Slik skal Haugane og Borten-Moe hente olje fra skandalefeltet

Erik Haugane og Ola Borten-Moe planlegger å gjenoppta produksjonen fra Yme-feltet i 2018.

SATSER: Tidligere Det norske-sjef, og nå sjef i det lille oljeselskapet Okea, Erik Haugane, var en ettertraktet mann på det årlige Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag

Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

SANDEFJORD (E24): Denne uken foregår det som av mange anses som den norske oljenæringens viktigste treffsted, nemlig Oljeindustripolitisk seminar i regi av Norsk Petroleumsforening.

Det er imidlertid ikke bare toppolitikere og direktørene i de største selskapene som er ettertraktet å snakke med på konferansehotellet i Sandefjord.

Sjefen for et av Norges aller minste selskap var nemlig også svært populær. Erik Haugane leder oljeselskapet Okea. Selskapet startet han sammen med blant andre tidligere olje- og energiminister Ola Borten-Moe i fjor, etter å ha hoppet av jobben som konsernsjef i oljeselskapet Det norske.

Ola Borten Moe

Fredrik Varfjell NTB scanpix

Haugane, Borten-Moe og Okea er i vinden i disse dager etter at selskapet 4. januar annonserte at de har kjøpt Repsols (Talismans) andel på 60 prosent og operatørskap på Yme-feltet, for en ukjent sum.

Feltet blir ofte omtalt som skandalefeltet etter at det ble kjent at plattformen som ble bygget i Midtøsten, var full av feil. Overskridelsene kom etter hvert opp i milliardklassen, og i mars 2013 skrev E24 at plattformen skulle skrotes.

Ingenting ser imidlertid ut til å dempe humøret på Erik Haugane. Han og Okea har nemlig en plan for Yme, og de mener de kan tjene store penger på prosjektet.

– Nå er vi 12 ansatte, men vi ansetter som bare det, sier Haugane til E24.

Det er ikke en setning man er vant til å høre i oljenæringen om dagen.

Dropper ny plattform

Da Okea offentliggjorde avtalen om å overta operatørskapet og eierandelen på Yme, var det ikke avklart hvordan de ville bygge ut feltet.

Ifølge Okea er nemlig alle komponentene under vann i god stand, og det er bare plattformen som er ubrukelig. Den skal Repsol fjerne for sin regning i løpet av året.

Overfor E24 røper Erik Haugane tirsdag hvordan de har planlagt utbygging:

– Det blir en jackup (oppjekkbar rigg, journ.anm.) Men av hvem vet jeg ikke ennå, sier Haugane og forklarer at de sonderer markedet for tiden.

– Vi ser for oss at produksjonen kan komme i gang en gang fra 2018, sier han videre.

Okea-sjefen forklarer at det må bygges opp noen støttestrukturer, som vil ta litt tid, og at det er forklaringen for at produksjonen først kan starte fra rundt 2018.

Uansett, vil løsningen innebære at investeringsutgiftene i starten blir relativt små, og riggen betales løpende med at produksjonen går, slik at man hele tiden har kontantstrøm.

– Det er svært lite kapitalutgifter for å få dette opp å gå, sier Haugane.

Ukjent pris

Da Okea annonserte kjøpet i starten av måneden, ville ikke Ola Borten-Moe ut med hva de betaler for å ta over kontrollen av feltet.

Han viste til at selskapet har hentet egenkapital for til sammen 200 millioner dollar, noe som tilsvarer snaue 1,8 milliarder kroner med dagens verdi.

– Det blir jo også stadig mer, sa Borten-Moe med referanse til kronesvekkelsen vi har sett i nyere tid.

Det var i september det ble kjent at Seacrest Capital gikk inn med opp til 200 millioner dollar. Okea startet med en milliard kroner i startkapital.

Borten-Moe sa også at det kan bli aktuelt å låne penger basert på feltets verdi i fremtiden hvis det blir nødvendig, men understreker at de «ikke er der nå». Kjøpesummen ligger dermed et sted under 1,8 milliarder.

Les også

Oljeduoen Borten-Moe og Haugane tar over skandalefeltet Yme

Les også

Borten Moes oljeselskap får 1,7 milliarder

Les også

Comeback for Haugane: – Man nærmest skryter av hvor mange ingeniørtimer man har
brukt

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Nordsjøen

Flere artikler

  1. Okea kjøper seg inn i Ivar Aasen-feltet

  2. Okea vil ikke bli Yme-operatør likevel

  3. Oljeduoen Borten-Moe og Haugane tar over skandalefeltet Yme

  4. Annonsørinnhold

  5. Nye utbyggingssøknader på norsk sokkel: Bygger ut Fenja og gjenoppliver Yme

  6. Okea skal importere gass tilbake til plattformen