Tillitsvalgte krever full konsekvensutredning: Mener oljetoppene må komme seg opp av stolen

Tillitsvalgte i fagforeningen Lederne er lei av at oljetoppene ikke kommer mer på banen for å snakke opp oljenæringen. Nå krever de en full konsekvensutredning for Nord-Norge for å finne ut hvilke muligheter som finnes for oljen, fisken og naturen.

STARTER TURNÉ: Statoil-tillitsvalgt Terje Hovland, forbundsleder Audun Ingvartsen og Statoil-tillitsvalgt Per Helge Ødegård, alle fra fagforeningen Lederne, tar nå fatt på en landsdekkende turné med en fersk rapport i hånden for å snakke opp oljenæringen etter tunge år med nedtur.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

HAMMERFEST/OSLO (E24): – Hele oljenæringen har gjort en stor tabbe. Man har hatt fokus på kostnader og nedbemanninger, og brukt alle krefter på det. Det har gått på bekostning av behovet for å profilere næringen og snakke om mulighetene, sier Statoil-tillitsvalgt i Lederne, Per Helge Ødegård.

– Den andre siden derimot, særlig miljøbevegelsen, har vært flinke til å snakke sin sak. Det har de helt rett til, men de har vært mye flinkere til å komme frem med budskapet sitt og de har sin agenda, legger han til.

Sammen med andre tillitsvalgte i fagforeningen startet Ødegård denne uken en turné som skal gå landet rundt og avsluttes i Arendalsuken like før valget.

Målet å få oljenæringen på offensiven, få de unge til å se optimismen og å snu den politiske utviklingen.

– Vi skal trykke denne opp i 100.000 eksemplarer og reise landet rundt for å møte aktører og unge, sier Ødegård og viser frem heftet de har trykket opp.

De to får full støtte av forbundsleder Audun Ingvartsen. E24 møter de tre på Barentskonferansen i Hammerfest som ble arrangert denne uken.

Fagforeningen har en ny kampanje klar der de krever full konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og områdene rundt, samt andre områder som ikke er konsekvensutredet.

«Miljøbevegelsen og olje- og gassnæringen representerer noen av oss, men langt fra alle», skriver de i heftet. De mener det er helt nødvendig å få fortgang i arbeidet med å planlegge fremtiden for norsk oljenæring. Både fordi det fort tar 10 år fra et funn blir gjort til produksjonen kommer i gang, og fordi store felt på norsk sokkel går mot slutten av sin levetid rundt 2030.

– Vi mener budskapet vårt om en full konsekvensutredning er best for miljøorganisasjonen også, for man må se alt i sammenheng. Vi har jo sett tidligere at man har skjermet områder ved konsekvensutredninger, sier Ødegård.

Les også

Oljedirektoratet tror det kan hentes ut 10 milliarder fat øst for Svalbard

Bekymret for ungdommen

Statoil-tillitsvalgt Terje Hovland, mener man har blitt presset på defensiven over lengre tid, også før oljenæringen fikk prissmellen i 2014:

– Vi mener mye av det negative bildet er selvskapt. Selv før oljeprisen falt snakket man om at man måtte få lavere skatt og at oljenæringen var på vei ned i en solnedgang. Men så har vi jo sett hva som er mulig, blant annet når Lundin fant Johan Sverdrup, sier Hovland om gigantfunnet som skal i produksjon i 2019.

Ødegård er klar på at et negativt image og nedsnakking i den offentlige debatten koster:

– Se på antallet søknader til oljerelaterte linjer på NTNU. Det finnes nesten ingen, og det kan koste oss dyrt, sier han og forklarer:

– For nå er optimismen på vei tilbake og selskapene har store leteprogrammer i Barentshavet. Det kommer også kanskje en delvis åpning rundt Lofoten. Når man da skal hente inn kompetanse for å gjøre jobben, vil det koste dyrt hvis den ikke finnes.

