OVER 10 000 DOLLAR PER TONN: Kobberprisen sprenger alle grenser

Aldri før har kobber vært så dyrt som det er nå. Og i Nord-Norge ligger det store uutnyttede ressurser.

NORGES NYE KLONDYKE? Kan Kvalsund i Finnmark bli arnested for et «Statoil på land»? Gruveselskapet Nussir mener det ligger kobber- og malmressurser i Finnmark og Troms verdt titalls milliarder kroner.
Publisert:

Prisen på kobber på London Metal Exchange (LME) brøt alle tidligere rekorder og skjøt forbi 10.000 dollar per tonn torsdag.

- Det siste bykset kom som følge av optimismen rundt gjeninnhentingen i verdensøkonomien generelt, og tirsdagens sterke produksjonstall og PMI-tall (spørreundersøkelser blant innkjøpssjefer, journ. anm.) spesielt, skriver sjefanalytiker for råvarer hos SEB Bjarne Schieldrop.

Tallene indikerer at gjeninnhentingen etter finanskrisen aksellererer i OECD-landene, mens Kinas økonomi fortsatt er stabil.

- Det mest sannsynlige scenarioet framover er derfor at etterspørselen i OECD-landene vil stige fra lave nivåer i kombinasjon med fortsatt sterk kinesisk etterspørsel, skriver Schieldrop.

FØLG RÅVAREPRISENE PÅ E24 BØRS

Samtidig ser tilbudssiden svak ut. Få nye gruveprosjekter er på vei og reduserte eksisterende ressurser er ifølge analysen et hovedtema. SEB forventer derfor fortsatt prisstigning.

Finnmark

Det norske gruveselskapet Nussir ASA hevder det finnes kobberressurser i Finnmark og Troms verdt opp mot 20 milliarder kroner.

De etterlyser investeringsvilje fra store aktører som har muskler til å realisere gruveprosjekter i området.

KOBBER: Produksjonen går for fullt ved en av Codelco mange kobbergruver i Chile. Gruveselskapet Codelco er verdens største produsent av kobber.

Nussir-sjef Øystein Rushfeldt sa nylig til NTB at de har vært på kapitaljakt i Norge og i utlandet, men at det nå ser ut som om hoveddelen av eierskapet til Nussir er i ferd med å bikke over på utenlandske hender.

– Det er vi bekvemme med. Men vi har jobbet iherdig over hele Norge, og har en opplevelse av at Norge ikke er moden for å gå inn i denne type prosjekter, sier Rushfeldt.

«Statoil på land»

Etter det NTB kjenner til har riktignok selskapet avslått et tilbud fra en gruppe nordnorske aktører som ville være med på kapitalutvidelsen i selskapet. Men gruvesjefens ønske er et tungt norsk lokomotiv slik Statoil var for oljebransjen under utbyggingen av norsk sokkel.

– Å få på plass en større aktør etter Statoil-modellen vil bety at vi kan få en annen type effekter av å utnytte denne type naturressurser. Da tenker jeg spesielt på effekter på leverandørindustri, forskning, utvikling, utdanning og annen lokal og regional aktivitet. De eksemplene har vi fra olje- og gassaktiviteten, sier Rushfeldt.

Ideen om et «mineral-Statoil» ligger på bordet når regjeringens ekspertutvalg for nordområdene skal møtes i Alta 16. februar. Ekspertutvalget er oppnevnt for å gi råd til regjeringen i nordområdestrategien.

Les også:

Gullår for sølv

«Dr. Kobber» er i godt humør

Graver gull i gamle mobiler

Dollaren senker gullprisen

FORSIDEN

Publisert:
Gå til e24.no