Mistet milliardkontrakt etter budsjettavtale: – Dette er helt håpløst

Selskapet Troll Housing sier de mistet en milliardkontrakt som følge av budsjettenigheten mellom KrF og regjeringen.

MISTER MILLIARDKONTRAKT: Selskapet Troll Housing sier de mistet en milliardkontrakt knyttet til et nytt datasenter i Fræna i Møre og Romsdal, etter at regjeringen denne uken varslet full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta. Dette er selskapets daglige leder Lars Naas.

Foto: Alexander Lehmann/Tidens Krav
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Selskapet Troll Housing skulle etter planen sette i drift et nytt datasenter i Fræna i Møre og Romsdal i midten av desember, etter å ha brukt to år på å sikre seg en milliardkontrakt med en stor, utenlandsk aktør innen blokkjedeteknologi.

Men etter at KrF og regjeringspartiene tirsdag varslet enighet om å innføre full elavgift for datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta, går milliardkontrakten i vasken.

Til nå har denne typen virksomhet vært delvis fritatt fra å betale elavgift.

Den ekstra utgiften selskapet nå får med full avgift, gjør at storkontrakten strander sier Haakon Bryhni, som er medinvestor i Troll Housing.

Han forteller E24 at det er en kontrakt potensielt verdt et tisifret beløp som går fløyten.

– Datasenteret vårt skulle være operativt 15. desember, og i dag fikk vi avbestillingen. Dette er en milliardkontrakt vi har brukt to år på å forhandle frem. Dette er helt håpløst, sier Bryhni til E24 sent torsdag kveld.

Les mer: Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

MISTER MILLIARDKONTRAKT: Dr. Haakon Bryhni er medinvestor i Troll Housings datasenterprosjekt i Fræna i Møre og Romsdal.

Foto: Simula Research Laboratory

Går fra 0,48 øre per kwh til 16,58

Troll Housing vil ikke ut med hvem de skal ha inngått milliardkontrakt med.

Bryhni sier at kunden er en innovativ blokkjedeaktør som ville ha kommet med helt ny teknologi til Norge, med lavere strømforbruk til å utvinne blokkjeder.

Les også: (+) Derfor kan kryptokrasjet komme kryptovalutaene til gode

– Vår kunde er en leverandør av maskinvare, ikke en klassisk «miner». Kundene deres kan bruke dette utstyret til ulike formål, som utvinning av kryptovaluta, men også til andre typer blokkjedevirksomhet, sier Bryhni.

Selskapet mister milliardkontrakten bare to dager etter at KrF og regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp ble enige om budsjettet for 2019.

I enigheten varslet budsjettpartnerne blant annet at datasentre hvor det drives utvinning av kryptovaluta ikke får beholde redusert elavgift på 0,48 øre per kilowattime, men heretter må betale full avgift på 16,58 øre kilowattimen.

Les også

Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

Denne avgiftsreduksjonen er den samme som gis til for eksempel kraftkrevende tungindustri.

Peker på KrF og Venstre

Selskapet Kryptovault som har flere sentre i Norge betegnet grepet som en katastrofe for næringen, og frykter at selskapet må legge ned virksomhet.

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringeri Abelia.

Foto: Esben Johansen / Abelia

IKT Norge sa at endringen var sjokkerende og ville jage aktører i bransjen til Sverige og Danmark, mens rådmannen i Ballangen fryktet at canadiske Hive Blockchain vil droppe sitt planlagte kryptosenter i kommunen.

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) sier at han vil ta med seg innspillene om at de brå endringene i rammevilkårene.

– Det er et signal vi må ta med oss, om dette skal utredes før eller etter det er vedtatt, det får vi se på. Jeg vil ikke avvise at innføringstidspunktet kan flyttes, hvis det er ting som taler for det, sier Asheim til E24.