Terje Hovland er også kritisk til at unge som har relevant utdanning sliter med å få jobb i oljenæringen om dagen:

– Datteren til naboen min er geolog og gikk ut med toppkarakter, men hun har måttet ty til å bli personlig trener. Tidligere fikk alle jobb, men i hennes kull har alle slitt med å få jobb.

– Alle de unge som kommer her på konferansen spør om å få komme i kontakt med nettverket vårt, skyter Ødegård inn.

Etterlyser oljetoppene

De tillitsvalgte mener det hviler et tungt ansvar på toppene i oljenæringen for å komme seg inn fra sidelinjen og delta i debatten for å snakke om mulighetene, og for å gi ungdommen den optimismen som trengs for å satse på en karriere i næringen:

– Når industrien sitter stille, blir ungdommen også misinformert, fordi mange svartmaler situasjonen, sier Ødegård.

Han mener det egentlig bare er to personer som har gjort en innsats for å snakke opp oljenæringen. Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, sjefen i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, og Statoil-sjef Eldar Sætre.

– Vi er veldig skuffet over at det egentlig bare er to personer som har snakket om hvor viktig den er. Schjøtt-Pedersen har kjempet en kamp og prøvd, men så skyter kritikerne han ned. Og så har Sætre prøvd, sier Ødegård.

Han mener imidlertid toppene i leverandørindustrien ikke har fulgt med i timen:

– Lederne i leverandørbedriftene, som virkelig merker når ordrene uteblir, de sitter stort sett bare stille eller så syter de. De må komme ut og snakke næringen opp, sier Ødegård.

Les også

Aker Solutions skal fange CO₂

Lite til overs for AP-kompromiss

Fagforeningen og de to Statoil-tillitsvalgte har lite til over for Arbeiderpartiets oljekompromiss om Lofoten.

Kompromisset går ut på at man går inn for en konsekvensutredning i Nordland VI i stortingsperioden som starter etter valget. Dette er området som ligger nærmest områder med oljeaktivitet i Norskehavet, og nærmest infrastruktur som Polarled-rørledningen og det kommende Aasta Hansteen-feltet. Samtidig vil partiet inntil videre skjermer Nordland VII og Troms II, samt et belte inntil Lofoten.

Kompromisset ble nylig vedtatt på partiets landsmøte, til store protester fra AUF og et mindretall.

– Det beste økonomisk sett for Norge er en full konsekvensutredning. Vi kan ikke gå frem stykkevis, sier Ødegård, og fortsetter:

– Investorer tenker jo langsiktig, men da må man også ha faktaene på bordet for å ta de riktige beslutningene, sier og legger til at han frykter at selskaper kan vegre seg for å investere hvis ikke dette gjøres helhetlig.

Terje Hovland mener også fiskeri- og havbruksnæringen er tjent med konsekvensutredning:

– I Nordsjøen har vi jo sett at det er overfiske, ikke oljenæringen, som utfordret fiskerne og fiskerinæringen. Så det er smart regulering som er best.

– Så dere vil egentlig bare at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre bør presse dette gjennom, uavhengig av småpartiene?

– Ja, det er jo et stort flertall om å konsekvensutrede. Det er det dette handler om. Men hvis næringen sitter stille og ikke forteller det positive, så skjer det i hvert fall ikke, sier Ødegård.

Les også

Varsler pålegg til Total: Martin Linge-plattform støver ned

Les også

Slik vil Eni sikre suksess for kjempefeltet i Barentshavet

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Publisert:

Flere artikler

  1. – Oljeselskapene sier at investeringene vil snu seg vekk fra Norge

  2. – Rapporten var vel så mye en kritikk av oljeselskapene

  3. Betalt innhold

    Oljearbeidere risikerer jul i karantene uten lønn

  4. Ap-Jonas vil fortsette oljefesten – men han krever mer til norske lokalsamfunn

  5. Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag