Equinor starter opp igjen gassanlegget i Hammerfest

Equinors anlegg for flytende naturgass (LNG) i Hammerfest starter nå opp etter brannen i 2020. Oppstarten har vært utsatt flere ganger, blant annet grunnet stort arbeidsomfang og coronakrisen.

Hammerfest LNG på Melkøya er gjenåpnet etter brannen som rammet anlegget i september 2020.
Publisert:

I september 2020 ble Hammerfest LNG på Melkøya rammet av en alvorlig brann, og det ble pumpet mye saltvann inn i anlegget for å slokke den.

Dette har krevd omfattende og kostbare reparasjoner, og oppstarten har blitt utsatt flere ganger. Nå opplyser Equinor at anlegget er kjørt i gang.

– Vi har gjenopptatt driften og startet nedkjøling av anlegget, skriver Equinor-talsmann Gisle Ledel Johannessen i en melding til E24.

Selskapet vil komme med en melding når det har produsert den første LNG-en til tank, opplyser han.

– Vi er ferdig med utbedringer og testing av anlegget for sikker oppstart, skriver Johannesen.

Dette er utsettelsene av oppstarten på Melkøya:

  • I oktober 2020 anslo Equinor at reparasjonene ville ta om lag 12 måneder
  • I april 2021 opplyste Equinor at oppstarten ble utsatt til 31. mars 2022, grunnet stort arbeidsomfang og coronakrisen
  • I januar i år meldte Equinor at oppstarten ble utsatt til 17. mai, også det på grunn av coronarestriksjoner
  • 16. mai i år ble det meldt om utfordringer med en kompressor, men Equinor ventet å ha anlegget i drift i løpet av en uke
  • 22. mai i år opplyste Equinor til Reuters at anlegget skulle startes opp fredag 27. mai
Les også

Venter gassrekord fra Norge i år

Stor etterspørsel etter LNG

Hammerfest-anlegget kan produsere seks milliarder kubikkmeter gass i form av flytende naturgass (LNG) i året.

Hvis gjenåpningen skjer etter planen, kan det gi et viktig bidrag til å øke Norges gassleveranser, som er ventet å nå en ny rekord på 122 milliarder kubikkmeter i år. Norge har også justert produksjonstillatelsene på felt som Oseberg, Heidrun og Troll for å kunne opprettholde leveransene gjennom sommeren.

LNG-leveransene fra Equinor vil gi et lite, men viktig bidrag til Europas forsøk på å redusere avhengigheten av russisk gass. Europa importerte 155 milliarder kubikkmeter russisk gass i 2021.

Gassmangel i Europa har bidratt til å sende gassprisene til værs, og det har vært konkurranse mellom Asia og Europa om LNG-lastene. Equinor kan ha gått glipp av inntekter på 20 milliarder kroner etter Melkøya-brannen, har analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets anslått.

Les også

Nytt felt sikrer mer norsk gass til Europa: – Bidrar vi til energisikkerhet, bidrar vi til fred

Equinor og Ptils granskinger

Ingen personer ble skadet i brannen i 2020, men den resulterte i store skader på anlegget. Selskapet måtte sjekke 70.000 komponenter og skifte ut 180 kilometer med elektriske kabler, ifølge Equinor.

Petroleumstilsynet gransket brannen, og slo fast i en granskingsrapport at brannen startet i luftinntaket til en gassturbin, i forfiltre som ikke var skiftet siden 2015 og var fulle av insekter. Tilsynet avdekket avvik og ga pålegg til Equinor om å fikse dem.

Equinors egen rapport etter hendelsen pekte på at det ikke var en enkelt teknisk eller menneskelig svikt som førte til brannen, men at den skyldtes flere direkte og underliggende faktorer. Selskapet mente at det ikke ville ha hjulpet om filtrene hadde blitt skiftet ut oftere, men at brannen ville oppstått uansett på grunn av feil bruk av utstyret.

– To branner på landanleggene våre er helt uakseptabelt. Dette kan hverken jeg eller organisasjonen min leve med, sa Irene Rummelhoff, konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor, til E24 i mai 2021.

Les også

Vil kutte avhengigheten av russisk gass: Dette er EUs energiplan

Les også

Analytiker: Melkøya-brannen kan ha kostet 20 milliarder kroner i tapte inntekter

Publisert:
Gå til e24.no