Oljeministeren avslører fasiten: Disse oljeselskapene får lisenser i 2017-runden

Rekordmange oljeselskaper sendte inn søknader i lisensrunden TFO 2017 på norsk sokkel. Tirsdag kunne olje- og energiministeren avsløre hvilke oljeselskaper som kom seirende ut.

PAKKET KOFFERTEN MED OLJELISENSER: Olje- og energiminister Terje Søviknes annonserte vinnerne av 2017-lisensrunden på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord.
Publisert:

SANDEFJORD (E24): Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord er vanligvis stedet der olje- og energiministeren avslører hvilke oljeselskaper som har blitt tildelt lisenser i de årlige lisensrundene, kalt TFO.

Dette er en forkortning for Tildeling i forhåndsdefinerte områder, og er lisensrundene der lisenser deler ut i modne områder på norsk sokkel. Til sammenligning er konsesjonsrundene ordningen der det åpnes opp helt nytt areal.

Som vanlig kunne oljeministeren avsløre vinnerne av fjorårets runde (TFO 2017) også i år. Fra talerstolen kunne Terje Søviknes avsløre at staten nå tildeler 75 nye lisenser.

– Dette er "all time high". Det har aldri før vært tildelt så mange lisenser i en enkelt utlysning, sa Terje Søviknes fra podiet og ble møtt av applaus fra salen.

Til sammenligning endte Terje Søviknes med å tildele 56 lisenser for hele norsk sokkel i TFO 2016, det samme nivået som i 2015.

– Mange har fokusert på det rekordhøyde antallet søknader i TFO 2017, men det er en glede å kunne si at vi også i år har et rekordhøyt antall lisenstildelinger, sa olje- og energiministeren videre.

2017-runden ble utlyst av Olje- og energidepartementet i starten av mai, og etter at søknadsfristen hadde gått ut ble det i september klart at det hadde kommet inn rekordmange søknader. Hele 39 selskaper hadde meldt sin interesse, som er det meste siden ordningen ble etablert i 2003.

Se hele vinnerlisten for TFO 2017 i bunnen av saken!

Les også

Aker BP-sjefen avviser at pengebruken er for høy: – Dette er utrolig god bruk av kapital

Mener Aker BP er vinneren

– Tilgang til areal er den viktigste forutsetningen for å opprettholde produksjonen av olje og gass i Norge, sier lederen av oljenæringens bransjeforening Norsk Olje og Gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, etter at TFO-resultatene kom.

– Den store interessen rundt årets tildeling viser at aktiviteten på norsk sokkel kan opprettholdes i mange tiår fremover dersom det fortsatt sikres stabile rammebetingelser og tilgang til nytt areal, fortsetter han.

Oljeanalytiker Anders Holte i Danske Bank skriver i en oppdatering at lisenstildelingen gir en pekepinn på tilgang på fremtidige prospekter og hvordan myndighetene vurderer de forskjellige aktørene:

– De favoriserte selskapene pleier å få mer enn deres størrelse skulle tilsi. Basert på lisenstildelingene peker Aker BP seg ut som vinneren, med lisenstildelinger på tvers av alle hovedregionene på sokkelen, skriver Holte.

Dagen før konferansen i Sandefjord ble sparket i gang rakk Søviknes også å sette i gang lisensrunden for i år. Les om TFO 2018 her: Vil utvide enda mer i Norskehavet og Barentshavet

Flest i sør

Mens Barentshavet ofte omtales som den nye oljeregionen på norsk sokkel, har leteresultatene de siste par årene ikke vært så gode som mange hadde håpet på.

I årets TFO-runde er det kun tildelt 8 lisenser i Barentshavet. Til sammenligning tildeles det hele 45 lisenser i Nordsjøen og 22 i Norskehavet, ifølge departementets tall.

Selv om det ikke tildeles mange lisenser i Barentshavet i denne omgangen, er det likevel påfallende hvem som har blitt tilbudt operatørskap i de åtte lisensene.

Lundin Norway er nemlig tilbudt operatørskap på hele fire av lisensene i Barentshavet, mens Statoil, Aker BP, Wintershall og Spirit (nyfusjonerte Centrica og Bayerngas) er tilbudt operatørskap i hver sin lisens.

Ser man på de samlede tallene for sokkelen øker Aker BP fra 21 til 23 lisenser mot i fjor, mens Statoil øker fra 29 til 31 lisenser.

Utfordreren og letekongen Lundin Norway øker fra 4 til 14 lisenser mot fjoråret, og selskapet setter dermed ny personlig TFO-rekord.

På samme måte som forgjengeren Tord Lien utvidet også Terje Søviknes områdene som var omfattet av TFO-ordningen da utlysningen kom i fjor.

For TFO 2017 utvidet departementet TFO-områdene som oljeselskapene kunne søke i med totalt 87 blokker, fordelt på 34 i Norskehavet og 53 i Barentshavet.

– Er økningen til 75 lisenstildelinger et resultat av din iver etter å dele ut eller søknadsmengden som kom i år?

– Det er hovedsakelig et resultat av utvidelsen av TFO-området i 2017, og vi viderefører den offensive politikken regjeringen har ført nå når næringen har hatt en tøff periode, ved at regjeringen legger areal til rette og gjør det vi kan for å stimulere til aktivitet, sier Terje Søviknes til E24.

Han mener TFO-ordningen, som tildeler lisenser hvert år i modne områder, er vel så viktig for aktiviteten på norsk sokkel som konsesjonsrundene der det åpnes nytt areal, i hvert fall i den fasen bransjen nå er i:

– Den bidrar ofte til å få løftet frem mindre funn frem til utbygging enn konsesjonsrundene der man ofte må vente lenger før det gjøres større funn, sier Søviknes.

Disse får og disse får ikke

Søviknes sa tirsdag at tildelingen opprettholder et forutsigbart og høyt nivå av nytt leteareal til et bredt spekter av oljeselskaper, og legger til at det er helt nødvendig for å holde aktiviteten oppe og sikre at næringen fortsetter å skape verdier som også kommer velferdsstaten til gode.

E24 har gjennomgått vinnerlisten, og sammenlignet med søknadslisten er det klart at Dong, Fortis, Kufpec (Kuwaits statlige energiselskap), M Vest og Tyr ikke får tilbud om lisenser i denne runden.

Ikke overraskende er store aktører som Statoil, Aker BP, Wintershall, Lundin og DEA på vinnerlisten, i tillegg til en rekke andre.

Her er hele listen med vinnere fordelt over listen med operatørskap først og partnerskap i liste nummer to:

A/S Norske Shell (2)
Aker BP (14)
ConocoPhillips (4)
ENGIE (2)
Faroe Petroleum (4)
INEOS (1)
Lundin (6)
MOL (2)
OMV (3)
Petrolia (1)
Point (2)
Repsol (2)
Spirit (3)
Statoil (17)
Suncor (2)
Total (3)
VNG (2)
Wellesley (2)
Wintershall (3)

Tilbud til 34 rettighetshavere

(antall andeler i parentes, inkludert andeler som operatør fra listen over)

A/S Norske Shell (4)
Aker BP (23)
Capricorn (4)
Concedo (5)
ConocoPhillips (7)
DEA (5)
DNO (10)
ENGIE (4)
Eni (4)
ExxonMobil (2)
Faroe (8)
Idemitsu (1)
INEOS (1)
INPEX (1)
Lime (1)
LOTOS (2)
Lundin (14)
Maersk (3)
MOL (3)
OKEA (2)
OMV (5)
Pandion (2)
Petrolia (4)
PGNiG (2)
Point (10)
Repsol (3)
Skagen 44 (1)
Spirit (11)
Statoil (31)
Suncor (5)
Total (3)
VNG (8)
Wellesley (7)
Wintershall (6)

Les også

Ståle Kyllingstad frykter oljeprisen er for høy

Les også

– Bekymret for 2020-tallet

Les også

– Vi har identifisert alvorlige mangler

Publisert:
Gå til e24.no