Feltet har levert 1.500 milliarder på 43 år: Nå pensjoneres Statfjord A

I 2022 skal Statfjord A-plattformen pensjoneres i en alder av 43. Sammen med de to andre plattformene på feltet har den produsert olje for 1.500 milliarder kroner.

HUGGES OPP: I 2022 skal Statfjord A-plattformen pensjoneres i en alder av 43 år. Excalibur og Kværner får oppdraget med å fjerne og hugge opp plattformen, som har bidratt til feltets produksjon på over fem milliarder fat til en samlet verdi av over 1.500 milliarder kroner.

Foto: Øyvind Hagen, Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det skriver Equinor i en melding.

Statfjord-feltet er ett av Norges største og har levert over fem milliarder fat, noe som ble markert i 2016 da milepælen ble nådd. Ifølge Equinor har denne oljen en samlet verdi på rundt 1.500 milliarder kroner.

Til sammenligning er hele den oppsparte oljeformuen i Oljefondet nå verdt noe over 9.000 milliarder kroner, inkludert avkastningen på pengene.

I 2022 skal Statfjord A hugges opp på Stord, ifølge Equinor. Da har den 48.000 tonn tunge plattformen produsert i 43 år og fått eksistere dobbelt så lenge som opprinnelig planlagt.

Equinor har nå tildelt kontrakt til Excalibur Marine Contractors for fjerning og opphugging av plattformen. Selskapet tilhører Allseas-gruppen.

Kværner sikrer trolig arbeid for 250 mill.

Kværner har fått i oppdrag fra Allseas å gjennomføre selve opphuggingen på Stord, melder selskapet i en separat melding.

Det var også Kværner (den gang Norwegian Contractors) som leverte betongunderstellet og plattformen på 1970-tallet fra verftet på Stord.

Opphuggingen skal gjennomføres på Kværners anlegg for demontering, rett ved siden av produksjonsanlegget for nye plattformer. Dette mener selskapet kan gi kostnadseffektivitet.

Kværner påpeker at Statfjord A er den hittil største strukturen som fjernes fra sokkelen.

Kværner opplyser til E24 at kontraktsverdien er konfidensiell. Selskapet regner med at plattformen vil ankomme deres verft på Stord i 2023, ettersom det først skal gjøres en del arbeid offshore etter nedstengningen i 2022.

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie opplyser til E24 at han beregner kontraktsverdien for Kværner til å ligge på rundt 250 millioner kroner.

Han viser til en tidligere demonteringskontrakt Kværner sikret seg av Saipem, da Miller-plattformen til BP på britisk sokkel skulle fjernes. Der ble Kværners verft på Stord også brukt.

– BP Miller er omtrent like stor og hadde en verdi på 200 millioner kroner ved annonsering, sier Lunde om kontrakten Kværner sikret seg i februar 2017.

– Statfjord har skapt verdier og sysselsetting i tiår. Denne verdiskapingen og sysselsettingseffekten fortsetter når vi nå starter prosessen som gir mulighet for gjenbruk av tusenvis av tonn med nøkkelmaterialer, sier Kværner-sjef Karl-Petter Løken i en uttalelse.

Statfjord A startet produksjonen i november 1979, mens Statfjord B ble satt i drift i 1982 og Statfjord C i 1985. De andre plattformene skal minst produsere til 2025.

Fra Sverdrup til Statfjord A

Det er Allseas-fartøyet Pioneering Spirit som skal løfte plattformen bort fra betongbeina sine, det samme fartøyet som har installert tre av fire plattformdekk på kjempefeltet Johan Sverdrup som skal i produksjon i november i år.

– Nå skal de vise styrken sin i den andre enden av et oljefelts livsløp, sier Peggy Krantz-Underland, direktør for anskaffelser i Equinor.

Statfjord-feltet drives av Equinor som eier 44,34 prosent, mens partnerne er ExxonMobil med 21,37 prosent, Spirit Energy Resources med 14,53 prosent og Spirit Energy Norway med 19,76 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
 3. Kværner
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statfjord A skal hogges opp på Stord

 2. Betalt innhold

  Equinors dødsdømte oljegigant Statfjord kan få nytt liv

 3. Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre

 4. Sverdrups boligplattform på vei ut til feltet - på størrelse med et stort hotell

 5. Betalt innhold

  Equinor-tillitsvalgt: – Selvsagt er det bra at Statfjord-plattformen reddes. Men jeg jubler ikke.