Equinor løfter blikket mot verdensrommet: – Viktig å gå litt ut av komfortsonen

For første gang sender oljegiganten strategisk ledelse til Spaceport Norway i Trondheim på jakt etter ny teknologi – og en liten dråpe finansiell edruelighet. 

Kveld på Equinor sitt Oslo-kontor på Fornebu.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

– Romindustrien er langt fremme på teknologiutvikling og har åpenbare likheter med olje- og gassbransjen fordi begge opererer i «confined spaces» og «harsh environments», ofte uten å sende inn mennesker, sier Kristian Fjelde, leder for strategisk utvikling i Equinor, til E24.

Den voksende romkonferansen Spaceport Norway har forlatt oljebyen Stavanger til fordel for Trondheim, men det hindrer ikke Equinors strategisk ledelse fra å ta turen for første gang.

– Equinor er alltid på jakt etter nye innfallsvinkler. Vi har vært engasjert i denne typen konferanser tidligere, blant annet i regi av ESA, så flere av våre miljøer er allerede tett koblet på romindustrien, sier Fjelde i Equinor.

– Det er ikke en industri vi tenker strategisk på til daglig, men det er viktig å gå ut av komfortsonen for å løfte en annen type kreativitet til overflaten.

– Ser vi snart Equinor-teknologi på månen?

– Jeg tror ikke det vil skje innen ti år, men kanskje om 20, 30 eller 50 år. Det hadde vært gøy å se Equinor-logoen på en hydrogentank på månen i fremtiden.

Kristian Fjelde, leder for strategisk utvikling i Equinor.

Ressurser i et parallelt univers

Romindustrien har mye å lære av Equinors erfaring fra store teknologiprosjekter, sier Equinor-lederen.

Men hva skal egentlig Equinor med romteknologi?

– På teknologisiden vil jeg først og fremst fremheve satellitteknologi, kontrollrom, styring, fjerndrift, autonomi, robotisering og håndtering av store mengder data, sier Fjelde.

Mannen bak Spaceport Norway, Ole Dokka, jobbet tidligere med strategisk kommunikasjon og merkevarebygging i Equinor. Han ser klare likheter mellom olje- og romindustrien.

– Det er mange paralleller til det som skjer med tanke på ressurser i internasjonal romvirksomhet, fra letemetoder og boreteknologi til distribusjon og transport. Equinor sitter også på betydelig kapital, sier Dokka.

– Equinor spiller ingen stor og sterk rolle i romindustrien i dag, men har en viktig rolle fordi det er lokomotivet i norsk økonomi.

Les på E24+

SpaceX sniketablerte seg i Norge: Hæge koordinerer Elon Musks megaprosjekt

Futuristisk, finansiell disiplin

Dokka mener Equniors erfaring fra olje- og gass er «relevant på alle måter» når mennesker skal etablere seg permanent på for eksempel månen og utnytte ressurser der istedenfor å frakte alt med rakett fra jorden.

– Det har allerede blitt inngått noen samarbeidsavtaler mellom store olje- og gasselskaper og NASA, men de har ikke blitt konvertert til store verdier, sier Dokka.

Han tror olje- og gassindustrien har mye å lære bort, men også mye å lære av farten, effektiviteten og kostnadsdisiplinen til romindustrien.

– Olje- og gass er vant til ekstreme rammer og ekstrem avkastning, mens romindustrien må presse mest mulig ut av hver eneste krone.

Fjelde i Equinor sier seg helt enig.

– Vår sykliske industri har nylig vært gjennom et fantastisk og viktig edruelighetsprosjekt, som har vært helt nødvendig for hele industrien, men vi har mye å lære om å holde bærekraftige kostnadsnivåer over tid. Dette er helt avgjørende for fremtidig verdiskapning, sier han.

Ole Dokka, leder for konferansen Spaceport Norway.

Et intergalaktisk veddemål

Årets Spaceport Norway, den tredje i rekken, fokuserer på nettopp ressurser. Blant annet kommer eksperter på gruvedrift i verdensrommet, fra blant annet Luxembourg og Colorado School of Mines.

– Å hente ressurser fra rommet til jorden er det store veddemålet, sier Dokka.

– Luxembourg har jo faktisk satset på det som stat. De første par årene ville den etablerte romindustrien nesten ikke snakke med dem, men slik er det ikke lenger. Noen selskaper har gått på ryggen, men det gjøres systematisk arbeid med å utvikle områder og få selskaper til å investere og etablere seg i landet.

Les på E24+

ESA, Andøya og «NewSpace»: Tror romfart kan bli et norsk industrieventyr

De eksistensielle spørsmålene

Fjelde i Equinor mener det også er viktig å tenke over de store, eksistensielle spørsmålene, som kun kan løses i fellesskap, blant annet ved hjelp av romteknologi.

– For å løse dem må vi være villige til å gå inn i samarbeid og partnerskap med uventede konstellasjoner. Før vi begynner å hente ressurser fra andre planeter til jorden, må vi først få kontroll på hvordan vi opprettholder eller gjenoppretter balansen på egen klode. Jeg jobber med strategi og er derfor opptatt av at bærekraft og verdiskapning skal gå hånd i hånd, slik at vi kan gjennomføre transformasjonen på en god måte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Romfart

Flere artikler

 1. Andøya Spaceport «styrket i troen» på norsk satellitteventyr

 2. Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport kan bli en «strategisk viktig ressurs»

 3. Nye land melder seg på i romkappløpet

 4. Betalt innhold

  Disse skal gi næringsministeren råd om strategisk eksport

 5. Betalt innhold

  Flere aktører i Rogaland kaster seg inn i kampen om Equinors batterifabrikk