandsforbindelser og strømkabler til petroleumsinstallasjoner krever konsesjoner etter energiloven og havenergilova, og energimyndighetene tar stilling til konkrete saker gjennom konsesjonsbehandlingen. I konsesjonsbehandlingen vurderes blant annet virkningene for det norske kraftsystemet og hvorvidt det omsøkte tiltaket er samfunnsmessig rasjonelt. Det er aktørene selv som utvikler prosjekter og søker norske myndigheter om nødvendige tillatelser. Søknader om å bygge forbindelser for å forsyne petroleumsinstallasjoner i utlandet er ikke noe energimyndighetene har hatt til behandling eller tatt nærmere stilling til ennå.

Les også

Nå vil oljeselskapene elektrifisere: – Viktig for bransjens legitimitet

Men oljeselskapene møter ganske tung politisk motbør i Norge: Både Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de grønne og Senterpartiet sier klart og tydelig nei.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier til E24 at det er mer enn nok å bruke strøm på i Norge i årene som kommer.

– OED må si nei til dette. Vi trenger mer kraft i det norske markedet, og det kommer en rekke ting fremover som gjør at vi har mer enn nok å bruke strømmen vår på, sier Vedum.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum vil ikke at britene skal bruke norsk kraft til å elektrifisere sine oljeinstallasjoner.

Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Han ramser opp elektrifisering av norsk sokkel og en transportsektor som i økende grad er elektrisk.

Han har ett tips til oljeselskapene på britisk sektor.

– Bruk havvind. Dette er også Norges mulighet med tanke på britisk sokkel, å eksportere vindmøller til havs, sier han.

Les også

Equinors havvindsatsing i Storbritannia går så det suser

Listhaug: – Uaktuelt

Nylig avgått olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til E24 at man er nødt til å spørre seg hva som er oppsiden for Norge i dette forslaget.

– Det er uaktuelt for Fremskrittspartiet å elektrifisere engelsk sokkel med fornybar energi, dersom det går på bekostning av norske forbrukere, sier hun.

Listhaug understreker at hun ikke har sett detaljene, men sier at det høres ut som en «ytterst dårlig løsning for Norge».

Tidligere olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er helt uaktuelt å selge Norges rene energi på billigsalg for at britenes klimaregnskap skal se bedre ut.

Carina Johansen

– Hvorfor skal vi selge vår rene energi på billigsalg til engelsk sokkel, slik at deres klimaregnskap skal se bedre ut? Samtidig vil trolig norske husholdninger sitte igjen med regningen i form av høyere strømpriser og nettleie.

– Ser man dette i sammenheng med at både staten og Equinor har store ambisjoner om selv å elektrifisere norsk sokkel i tillegg til kraftkrevende industri på land, så vet vi at leveringskapasitet blir en stor utfordring, sier hun.

Energipolitisk talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Ask Ibsen Lindal er også sterkt imot oljeselskapenes planer med norsk kraft.

– Det er jo fantastisk: De vil bruke høyverdig, fornybar kraft til å grønnvaske griske, feite oljeselskap. Det er noe som heter frekkhetens nådegave, og er det noen som har dette, så er det oljenæringen, sier han.

Statnett: – Vi kan gå videre

Henrik Glette, kommunikasjons- og samfunnsdirektør i Statnett, bekrefter overfor E24 at de har vært i samtaler med BP om dette. 

– Vi har hatt en dialog i forbindelse med forespørselen og har informert om tilknytningsprosessen og kapasitet i nettet i områdene de var interessert i å knytte seg til, sier han.

På spørsmål om hvordan Statnett stiller seg til planene, sier Glette følgende:

– Statnett vurderer at det er behov for en avklaring fra myndighetene angående regelverk og videre myndighetsprosesser i denne nettilknytningssaken. Vi kan gå videre med nødvendige utredninger og avtaler med kunden hvis og når dette blir avklart, sier han.

– Må analyseres godt

Energi Norge sier til E24 at det norske strømnettet mest sannsynlig må forsterkes som følge av en slik investering.

– Dagens regelverk innebærer at aktørene på sokkelen må bekoste investeringene når det gjelder slike forsterkninger, noe som innebærer at norske forbrukere ikke må bære denne kostnaden, ifølge direktør Kristin H. Lind.

Hun mener at det kan være flere forhold som gjør at selskapene ønsker elektrifisering fra det norske nettet, blant annet fordi norsk vannkraft bidrar med store mengder fornybar energi og ikke har de systemmessige utfordringer som mye vindkraft og solenergi gir.

– Elektrifisering vil være et lønnsomt klimatiltak, gitt at de får koble seg til det norske kraftsystemet med Europas laveste kraftpriser, år etter år, ifølge Lind.

De mener det vil oppstå en rekke juridiske, økonomiske, tekniske og politiske spørsmål ved en såpass omfattende elektrifisering.

– Disse må analyseres godt, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. BP
 3. Olje- og energidepartementet
 4. Sylvi Listhaug
 5. Elektrifisering
 6. Trygve Slagsvold Vedum

Flere artikler

 1. Oljeministeren bestiller ny strømstudie for norsk sokkel

 2. Vil investere 50 milliarder på 10 år for å nå klimamålet: Utslippsversting kan bli fullelektrisk

 3. Frp vil si nei til mer elektrifisering av oljefelt: – Dette vil koste skjorta

 4. – Jeg regner med hun tar bort sine egne personlige tanker, sier bransjetopp

 5. Et stort sprik i hva vi sier vi vil og hva vi faktisk gjør