Opec-effekten visnet: – Vanskelig å være positiv til oljeprisen

Etter en sterk oppsving fredag ettermiddag, er oljeprisen nede igjen på nivåer som før Opec-møtet startet torsdag forrige uke.

OPEC: Oljeprisen hoppet fredag ettermiddag etter kuttplaner fra Opec, men når verdensmarkedene er så turbulente som i disse dager, er ikke det nok for å holde oljeprisen oppe på et høyt nivå, mener analytikere i SEB og Swedbank.

Foto: Joe Klamar AFP
  • Sindre Hopland
Publisert:

Fredag ettermiddag steg oljeprisen opp mot seks prosent, og på det meste kostet nordsjøoljen 63,7 dollar fatet etter at OPEC annonserte produksjonskutt på 1,2 millioner fat om dagen.

Men blåmandagen er et faktum når nordsjøoljen faller tilbake til en pris under 61 dollar fatet, noe som kom uventet på analytiker Marlene Skjellet Granerud som sitter i makroteamet til Swedbank i Oslo.

– Det er overraskende at prisen faller så mye tilbake, en del var nok priset inn på fredag, men jeg jobber fremdeles med å finne ut hvorfor den faller så mye, sier Granerud.

Den amerikanske lettoljen er ned til 51,7 dollar fatet.

Les også

Opec-kutt ga børsfest i Oslo

– Når alt annet faller er det vanskelig

Den svake oljeprisen overrasker ikke sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Når det amerikanske aksjemarkedet var så ekstremt rødt, og resten av verdensmarkedene er så svake, er det vanskelig å være positiv til oljeprisen, sier Schieldrop som legger til at amerikanske futures også er negative mandag formiddag.

– Men er det verdt å stille spørsmål ved hvor stor innflytelse Opecs kutt egentlig har?

– Nei, det tror jeg ikke. Når alt annet går ned, er det vanskelig for oljeprisen å gå opp.

Han sier det også er en dramatisk uke foran oss, med blant annet en viktig Brexit-avstemming i underhuset førstkommende tirsdag.

Oljeprisfallet, og resten av pessimismen i markedet tynger også på Oslo Børs som rundt lunsjtider er ned 2,10 prosent.

Russland-tvil

Det var knyttet spenning til om Russland ville gå med på Opecs ønskede kutt, men resultatet ble at landet vil kutte 230.000 fat om dagen.

Les også

Verste dag på Oslo Børs på nesten tre år

Granerud påpeker at kuttene er mer utfordrende for Russland ettersom de også må forholde seg til private aktører som operer på russisk sokkel.

– Jeg tror markedet til en viss grad er avventende for å se om Russland og Kasakhstan faktisk kommer til å kutte i produksjonen. De har vist seg å være mindre pålitelige enn Opec-landene, sier hun.

Samtidig mener Granerud at Russland er motivert for å kutte, ettersom det er viktig for dem å holde et godt forhold med Saudi-Arabia.

Swedbanks langsiktige prognose for nordsjøoljen er på mellom 60 og 65 dollar fatet.

Også Iran har utgjort en utfordring for OPEC, ettersom landet helst vil slippe alle mulige kutt grunnet sanksjoner fra USA. Bloomberg skriver at Iran vil bli unntatt fra kuttene, og kan fortsette i samme tempo som i dag.

En person som jubler for at oljeoppturen forble kortvarig, er president Donald Trump som sa klart ifra at han ville ha en så stri strøm av olje fra OPEC fremover:

Hopefully OPEC will be keeping oil flows as is, not restricted. The World does not want to see, or need, higher oil prices!
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

  2. Tror Opec vil gripe inn i oljemarkedet

  3. Skiferoljen gir hodepine for Opec

  4. Betalt innhold

    – En opptur i oljeprisen ligger foran oss

  5. Opec+ utvider produksjonskutt med én måned