Harvey løfter bensinprisen

Orkanen Harvey stenger ned raffinerier og viktige ruter for sjøtransport i USA. Fortsetter uværet, kan det også gi økte bensinpriser i Europa, tror oljeanalytiker.

HARVEY TREFFER: Stormen Harvey har ført til at flere raffinerier stenges, noe som gir høyere bensinpriser i USA. Men oljeprisen holder seg stabil. Dette er raffineriet Marathon Texas City, hvor flommen i helgen dekket motorveien med vann.
Publisert: Publisert:

Orkanen Harvey er den kraftigste som har truffet USA siden 2004.

Det har rammet flere raffinerier i Texas og løftet bensinprisene til det høyeste nivået på to år, ifølge Bloomberg.

Men oljeprisen har ikke steget så mye. Den amerikanske WTI-oljen er noe ned mandag, og handles til 47,33 dollar fatet, mens nordsjøoljen Brent har steget noe og ligger på 52,28 dollar fatet.

– Det som er spesielt nå er at spredningen mellom WTI og Brent har økt. WTI har falt noe, mens Brent har steget, sier Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt til E24.

Stormen har gjort at rundt 10 prosent av raffineriene som lager landets bensin er stengt ned, med en samlet raffineringskapasitet på 2,26 millioner fat råolje per dag, ifølge Bloomberg.

– Nå som rundt 10 prosent av raffinerikapasiteten er stengt ned, blir etterspørselen etter råolje i USA lavere, mens bensinprisen går rett opp. Det blir en opphopning av råolje, og så blir det trekk i bensinlagrene, sier Saltvedt.

– Det er også noe produksjon som stenges ned, men oljeprisen i USA øker likevel ikke, på grunn av at raffineriene ikke etterspør like mye olje, sier hun.

Hvis uværet i USA fortsetter å ramme kapasiteten på raffineriene, kan det også merkes på bensinprisene her hjemme, tror Nordea Markets-analytikeren.

– Man har diskutert å åpne nødlagrene i USA, men været er fortsatt for dårlig. Uværet er ventet å fortsette en stund, og da kan man måtte omdirigere bensin fra Europa. Det kan løfte bensinprisene også i Europa, sier hun.

Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets.

Disse raffineriene er stengt

Wall Street Journal oppgir mandag at rundt 15 prosent av raffineringskapasiteten i USA skal være stengt ned.

De stengte anleggene inkluderer blant annet Shells Deer Park-anlegg, som kan raffinere 340.000 fat per dag, Exxons Baytown-raffineri med kapasitet på 560.000 fat per dag og et Petrobras-anlegg i Pasadena med kapasitet på 100.000 fat per dag, ifølge CNBC.

Også Philips 66-anlegget Sweeny Texas Refinery med kapasitet på 260.000 fat per dag vil bli stengt, og Harvey truer også et enda større raffineri i Port Arthur, Texas, som eies av Saudi Arabian Oil Co. og kan raffinere 600.000 fat råolje per dag, ifølge WSJ.

Viktig kanal er stengt

Samtidig er den viktige kanalen Houston Ship Channel stengt. Denne brukes til å frakte importert olje inn i delstaten Texas, og til å frakte raffinerte produkter som bensin og diesel ut.

Les også

Orkanen Harvey kan stoppe millioner av oljefat – hver dag

Den stengte kanalen gjør at aktiviteten vil gå ned på Marathons Galveston Bay-raffineri med kapasitet på 460.000 fat per dag og Access Industries' anlegg med kapasitet på 260.000 fat per dag, ifølge CNBC

– Bensinprisene vil stige denne uken, siden vi venter enda tre dager med regn i Houston-området, sier Andy Lipow i Lipow Oil Associates i Houston til Bloomberg.

– Stigende bensin- og dieselpriser vil dra opp oljeprisen, sier han.

Stengt i Mexicogolfen

22 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen på 1,75 millioner fat per dag er midlertidig stengt ned som følge av Harvey, ifølge amerikanske Bureau of Safety and Environmental Enforcement. Det tilsvarer nær 380.000 fat per dag.

Tidligere orkaner som har rammet USAs kyst mot Mexicogolfen har fått oljeprisen til å stige med 4 prosent og 6 prosent, ifølge Wall Street Journal.

Men så langt har ikke Harvey løftet oljeprisen noe særlig.

– Jeg tror oljeprisen vil holde seg stabil, sier Mark Pervan i AME Group i australske Sydney til Bloomberg.

Les også

Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

– Vi har litt annerledes markedsdynamikk nå enn sist vi hadde en stor værhendelse som dette. Det amerikanske produksjonslandskapet har flyttet seg mer mot landbasert produksjon og bort fra Mexicogolfen.

Texas Railroad Commission sier ifølge Bloomberg at en produksjon på mellom 300.000 og 500.000 fat per dag fra Eagle Ford-området i Texas er nedstengt.

Endret marked

– I 2008 da orkanen Ike traff, var USA mer avhengig av oljeimport som kom sjøveien. Nå er USA mindre avhengig av dette, fordi landet produserer mer skiferolje selv. Den er landbasert og kommer i stor grad fra andre områder enn de som nå er rammet. Så situasjonen er litt annerledes enn den gang, sier Saltvedt.

– Mange selskaper har også sikret seg mer etter Katrina, som førte til store ødeleggelser og nedstengninger, så de er blitt mer robuste enn tidligere, sier hun.

Hun tror at de offisielle lagertallene fra USA vil bli forstyrret av orkanens effekter, og at det derfor kan bli vanskelig å få lese noe om de underliggende trendene i oljemarkedet i de ukentlige lagertallene de neste ukene.

Les også

Russisk tankskip med norsk gass satte rekord

Les også

DNO-sjefen kan ha skutt gullfuglen: – Brikkene falt på plass

Les også

Bellona klager oljeskattesystemet inn for ESA

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om