Oljebremsen: Alexander (32) måtte flytte hjem til mor

Kranfører Alexander Hole eide villa og hadde 550.000 kroner i årslønn. Nå bor han hjemme hos mor og har null i inntekt. 

OLJESMELLEN: Kranfører Alexander Hole har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i Stavanger siden han var 18 år. For tre måneder siden ble han sagt opp.

Poppe, Cornelius (NTB Scanpix) / Privat
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Ett år har gått siden oljeprisen startet raset som har endevendt bransjen.

I løpet av året er omfattende kostnadskutt blitt intensivert i oljebransjen, etter en galopperende kostnadsutvikling i gode tider. Bak de harde innstrammingstiltakene står tusenvis av fortvilte skjebner.

Bygg- og anleggsbransjen og oljebransjen er bransjene som hittil er blitt hardest rammet.

Kranfører Alexander Hole fra Stavanger forsto tidlig at det kom til å «gå helt gale» da oljeprisen gikk mot blodrøde nivåer.

– Det får følger for hele bygg- og anleggsbransjen i Stavanger når oljeselskapene slutter å investere i nye bygg, pusse opp og slike ting. Usikkerheten om oljejobbene går utover boligmarkedet, og slik slår det enda en gang hardt inn i byggebransjen. Nå har det stoppet opp overalt. Samtlige firmaer har gitt folk fyken. Selv gikk jeg ut i utdanningspermisjon for å ta brønnteknikk før det gikk rett vest, sier Hole til E24.

ETT ÅR SIDEN OLJEBREMSEN: E24s grafiske oversikt gir deg alt du trenger å vite om oljenedturen

– Det hadde sett ille ut uten mor

Utover høsten 2014 daler oljeprisen til svært lave nivåer. I januar koster den livsviktige «oljå» for Stavanger 46 dollar fatet.

Det skulle riktignok «gå gale», men Hole trodde ikke arbeidsgiveren ville gi ham sparken midt under utdanningspermisjonen. Det betød nemlig at han sto uten rett til å motta arbeidsledighetstrygd fra Nav.

Hole får nå 0 kroner utbetalt i måneden, mot en årslønn på 550.000 kroner for ett år siden.

ER DU RAMMET AV OLJEBREMSEN? Kontakt E24s journalister her

Rundt juletider var oppsigelsen et faktum. Hole var én av de ansatte som måtte gå da 20 årsverk ble redusert ved AF Bygg Rogaland. Kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF Gruppen sier de ikke tall på antall ansatte som måtte gå, men ifølge Hole var det snakk om 30 personer.

Da ringte Hole eiendomsmegler for å få huset ut til salg, flyttet hjem til mor og søkte HMS-ingeniørutdanningen.

– Oljebremsen gikk utover hele arbeidsmarkedet. Da er det umulig å bruke brønnteknikk som nødutgang. Jeg har vært maks uheldig.

Les også

– Krisen er over før den er kommet

Nå har huset stått til salgs i ett halvt år, og prisen er justert ned fra 3,35 millioner til 3,15 millioner.

– Jeg kunne uten problem fått jobb i en annen bransje, men jeg har såpass høyt boliglån at jeg ikke har råd til å gå ned i lønn. Så jeg må velge – enten å ha det litt jævlig i noen år, eller ha det helt jævlig og få det greit etterpå. Hadde jeg ikke hatt den moren jeg har, hadde det sett veldig ille ut, sier Hole.

Les også

Nito-sjef om oljetall: – Dette vil ikke gi mer jobber for oljeingeniørene

– Dobbelteffekt i Rogaland

Adm. direktør for Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes.

Jan Petter Lynau

Bygg- og anleggsbransjen er først og fremst hardest rammet i regionene som er knyttet opp mot oljenæringen. Verst har det gått utover Rogaland.

– Det er store lokale forskjeller. Dess mer områdene er relatert mot oljenæringen, jo mer ser vi det. Bygg- og anleggsnæringen kommer til å merke dette fremover. Det er det store bildet, sier administrerende direktør, Jon Sandnes, i Byggenæringens Landsforening til E24.

Han forteller at statistikken tyder på det blir marginalt lavere aktivitet i 2015. Innenfor anlegg er det imidlertid mye som skal gjøres innen vei og jernbane.

I Rogaland sliter også byggenæringen under den massive boligbyggingen som har foregått de siste årene.

Les også

Minst 21.438 oljejobber er borte

– Det blir en dobbelteffekt i Rogaland, hvor man har vært flinke til å bygge boliger, nesten mer enn det er behov for. I tillegg får man nedgangen i oljeinvesteringer. Da slår det dobbelt ut. Ut ifra situasjonen følger vi spent med og får statistikker ofte. Nasjonalt sett er det ganske bra.

Kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF Gruppen forteller at oljebremsen har preget AF Bygg Rogaland, hvor kranfører Hole jobbet.

– Vi har tilpasset organisasjonen til et utfordrende byggmarked i Rogaland. AF Bygg Rogaland har redusert bemanningen med cirka 20 årsverk det siste året. Vi har lagt vekt på å håndtere dem som ble berørt på en god måte. De fleste av disse ble blant annet tilbudt arbeid i andre AF-enheter, sier Brusdal.

Les også

Høyere oljeinvesteringer enn ventet

– Bunnen er ennå ikke nådd

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Shakeb Syed, forteller at de gode tidene med høye lønninger og lav arbeidsledigheten kan være over i Stavanger for en god stund.

– Bunnen er ikke nådd ennå. Man kommer til å se et fortsatt svakt 2015, og det kommer en videre svekkelse. Det er i mitt hode hugget i stein. Den svakheten kommer til å vare inn i første halvdel av 2015. Fra midten av 2016 og utover vil pilene snu igjen, sier han.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

John Thomas Aarø

– Problemets virkelige kjerne er kostnadssiden i oljesektoren hvis man ser utviklingen i kostnaden over tid, både i lønn og investeringer. Det har eksplodert siden 2004 og til i dag. Det har kommet samtidig som oljeproduksjonen har falt. Den begynte å falle allerede i 2000. Det er mismatch – kostnadene stiger i taket og oljeproduksjonen faller.

Han forteller at problemet ikke har materialisert seg før nå, fordi oljebransjen er blitt reddet ut av en stadig stigende oljepris.

– Dette problemet kom til overflaten allerede før det. I 2011 stanset oljeprisen å stige på trendbasis. Det gjorde vondt verre i 2014 da oljeprisen begynte å falle. Hovedproblemet er ikke at prisen ikke er høy, men kostnadene er høye. Hvis du trenger en pris på 115 dollar fatet for å drive butikk, er ikke butikken liv laga.

Akkurat nå har oljenæringen kniven på strupen og har ikke annet valg enn å kutte kostnader. Syed mener regjeringen må unngå tiltak som fjerner kniven fra strupen.

– Jeg håper oljeselskapene benytter den muligheten til å gjøre konsolideringer på kostnadssiden som bransjen skulle satt i gang for 10 år siden. Hvis regjeringen unngår å gi individuelle stimulansepakker til oljenæringen, vil presset for kostnadskutt i oljenæringen vedvare, sier Syed.

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Flodbølgen kommer ikke

  2. Anleggsbransjen opplevde «hull» i markedet etter krisetider - advarer oljebransjen

  3. Sandnes-ordfører: – Vi trenger tiltak med en gang

  4. Annonsørinnhold

  5. - Gjelder å komme seg velberget gjennom tunnelen

  6. Konkursbølge i oljefylkene: Disse satser videre etter konkurs