Oljeministeren avviser usikkerhet om Edvard Grieg-elektrifisering: – Vi oppfyller Stortingets vedtak

Olje- og energiministeren sier at elektrifiseringen av Edvard Grieg blir en realitet, selv om den formelle beslutningen først skal tas neste år.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) avbildet i Stortinget. Arkivbilde.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag ble det klart at oljeselskapet Lundin, som er operatør for Edvard Grieg-feltet, går inn for en full elektrifisering av feltet fra 2022.

Selskapet slapp nyheten i forbindelse med at regjeringen oversendte proposisjonen til Stortinget som omhandler utbyggingen av fase 2 av Johan Sverdrup-feltet og hvordan hele utsirahøyden skal elektrifiseres, inkludert Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.

Gitt at partnerne i lisensen samtykker, så betyr det at Edvard Grieg-feltet vil kobles til landstrømmen som går via Johan Sverdrup-feltet for å dekke kraftbehovet på plattformen. Lundin ønsker også å installere elektrokjeler som skal kunne produsere varmen som plattformen trenger i produksjonen.

Dermed vil man kunne stenge ned gassturbinene helt fra 2022.

Som E24 skrev fredag har det vært en omfattende korrespondanse mellom Stortinget og olje- og energiministeren i år fordi det var usikkerhet om Lundin faktisk ville stenge gassturbinene helt, eller om de fortsatt ville bruke dem til varmegenereringen.

På Stortinget er SV ennå ikke helt fornøyd. Det er fordi regjeringen i stortingsproposisjonen skriver at Edvard Grieg-feltet «kan» og ikke «skal» være ombygd til områdeløsningen settes i drift i 2022.

Regjeringen skriver videre at Lundin og partnerne jobber med å kvalifisere løsningen med elektrokjeler som monteres oppå en av gassturbinene «så det kan tas en endelig beslutning om å installere slike elektriske kjeler i 2019/2020, slik at de kan være på plass til områdeløsningen settes i drift i 2022».

– Det er bra departementet legger opp til å kutte utslippene på Edvard Grieg, men det er ingen grunn til å vente i ett til halvannet år før det vedtas endelig. Stortinget har slått fast at det skal skje og det må gjentas i behandlingen av denne saken tidlig 2019, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Han viser til vedtaket fra 2014 der et flertall i Stortinget overkjørte regjeringen ved å vedta at hele Utsirahøyden skulle elektrifiseres.

Les også

Lundin Norway vil helelektrifisere Edvard Grieg: Anbefaler elektrokjele

– Vi oppfyller Stortingets vedtak

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg sier til E24 fredag ettermiddag at det er overskuddskapasitet i kraftløsningen til Utsirahøyden, etter at kraftbehovet på plattformene er dekket, slik at man har tilgjengelig strøm til elektrokjelene på Grieg.

– Kan du ikke garantere at det blir fullelektrifisering fra 2022 på Edvard Grieg siden dere sier at plattformen kan være ombygget til 2022, og ikke at den skal?

– I proposisjonen viser jeg til Stortingets vedtak og jeg bekrefter også at vi oppfyller vedtaket når det kommer til elektrifisering, sier Freiberg.

– Ut ifra den informasjonen som foreligger i dag så vil Edvard Grieg-plattformen være ombygget til 2022, fortsetter han.

– Så dere legger altså opp til å beslutte en full elektrifisering neste år, med effekt fra 2022?

– Ja, sier Freiberg.

Les også

Skal etablere det nye teknologisenteret for utslippskutt

Les også

Regjeringen vil utsette oljeterminalen i Finnmark

Les også

– En gledens dag

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Klima
 3. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Unngår klimabråk: Anbefaler elektrokjele på Edvard Grieg

 2. Betalt innhold

  Slik skal Edvard Grieg-feltet drives på strøm

 3. Seks nye felt skal kobles på Johan Sverdrup-strømmen

 4. Annonsørinnhold

 5. – En gledens dag

 6. Betalt innhold

  Lundin kjøper vannkraftverk for å kompensere for skitten strøm til oljeplattform