BI-PROFESSOR: Professor: - Olje i 100 gjør hele Norge til millionærer

BI-professor Øystein Noreng tror den høye oljeprisen gjennom oljefondet vil gjøre alle nordmenn til papirmillionærer i løpet av noen år.

  • Hans Petter Aass
Publisert:

- I 2012 vil det kanskje stå nok penger i oljefondet til at det vil være en million på konto for hver av oss, mener Noreng, som er professor i oljeøkonomi.

De siste ukene har prisen på olje gått rett i taket. Særlig situasjonen i grenseområdet mellom Tyrkia og kurderne i Nord-Irak har bidratt til det. Etter at det ble klart at det tyrkiske parlamentet åpnet for militæraksjoner for å knuse PKK-geriljaens baser i nabolandet, passerte råoljeprisen for aller første gang 90 dollar fatet sist torsdag.

- Jeg tror vi kommer til å få se hundre dollar fatet i nær fremtid, og at prisene kommer til å holde seg høye. For oss betyr det blant annet at oljefondet vil vokse langt raskere enn myndighetene har kalkulert med, sier Noreng.

Om BI-professoren får rett, vil det i løpet av 2012 vil om lag 4000 milliarder kroner være plassert på det norske oljefondet.

Hyggelig miljøeffekt

Oljens betydning for verdensøkonomien er sa sterk at flere enn bransjefolk bør følge med nær prisene stiger.

Både Noreng og Statoils spesialrådgiver Tor Kartevold er enige om at dyr råolje har en hyggelig miljøeffekt.

- Normalt ville vi brukt ytterligere to millioner fat olje på verdensbasis hver dag om prisene hadde ligget på rundt 30 dollar fatet. De siste årene har imidlertid oljen vært så kostbar at veksten i forbruket er halvert i forhold til hva det skulle vært, sier Kartevold.

- Miljømessig er dette hva som trengs! Alle som er opptatt av miljøet bør glede seg over at oljeprisen er så høy, sier Noreng.

En annen god nyhet for oss nordmenn - ifølge de to energiekspertene - er at høy oljepris neppe slår ut i veldig mye høyere bensinpriser her i landet.

- Her har vi skattenivået som en buffer. Jeg tror bensinprisene i hvert fall det neste halve året vil holde seg på samme nivå, mener Kartevold. Han tror heller ikke flybillettene vil bli merkbart dyrere.

- Det virker som om det er andre forhold enn råoljeprisen som er viktigst for flyselskapene, ikke minst den interne konkurransen, sier Statoil-rådgiveren.

Bekymringsfull

Men i USA kan utviklingen være bekymringsfull. Høye oljepriser hjelper i hvert fall ikke på den allerede svekkede dollarkursen og krisen i boligmarkedet.

De to ekspertene mener sterkere inflasjon kan bli utfallet.

- Jeg frykter det kan komme et økonomisk tilbakeslag som krakket på New York-børsen i 1987 når som helst. Jeg sier ikke at jeg er sikker på at det vil skje, men jeg blir heller ikke overrasket, sier BI-professor Noreng.

- Vil ikke det slå ut også hos oss?

- Det er ikke sikkert. Økonomien i andre deler av verden, for eksempel i Europa og Kina, er så sterk at det ikke er sikkert den vil få konsekvenser som på slutten av 80-tallet, mener BI-professoren.

Den høye oljekursen har også fått et annet underlig utslag i USA. Der opplever nemlig forbrukerne at melkeproduktene blir dyrere.

- Nå selger bønder heller maisavlingen sin til produksjon av etanol enn til dyrefôr. Etanol brukes som drivstoff i biler, og betales bedre enn den som går til dyremat. Dermed går prisene på ost og melk opp, sier Noreng, som ikke ser for seg en slik utvikling i Norge i når fremtid.

Les også:

  • Revus fant olje
  • Vil stoppe oljefond
Publisert:

Flere artikler

  1. Derfor blir det dyrere å fylle opp tanken i 2017

  2. Nå er bensinen billigere

  3. Uenighet om oljen når 200 dollar fatet

  4. For første gang siden i vinter:Nå faller bensinprisene

  5. Mandag blir bensinen dyrere igjen