Midtøsten-uroen

SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

Oljeprisen stiger etter at spenningen har tatt seg opp i Midtøsten. DNB-analytiker mener det store spørsmålet er om Iran vil rette angrep på oljeinstallasjoner i regionen.

NABIL AL-JURANI / AP
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

– Slik det ser ut nå, er situasjonen nærmest umulig å analysere ettersom scenarioene går fra et potensielt tilbudssjokk til etterspørselskollaps.

Det skriver DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen i en oppdatering mandag.

Det har skjedd mye i Midtøsten den siste tiden. USA likviderte natt til fredag Irans toppgeneral Qasem Soleimani, noe som har ført til at oljeprisen har bykset til over 70 dollar fatet. Oljeprisen har imidlertid falt noe gjennom dagen.

Sist brentoljen ble handlet over 70 dollar var i mai i fjor.

– For å holde brentoljen over 70 dollar per fat i første halvdel av 2020, mener vi at vi må se faktiske endringer i tilbudet ettersom vårt fundamentale syn av oljemarkedet er at det er tilbudsoverskudd, skriver Marthinsen.

Usikkert Iran-fokus

Analytikeren mener det store spørsmålet nå er om Iran vil rette et eventuelt angrep mot oljefelt og oljeinfrastruktur, inkludert det svært viktige Hormuzstredet i de kommende ukene, eller om fokuset vil være på amerikanske baser og militærpersonell.

E24 skrev fredag at prisen kan skyte rett opp om Iran stenger det viktige Hormuzstredet.

– Hvis de stenger Hormuz vil prisen gå ganske raskt. Jeg har tidligere ment at det er vanskelig å se noen grense for hvor prisen vil gå da. Av eksperter er det blitt antydet at vi raskt vil få 100 dollar. Men så er spørsmålet hvor langvarig en slik stenging vil bli, uttalte professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo fredag.

– Irak neste

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB peker i et analysenotat på at oljemarkedet har mistet rundt tre millioner fat med olje per dag fra Iran og Venezuela siden slutten av 2016. Uten dette ville det ikke vært mulig for USA å øke tilbudet sitt av olje, skriver analytikeren.

Bjarne Schieldrop er ekspert på olje, og jobber som analytiker i SEB.

Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er veldig klart at tapet av tilbud fra Iran og Venezuela i større grad er et resultat av amerikanske sanksjoner mot disse to landene, og at disse sanksjonene har banet vei for amerikansk oljeavhengighet og produksjonsvekst, skriver Schieldrop.

Han mener neste land ut kan være Irak, som nå står midt i uroen.

– Produksjon og eksport av disse to landene vil trolig bli holdt ute av markedet så lenge USA trenger rom til å øke oljeproduksjonen og eksporten. Et mer korrekt fokus må i stedet være å spørre seg selv hvem som er den neste å bli kastet ut av oljemarkedet for å skape rom for økende amerikansk oljeproduksjon og eksport, skriver analytikeren, og legger til:

– Akkurat nå, så ser det veldig ut til at det er Irak.

Carina Johansen

DNO-aksjen faller kraftig

DNO-aksjen er ned over ti prosent til 10,16 kroner mandag. Selskapet har oljevirksomhet i de kurdiske delene av Irak.

Equinor stiger på sin side med 2,10 prosent til 184,75 kroner, og er mest omsatt på Oslo Børs. Aker BP stiger med 0,13 prosent til 293,60 kroner.

Oljeprisen er mandag på 69,82 dollar, noe som gir en samlet oppgang på 1,75 prosent i dag. Et fat amerikansk lettolje (WTI) handles for 63,92 dollar, og stiger med det 1,69 prosent på samme tid.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Midtøsten-uroen
 2. Iran
 3. Venezuela
 4. Irak
 5. USA
 6. SEB
 7. Bjarne Schieldrop

Flere artikler

 1. Oljeprisen stiger til over 70 dollar på uro i Midtøsten

 2. – Hvis de stenger Hormuz, vil prisen gå ganske raskt

 3. Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

 4. Professor: – En krigserklæring fra USA

 5. Oljeprisen faller etter Trump-smitte: Analytiker mener markedet vil tynges av Biden-seier