Venstres Abid Raja har tidligere tatt til orde for å innføre full elavgift på datasentre, men har ikke svart på E24s henvendelser. KrF har avslått å kommentere saken.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttrykt skepsis til å innføre full elavgift på kryptosentre, og Høyre frarådet også grepet til å begynne med, ifølge Asheim.

– Uakseptabelt

Troll Housing som nå sier at en milliardavtale ryker, har allerede et datasenter i Eide kommune i Møre og Romsdal, mens det nye senteret er planlagt i nabokommunen Fræna.

Les også

Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

Investorene har brukt et tosifret antall millioner og mange årsverk på prosjektet, sier Bryhni.

Lokale kraftselskap og politikere har også kjempet for å få prosjektet til Norge. Nå veltes det hele av regjeringens budsjettavtale.

– Vi har brukt tid på å bygge tillit hos kunden, og har brukt argumenter som at Norge er et politisk stabilt land. Hvis du skal investere milliarder i Norge, så er du veldig følsom for denne typen politiske endringer, for du kan ikke flytte på utstyret når du først har investert, sier Bryhni.

Han er også tilknyttet forskningssenteret Simula Research Laboratory, som forsker på 5G, internettsikkerhet og blokkjede. Han sier kunden ble sjokkert, etter å ha vurdert Norge nettopp på grunn av stabile rammevilkår. Han mener det er uansvarlig av politikerne å gjøre en så brå endring.

– Jeg mener det er totalt uakseptabelt å gi fem ukers frist på en endring som raserer en hel industri. Det er ingen kompetanse involvert i avgjørelsen, og det har ikke vært noen høring eller vurdering av hvor mye Norge taper på dette, sier Bryhni.

Frykter for fremtiden

Bryhni har startet en rekke dataselskaper, som Trans Packet og Media Network Services som leverer teknologi til datasentre, samt Elliptic Laps som utvikler berøringsfri teknologi for bruk av mobiltelefoner og datamaskiner.

Han mener Norge nå kan gå glipp av titalls milliarder i investeringer i datasenter. En rapport Cowi har laget for Nordisk ministerråd anslår at kan bli bygget datasentre for opptil 20-40 milliarder kroner i året i Norden fremover.

– Denne avgjørelsen raserer ikke bare alle mulige anvendelser av blokkjede, men hele datasenterindustrien i Norge, sier Bryhni.

Abelia er bekymret

En rekke av datasentrene i Norge er organisert i Abelia, NHOs landsforening for teknologi- og kunnskapsbedrifter. Også Abelia er bekymret for den brå endringen i rammevilkårene, som skal gjelde om bare fem uker fra nå.

– Her tror jeg ikke helt at man har visst hva man har gjort. Det ser ut til at budsjettpartnerne har hatt et ønske om å ta tak i bitcoin-mining isolert, men ikke forstått hva denne endringen har å si for datasenterbransjen som helhet, sier Kjetil Thorvik Brun til E24.

Han er leder for digitalisering og teknologi i Abelia, og sier at grepet setter i fare det staten og bransjen har oppnådd de siste årene.

– Strykes med et pennestrøk

Abelia mener budsjettpartnernes grep vil ramme også investeringer som ikke har noe med bitcoin å gjøre, fordi regjeringen vil legge føringer for hvordan kundene i norske datasentre skal bruke kapasiteten sin.

– Det å bygge opp en bransje for grønne datasenter er noe vi har jobbet med sammen med staten og regjeringen om i flere år. Vi har i det siste opplevd stor pågang fra aktører, og det investeres for milliarder, sier Brun.

Et av de viktigste grepene var da datasentre ble definert som kraftkrevende industri, og fikk rett til redusert elavgift.

– Nå har vi hatt 23 måneder med gode vilkår, noe som virkelig har båret frukter, og mange aktører er på vei inn. Nå strykes alt dette med et pennestrøk, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Bitcoin

Flere artikler

  1. – Måtte takke nei

  2. Utsetter krypto-avgift

  3. – Ta grep for å redde situasjonen

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vår kunde ble regelrett skremt bort

  6. Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse