Overhaler nordsjøolje-prisen: Norske felt blir viktigst i brent

Statoil overtar ledelsen fra Shell når troll-feltet inkluderes i det gode selskap.

PRISSETTER: Troll, som her får storfint besøk av Kong Harald og Statoil-sjef Eldar Sætre, inkluderes i brent.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det er duket for en større oppdatering av hvordan man fastsetter prisen på brentolje, oftest omtalt som nordsjøolje.

Dette fremgår i en melding fra oljeprisbyrået Platts, som skriver at olje fra Statoils Troll-felt skal inkluderes i brent fra 1. januar 2018.

Dermed tar Statoil over som den dominerende aktøren i fastsettelsen av prisen på nordsjøolje, en rolle som Shell tidligere har hatt.

Fra 2018 vil brentolje bestå av olje fra tre norske felt, nemlig Oseberg, Ekofisk og Troll, og to britiske felt, Brent og Forties.

«Etter en omfattende periode med konsultering og engasjement med markedsaktører, inkludert raffinerier, tradere, oljeselskaper, børser og andre, har vi funnet bred støtte for å legge til en ny råolje og betydelig støtte for Troll spesifikt», skriver Platts.

Ifølge Financial Times inngår dette i den største overhalingen av nordsjøoljehandelen på et tiår.

Platts Dated Brent er i dag den normgivende vurderingen av prisen på lett råolje fra Nordsjøen, og viser til fysiske partier med nordsjøolje som har blitt tildelt konkrete leveringsdatoer.

Opprinnelig kom brentoljen fra Brent/Ninian, og inkluderer i tillegg olje fra feltene Forties, Oseberg og Ekofisk – en kvartett som ofte omtales som «BOFE».

Nå er det altså duket for en smått omstridt utvidelse.

Lang tids debatt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er ikke overrasket. Hun forteller at har vært debatt rundt dette over tid.

– Brent er en referanseindeks eller pris som benyttes for en stor del av verdens oljehandel, og det er derfor viktig at feltene som inngår i referanseindeksen gir et representativt bilde av den oljen som handles basert på denne prisen, sier Saltvedt til E24.

IKKE OVERRASKET: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Bakteppet for endringene er fallende produksjon ved de aktuelle feltene. Saltvedt opplyser at produksjonen på Brent-feltet toppet ut allerede i 1984. Forties og Oseberg ble dermed lagt til 2002, Ekofisk i 2007.

Oljeproduksjonen på britisk side av Nordsjøen nådde imidlertid en topp i 1999 og på den norske siden ble toppen nådd i 2001.

– For at oljetradere skal fortsette å bruke brent som en referansepris, er det viktig at den gir et godt, representativt bilde og at markedet er likvid slik at prissettingen blir god. Hvis ikke risikerer man at oljetraderne vil benytte andre konkurrerende referansepriser, sier Saltvedt.

Blant konkurrentene finner man West Texas Intermediate (WTI, som er den amerikanske referanseprisen) og for eksempel Dubai.

Saken fortsetter under bildet...

NEDGANG: S&P Global Platts legger Troll-feltet til i Brent-kurven. Produksjonskurven for Brent, Oseberg, Forties og Ekofisk viser at oppgang i de norske feltet har bremset nedgangen noe i det siste.

Foto: S&P Global Platts

Uenighet

Endringene er et av temaene under International Petroleum Week i London denne uken.

I LONDON: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus er til stede i den britiske hovedstaden, og skisserer i en melding til E24 at skillelinjene i debatten har gått mellom dem som eier Troll-olje, og dem som ikke gjør det.

Platts argumenterer for at BOFE må utvides til flere grader for å opprettholde likviditeten, og Kjus sier seg enig i dette.

Han mener imidlertid det er en utfordring å vurdere hvilke grader som har stort nok volum og ligner tilstrekkelig på BOFE-oljen når det kommer til kvalitet – altså søte, lette oljer.

«Troll har høyt volum og er lett og søt, men har høyere acidity (syrenivå, journ.anm.). Så hvis man eier laster av en annen grad enn Troll, som man heller vil ha med i brent-kvoteringen, vil man argumentere med at Troll har høyere acidity», skriver Kjus.

Flere til vurdering

Av materialet som er publisert av Platts fremgår det ellers at flere andre felt er eller har vært til vurdering, blant annet Statfjord, Gullfaks og ikke minst Johan Sverdrup.

Man skal også ha vurdert en mer radikal plan som innebærer felt utenfor Nordsjøen, blant annet i Afrika og Sentral-Asia.

– Det har tidligere vært diskutert om man kanskje også skulle inkludere for eksempel vestafrikanske blends, da de har relativt lik kvalitet som brent blend, men den politiske uroen for flere av de afrikanske oljeprodusentene har gjort at det kunne ha skapt ustabilt grunnlag for prissettingen, sier Saltvedt.

Les også

Høyeste oljeeksport på seks år

Les også

Vurderer å gasse på med ekstrarigg i Barentshavet

Les også

Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljens olje: Hva er egentlig brent crude?

 2. – Nå brenner plattformene i Opec-landene

 3. – Nytter ikke bare å si at man produserer mindre

 4. Annonsørinnhold

 5. Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

 6. Laveste oljepris på nær én måned