Statoils lugardeling skaper strid

Statoil vil øke bruken av lugardeling kraftig. Plattformene er allerede fulle av folk, advarer tillitsvalgt.

OMSTRIDT: Statoil ønsker økt brukt av lugardeling på sokkelen, til protester fra de tillitsvalgte som mener det blir for lite plass til de ansatte når de skal hvile. Kaefer Energy i Stavanger tilbyr såkalte Turnbeds som inneholder to madrasser som enkelt kan snus etter bruk, og dermed har man hver sin madrass.

 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Statoil ønsker å øke bruken av lugardeling kraftig fra neste år av, ifølge Stavanger Aftenblad.

Dermed må de som jobber på plattformene på norsk sokkel forberede seg på at de må bytte på å sove i lugarene i langt større grad enn i dag.

Av totalt 13 revisjonsstanser neste år planlegger Statoil å innføre lugardeling på ni av dem. På de resterende planlegger man å bruke innleide rigghoteller. I tillegg ønsker man å bruke lugardeling på nye utbygginger på sokkelen, ifølge avisen.

En revisjonsstans er en planlagt og stor gjennomgang av plattformen og kan innebære både vedlikehold- og modifikasjonsarbeid.

Snur sengen

Slik snus de vendbare sengene til Kaefer som brukes på blant annet oljeplattformer.

Lugardelingen går ut på at man deler rom, men man sover alene fordi det bare er personer med forskjellige skift som blir satt på samme rom.

Den rødgrønne regjeringen endret regelverket slik at man i tillegg til akutte situasjoner også kan bruke lugardeling ved revisjonsstanser, oppstart og oppkobling på plattformene.

Kaefer Energy i Stavanger leverer i dag såkalte Turnbeds, vendbare senger, slik at man altså har hver sin madrass og sparer plass sammenlignet med køyesenger og andre løsninger.

I tillegg til at man altså har hver sin madrass, får de ansatte ekstra tillegg hvis de må dele lugar.

- Mange må sitte i trappene

Flere tillitsvalgte bekrefter at de merker et økt press for lugardeling, noe som kan spare Statoil og de andre oljeselskapene for store summer.

- Det er et veldig press på lugardeling. Når vi har stanser for vedlikehold eller modifikasjoner, bruker de fleste av Statoils plattformer lugardeling, sier Dag Unnar Mongstad, nestleder for sokkelforeningen i Industri Energi Statoil, til avisen.

De tillitsvalgte mener det ikke er plass til så mange flere mennesker på plattformene, slik situasjonen er i dag.

- Under en revisjonsstans jobber man gjerne 16 timer i strekk over 14 dager. Da har mange av de eldre arbeidstagerne godt av å få tatt seg en liten strekk i løpet av dagen, men det går ikke ved lugardeling. Mange må sitte i trappene under pauser, fordi det ikke er plass andre steder, sier heltidstillitsvalgt Terje Herland i fagofreningen Lederene, til Stavanger Aftenblad.

Overfor avisen understreker Jannik Lindbæk jr., informasjonsdirektør i Statoil, at lugardeling er frivillig.

- Lugardeling har vært frivillig. Vi erfarer at det ikke er utfordrende å sikre den kapasiteten vi trenger i de aktuelle periodene, sier han.

Han sier videre at de ansatte får tillegg og at bruken er innenfor de rammene myndighetene har satt.

Les også:

Statoil fant endelig mer olje på Johan CastbergKværner selger for halv milliard i USAStatoil:- Det blir kraft fra land på Johan Sverdrup

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Frykter smittefare ved lugardeling

 2. Equinor utsetter planlagt vedlikehold på fem installasjoner

 3. Betalt innhold

  Har sikret seg Sverdrup-avtaler for over 200 millioner kroner

 4. Oljegiganter varsler jobbkutt

 5. Betalt innhold

  Kaefer-sjefen: – Nå ser det lyst ut