Opec og Russland enige om å fortsette kuttene

Opec og Russland har kommet til enighet om en ny kuttavtale som vil gjelde ut 2018.

ENIGE: Saudi Arabias oljeminister Khalid al-Falih (t.v.) og generalsekretær i Opec Mohammad Barkindo kunne torsdag ettermiddag bekrefte at kuttavtalen mellom Opec og non-Opec landene fortsetter.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Opec og de øvrige oljeproduserende landene ledet av Russland har kommet til enighet om en avtale om forlengelse av kutt i oljeproduksjon, det ble klart på en pressekonferanse torsdag kveld.

Den nye avtalen vil være gjeldende ut 2018, en forlengelse på ni måneder fra den tidligere avtalen som går ut i mars 2018.

– Det har vært en god dag for konstruktive diskusjoner. Jeg er fornøyd med å kunne si at vi utvider avtalen til å gjelde ut desember 2018, sa Khalid al-Falih, Opecs ordstyrer og Saudi Arabias oljeminister, under pressekonferansen.

Det var på forhånd knyttet spenning til hvorvidt Nigeria og Libya ville inkluderes også i den nye avtalen.

– Begge landene har fortalt oss, noe som også er bekreftet i avtalen at 2018-nivåene ikke vil overgå 2017-nivåene. Det er altså ingen overraskelser som kommer fra disse landene. De forventes å fortsatt ha utfordringer i produksjonen, sa al-Falih.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke nivåer Nigeria og Libya vil legge seg på. Enkelte av landene har ifølge al-Falih bekreftet at de vil kutte mer enn hva avtalen tilsier.

– Vi føler oss veldig optimistisk for fremtiden, både på kort og lang sikt, sa al-Falih.

– Må fokusere på oppgaven fremover

Gjennom hele torsdag har det kommet små drypp som tydet på at kuttene ville fortsette. På en pressekonferanse torsdag ettermiddag var det likevel klart at forhandlingene mellom Opec og Russland ikke var ferdig forhandlet.

Les også

Avtalen om oljekutt: Dette er de sentrale aktørene

– Det er nå global enighet om at det, uten våre handlinger, fortsatt ville vært ekstrem volatilitet, fremtidig usikkerhet og negative konsekvenser for produsenter, forbrukere, investorer og den globale industrien, sa al-Falih, på pressekonferansen tidligere torsdag ettermiddag.

Både han og den russiske oljeministeren Alexander Novak uttalte seg fordelaktig om konsekvensene av avtalen, og det virket å være enighet om at ytterligere tiltak er nødvendig.

– Vi er ikke der vi ønsker å være med lagernivå på målene. Vi må være resolutte og fokusere på oppgaven fremover, sa Al-Falih.

– Riktig å forlenge

Avtalen om oljekutt ble til for akkurat ett år siden, og skulle vare gjennom første halvår 2017. I slutten av mai ble avtalen så forlenget med ni måneder til utgangen av første kvartal 2018.

– Markedets utvikling siden da har vist at avgjørelsen om å forlenge var riktig. Det positive markedssentimentet underbygges av harde fakta, sa Al-Falih ved møtets åpning torsdag.

På forhånd hadde det vært spekulert i om Opec vil åpne en bakdør, ved å ha en gjennomgang av situasjonen i oljemarkedet etter første halvår av 2018.

Flere aktører har vært skeptiske til å holde på kuttene for lenge, i tilfelle markedet tar seg opp tidligere enn ventet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Russland
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter

 2. Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

 3. Saudi-Arabia åpner for å utvide oljekuttene

 4. Samler støtte til ny oljekutt-avtale

 5. Betalt innhold

  Saudi-Arabia: Ingen fare for oljemangel